Rok 2006

P.F. 2007

Publikované dňa 31.12.2006 o 10:21 v kategórii Ostatné

Tradície sa majú dodržiavať a preto ako minulý a predminulý rok je aj tento rok úplne posledným príspevkom PF-ka. A PF-ka bez citátu ako keby ani nebola ;)

AddOns pre Internet Explorer

Publikované dňa 21.12.2006 o 22:14 v kategórii Software

Ak nepoznáte stránku Add-Ons for Internet Explorer a IE používate, potom by ste ju mali navštíviť. Uznávam, pravdepodobne tam nenájdete také množstvo pluginov pre IE aké sa dajú nájsť pre iné prehliadače, zato tam určite nájdete dva, ktoré Vám môžu výrazne pomôcť pri vývoji a/alebo pri riešení problémov vznikajúcich pri vývoji web aplikácií.

Zakladám si ďaľší, čisto nie-IT blog

Publikované dňa 13.12.2006 o 11:55 v kategórii Ostatné

Keď som si koncom augusta zakladal tento blog, tak som popravde netušil, ako sa do budúcnosti vyvinie. Od konca augusta 2004, kedy som publikoval svoj prvý príspevok som na tomto blogu vypublikoval 147 príspevkov (148 ak rátam aj tento :)). Pre mňa samého je to prekvapivé číslo. Bohužiaľ, za existenciu blogu sa tento vždy staval skôr do pozície technického blogu, možno aj preto, že ho linkuje napríklad Vývojár.cz a tak sic som tu uverejnil niekoľko príspevkov na nie IT tému, jednalo sa skôr o výnimky. A keďže som dospel do stavu, kedy mám pocit, že mám čo to popísať aj po nie IT stránke, rozhodol som sa popri tomto blogu rozbehnúť si blog aj na SME. Takže odteraz, súkromné veci, príbehy, myšlienky a iné veci si bude vylievať na blogu na SME - koci.blog.sme.sk. Všetci ste srdečne vítaní. Blogovať na IT témy budem samozrejme naďalej tu.

Zistenie veľkosti dát vo všetkých tabuľkách v databáze

Publikované dňa 26.11.2006 o 16:09 v kategórii SQL

Pozná to snáď každý, systém sa vyvine, otestuje sa a odovzdá sa. Dodávateľ dostane zaplatené, zákazník systém používa a je viac či menej spokojný. Po čase však môže nastať s aplikáciou problém, pretože sa počas vývoja na niečo nemyslelo. Aplikácia je čím ďalej pomalšia, zákazník nespokojnejší. Následne by mal dodávateľ spraviť akúsi profylaktiku systému - zistiť, prečo je systém pomalý. Jedným z dôvodov môže byť veľké množstvo dát v niektorej z tabuľiek, pričom sa vopred s takým množstvom dát nerátalo. Spravil som malý SQL skript, ktorý vylistuje zoznam tabuliek v databáze a u každej zobrazí počet riadkov a veľkosť v kilobytoch, ktorú tabuľka zaberá.

Squash

Publikované dňa 13.11.2006 o 00:45 v kategórii Ostatné

V poslednej dobe som trochu prepadol Squashu. Zatiaľ nemám odohratých veľa hier, odhadom tak 20 až 30, ale tento šport je tak zábavný a zároveň náročný, že v blízkej dobe asi na tempe neuberiem, ale skôr pridám. Momentálne chodím na squash tri krát do týždňa a dúfam, že to tak aj ostane. No a tento príspevok má byť letmým štartom pre tých, ktorí squash nepoznajú a hľadajú pravidlá či ine informácie. Tých je na slovenskom internete totiž ako šafránu. Ja som ich však zopár našiel a rád sa podelím.

Pozor na SQL Server SP1 ak používate SSIS

Publikované dňa 9.11.2006 o 10:46 v kategórii SQL

Ak vytvárate SSIS balíčky pre SQL Server 2005 potom si dajte pozor na Service Pack 1. Môže sa Vám totiž stať, že Vami vytvorené balíčky Vám prestanú fungovať a/alebo ich neotvoríte vo Visual Studiu.

Záľudnosť funkcie IsNull

Publikované dňa 9.11.2006 o 00:18 v kategórii SQL

Dnes som sa trochu napálil a potrápil som sa s SQL dotazom. Zradu som nakoniec našiel, spôsobila ju funkcia IsNull.

Informujte web browser o existencii RSS kanála

Publikované dňa 23.10.2006 o 14:24 v kategórii Web

Keďže Microsoft uvolnil Internet Explorer 7, ktorý okrem iného prináša podporu RSS, je na zamyslenie, či okrem Vášho RSS kanála a odkazu na neho dávate informáciu o RSS najavo aj prehliadaču. Totiž, to že máte na stránke odkaz na RSS feed je jedna vec, druhá je aby aj browser zaregistroval, že Vaša stránka RSS Feed obsahuje.

SQL Server Database Publishing Wizard

Publikované dňa 23.10.2006 o 10:48 v kategórii Software

Microsoft uvolnil nástroj SQL Server Database Publishing Wizard, momentálne vo verzii CTP1 (Community Technology Preview 1). Nástroj má slúžiť na export schémy a rovnako aj dát do súboru. Výsledkom má byť jediný súbor obsahujúci SQL príkazy na znovuvytvorenie databázovej štruktúry a príslušných dát. Aký teda tento nástroj v skutočnosti je?

Elektronické knihy, poviedky, básne a iné diela

Publikované dňa 17.10.2006 o 01:12 v kategórii Web

Na slovenskom internete vznikol ojedinelý a zaujímavý projekt - elektronické vydavateľstvo - web, kde začínajúci autori môžu publikovať svoje diela.

Presmerovanie verzie assembly

Publikované dňa 9.10.2006 o 00:59 v kategórii .Net

Ak sa aplikácia odkazuje na silne podpísanú assembly, je táto najskôr vyhľadaná v GAC (Global Asembly Cache) a ak sa v nej nenájde, je vyhľadaná v aplikačnom adresári aplikácie. V GAC sa hľadá presne tá verzia assembly, s ktorou bola aplikácia skompilovaná, teda nemôže nastať stav, kedy by aplikácia bola spustená s nesprávnou verziou assembly - to by mohlo spôsobiť nefunkčnosť, alebo chybnú funkčnosť aplikácie. Môže nastať stav, že v systéme sa nachádza mierne odlišná verzia assembly (napríklad novšia), ktorá ponúka potrebnú funkcionalitu, ale nenachádza sa v ňom tá verzia, ktorá je aplikáciou používaná. Aplikácia sa bez zásahu administrátora nespustí. Vo Frameworku je to však riešiteľné. Administrátor má dve možnosti presmerovania verzie assembly: pre všetky aplikácie používajúce danú assembly, alebo len pre konkrétnu aplikáciu.

Linky na stránky niektorých štátnych i komerčných inštitúcií

Publikované dňa 6.10.2006 o 14:58 v kategórii Web

Dal som dokopy niekoľko desiatok linkov na rôzne stránky ministerstiev, štátnych úradov a inštitúcií, súdov, polície či registrov. Tiež linky na poštové, telekomunikačné a energetické firmy. Nejedná sa o úplný výčet, ale o linky ktoré som mal v obľúbených a bolo na čase si ich trochu usporiadať. Odporúčam každému, kto netuší, aké rôzne štátne inštitúcie na Slovensku vôbec máme a ktoré majú aj webové prezentácie.

Turbo produkty od Borlandu

Publikované dňa 5.10.2006 o 10:47 v kategórii Software

Borland už ponúka Turbo produkty - jedná sa o dve nové edície vývojových nástrojov. Ide o vývojové prostredie vždy pre práve jeden programovací jazyk narozdiel od Borland Developer Studia.

Generovanie "dummy" textu pre testovacie účely

Publikované dňa 4.10.2006 o 09:45 v kategórii Web

Isto to poznáte. Programujete webovú aplikáciu a potrebujete nadizajnovať webovú stránku. Potrebujete pripraviť kaskádové štýly pre jednotlivé elementy HTML dokumentu a celé si to skúšate nad nejakými dátami, napríklad z databázového servera. Lenže, ako to už pri vývoji býva, testovaciu databázu obvykle máte prázdnu a napĺňať ju dátami zrovna nie je programátorský sen. Vyplniť zopár krátkych polí nie je problém, čo však s napĺňaním textových polí s väčšou dĺžkou?

Debugovanie uložených T-SQL procedúr pod SQL Serverom 2000 a 2005

Publikované dňa 11.9.2006 o 01:43 v kategórii SQL

Pod SQL Serverom 2000 aj 2005 sa dá debugovať (ladiť) uložená procedúra rovnako, ako sa vo Visual Studiu dá debugovať programový kód. Nieked, keď ste v koncom sa Vám to isto zíde. Navyše, ak ste debugovali procedúry pod SQL Serverom 2000 a boli zvyknutý debugging volať z kontexového menu aplikácie, v ktorej zvyknete tvoriť SQL príkazy (v SQL Servery 2000 je to Query Analyzer, v SQL Servery 2005 je to Management Studio) - túto voľbu tu už v budete hľadát márne. Kde teda debugging nájdete?

Linky pre žiakov autoškôl

Publikované dňa 30.8.2006 o 18:12 v kategórii Web

Ak si náhodou robíte autoškolu rovnako ako ja (respektíve ja si len rozširujem vodičský preukaz o skupinu A), potom Vám isto prídu vhod nasledovné linky.

Odkaz na komentáre vo Vašom RSS Feede

Publikované dňa 12.8.2006 o 17:34 v kategórii Web

Keď som hľadal pre seba najvhodnejšiu RSS čítačku našiel som jednu, ktorá mi maximálne vyhovuje - RSS Bandit. A u niektorých RSS kanálov som si všimol, že mi zobrazuje aj komentáre k jednotlivým príspevkom. Prínos pre odberateľov RSS je podľa mňa veľký - teda aspoň ja mám rád, keď RSS kanál túto funkcionalitu poskytuje. No a implementácia je veľmi jednoduchá.

Reporting Services: Zostava modifikujúca údaje v DB

Publikované dňa 12.8.2006 o 16:21 v kategórii SQL

Stalo sa Vám niekedy, že ste potrebovali niekomu sprístupniť tabuľku, kde môže meniť zopár údajov a nechcelo sa Vám programovať kvôli tomu novú aplikáciu? Alebo ste niekedy rozmýšlali nad tým, ži cez nejaké známe rozhranie (SharePoint, Reporting Services, ...) ide povoliť modifikácia údajov uložených v DB? A viete, že sa dá spraviť zostava do Reporting Services, ktorá bude vedieť jednoducho modifikovať dáta v DB?

Webové databázy zdravotníckych zariadení a liekov

Publikované dňa 12.8.2006 o 14:28 v kategórii Web

Preliezam si tak stránky uložené v obľúbených, keď som narazil na stránky týkajúce sa zdravotníctva. Nejedná sa o stránky dennej potreby (našťastie), i tak sa však oplatí o nich vedieť.

Nefunkčný Enterprise Manager po odinštalácii MS SQL Servera 2005

Publikované dňa 12.8.2006 o 14:08 v kategórii SQL

Po odinštalácii MS SQL Servera 2005 mi ostal nefunkčný stará zlatý dobrý Enterprise Manager z MS SQL Servera 2000. Nepomohlo ani to, že som znovu MS SQL Server 2005 nainštaloval (potreboval som odinštalovať klientské nástroje z Enterprise verzie a nainštalovať si celú Developer verzie)...

Úchvatná stránka s príkladmi použitia CSS

Publikované dňa 12.8.2006 o 13:48 v kategórii Web

Stránok o CSS je isto nespočetné množstvo, bohužial obvykle nie sú veľmi obsiahle, prípadne obsahujú iba základy o CSS či triviálne príklady. Stránka ktorú som našiel obsahuje rôzne CSS ukážky demonštrujúce možnosti štýlov bez použitia Java Scriptu. Ukážky sú pekne zatriedené do kategórií, i keď navigácia po stránke podľa mňa nie je až taká dokonalá, ako by mohla byť. Tak čo, chcete sa zahrať s CSS? A verte tomu, že slovo zahrať presne vystihuje podstatu niektorých ukážok. Hrali ste už niekedy Bludisko, ktoré je vytvorené čisto v CSS bez použitia JavaScriptu?

Premenovanie fotiek podľa EXIF informácií

Publikované dňa 28.7.2006 o 01:40 v kategórii Software

Šikovný plugin do Total Commandera Vám umožní nechať si premenovať fotky podľa informácií v EXIF vo vašich fotkách, čo je po dovolenke aspoň pre mňa spása - premenovanie fotiek tak aby mali v názve súbor dátum a čas odfotenia je vďaka tomuto pluginu a Total Commander-ovmu multi premenovaciemu nástroju zábava na pár sekúnd.

Chystáte sa na Korfu?

Publikované dňa 28.7.2006 o 00:50 v kategórii Ostatné

V stredu som sa vrátil z 11-dňovej dovolenky z ostrova Korfu a v tomto príspevku skúsim zhrnúť základné informácie, ktoré považujem za zaujímavé pre prípadných záujemcov, ktorý sa na tento nádherný ostrov chystajú. Popíšem trochu ceny potravín, dám zopár tipov ohľadom predvýletových príprav, ohľadom prenájmu skútrov, ohľadom stravy a pitia.

Programovanie CmdLet-ov pre PowerShell v C# (2.)

Publikované dňa 2.7.2006 o 04:54 v kategórii PowerShell

V tomto príspevku, ktorý nadväzuje na predchádzajúci (Programovanie CmdLet-ov pre PowerShell v C#), sa posunieme pri tvorbe CmdLet-ov pre PowerShell (ďalej len PS) ďalej a ukážeme si najmä, ako cez pipeline prijímať a posielať objekty. Zmodifikujeme CmdLet Get-MsSqlDatabase aby posielal objekty s informáciami o databázach a nie iba ich názvy a naprogramujeme CmdLet Get-MsSqlTable, ktorý bude vedieť tieto objekty prijímať a na základe informácií v nich uvedených zistí tabuľky príslušných databáz. Pozrieme sa tiež na to, ako je možné CmdLet napísať tak, aby vedel prijímať rôzne sady parametrov a venovať sa budeme aj veľmi jednoduchému formátovaniu výstupu CmdLetu v tabuľkovej podobe.

Programovanie CmdLet-ov pre PowerShell v C#

Publikované dňa 29.6.2006 o 01:41 v kategórii PowerShell

CmdLet alebo CommandLet sa dá chápať ako príkaz v PowerShell-i (ďalej len PS). V samotnej podstate sa však jedná o triedu naprogramovanú v niektorom z .Net jazykov. Preto je vcelku jednoduché si v prípade potreby a/alebo chuti nejaký CmdLet naprogramovať.

Kvalita ovzdušia v Bratislave (ako mlžiť výsledky)

Publikované dňa 23.6.2006 o 16:31 v kategórii Ostatné

Pekný príklad ako mlžiť výsledky, respektíve neinformovať občanov, nám prináša hlavná stránka hlavného mesta Bratislava.Sk. Na tejto stránke sa skoro pravidelne publikujú výsledky kvality ovzdušia v Bratislave. Publikované bývajú výsledky z piatich meracích staníc v Bratislave - Petržalka, Trnavské Mýto, Staré Mesto, Pod. Biskupice a Vlčie hrdlo. Bývajú, ale nie vždy. Zhodou náhod (?) v okolí dátumu, kedy horeli chemické látky v (pri) petržalskom Matadore výsledky niektorých staníc zobrazené nie sú.

Promócie

Publikované dňa 23.6.2006 o 00:47 v kategórii Ostatné

Promócie sú zvláštna udalosť. Zopár príhovorov na ktoré obvykle nik nie je až tak moc zvedavý no napriek tomu pri nich rodičia zvyknú plakať. Je to posledný deň, kedy sa organizovane stretnú ľudia v hojnejšom počte, ľudia, ktorí spolu strávili niekoľko rokov v škole, či už na prednáškach alebo na skúškach. Je to deň, kedy sú študenti odmenení za svoju výdrž, vedomosti a úspešné zloženie štátnych skúšok diplomom. Až na týchto pár drobností je to aj tak len ďaľší obyčajný deň. Napriek tomu sa na tento deň teším, pretože tento deň je pre mňa symbolom ukončenia, úspešného ukončenia, všetkého toho školského trápenia, stresov, nervov a povinností. Preto týmto dávam na známosť, že u mňa sa promócie konajú 30. júna 2006 a prikladám oznamko najmä pre tých, na ktorích som zabudol (alebo pre tých, na ktorích nemám adresu) a ktorím som ho neposlal poštou.

OdZIPovanie súboru

Publikované dňa 20.6.2006 o 00:52 v kategórii .Net

Od-ZIP-ovanie súboru je jedna z úloh, ktorú budem v blízkej dobe nútený riešiť, keďže sa chystám spraviť si vlastnú galériu, kde nahrávanie fotiek jednu po druhej by bolo, jemne povedané obrovské utrpenie. No a tak som sa trochu porozhliadol aké sú možnosti, kde ako relatívne vhodná sa mi zdá možnosť použiť #ziplib (známu tiež pod názvom SharpZipLib).

Čo ma zaujalo - PowerShell

Publikované dňa 8.6.2006 o 01:37 v kategórii PowerShell

Keďže som konečne po štátniciach, nastal čas aby som rozširoval svoje obzory a dnes som sa pustil do prvého zaujímavého produktu na ktorý som dlhšie nemal čas, i keď som sa mu už na zúbky veľmi zbežne pozeral. PowerShell, predtým Monad Shell, je nový Shell pre Windows, zatiaľ len v Beta verzii. Tento krátky príspevok sa Vás bude snažiť aspoň trocha presvedčiť, že za stiahnutie a vyskúšanie rozhodne stojí.

Kniha Technologie Microsoft SharePoint 2003 zdarma

Publikované dňa 2.6.2006 o 14:55 v kategórii SharePoint

Ak máte legálny Office 2003, ponúka Vám Microsoft k bezplatnému stiahnutia knihu Technologie Microsoft SharePoint 2003 v elektronickej podobe (PDF). Osobne sa na túto knihu teším a jej publikovanie a možnosť jej stiahnutia ma ozaj milo prekvapili. Takže ak sa chcete čo to dozvedieť o SharePointoch neváhajte a knihu si choďte stiahnuť. Mimochodom, jedným z jej autorov je Tomáš Kutěj, to je človek ktorý stojí za serverom SharePoint.CZ.

Poštátnicová radosť, Mifko-Škola 1:0

Publikované dňa 31.5.2006 o 20:52 v kategórii Ostatné

No, síce ďaľší netechnický príspevok, ale s takýmto úspešne dosiahnutým míľnikom sa mi nedá nepochváliť. Dnes sa mi totiž po niekoľko ročnom boji podarilo dotiahnuť k úspešnému koncu moje vysokoškolské štúdium. A čo k úspešnému, keď už sda chválim, tak poriadne. Podarilo sa mi totiž odštátnicovať na samé jednotky. Nie že by na tom záležalo, nie že by môj titul dokazoval aký som makač, ale mám z toho proste radosť. A keďže ma škola napĺňala (najmä časovo :)) posledných niekoľko rokov, nedá mi nerozobrať túto moju životnú časť trochu podrobnejšie...

Zmena blogu

Publikované dňa 14.4.2006 o 16:24 v kategórii Ostatné

To o čom som sníval v poslednej dobe sa stalo skutočnosťou. Spojil som chuť na zmenu dizajnu môjho blogu, chuť jeho optimalizácie a chuť na bližšie sa oboznámenie s platformou ASP.Net 2.0 a vznikla nová verzia blogu. Jemne som aj rozšíril funkčnosť blogu, najmä RSS kanálov.

Spomínam...

Publikované dňa 16.3.2006 o 02:28 v kategórii Ostatné

Spomínam na moje dve kamarátky, obe mali pohreb tento rok a ja len rozmýšlam, prečo je život niekedy taká sviňa. Obidve som mal hrozne rád, boli to milé, zlaté, pekné a múdre ženy. Maťka odišla v decembri deň pred silvestrom, mala 18. Soňka odišla tento mesiac, keď mala 24, pohreb ma čaká dnes.

Programátor roku - prevzatie cien

Publikované dňa 20.2.2006 o 19:26 v kategórii Ostatné

O súťaži Programátor roku sa toho dosť popísalo. Dnes mi došiel e-mail s podrobnosťami o prevzatí výhry. Docela dosť (nemilo) ma prekvapil...

Priame prenosy zo ZOH 2006

Publikované dňa 17.2.2006 o 00:24 v kategórii Web

Nájsť priame prenosy cez internet nie je (podľa mňa) ľahké. Neviem či ide o práva, alebo o čo, ale nájsť televíziu, ktorá on-line streamuje dianie na ZOH je ozaj ťažké. Nie však nemožné...

Automatické číslovanie kapitol a obrázkov v MS Word

Publikované dňa 15.2.2006 o 01:18 v kategórii Office

V čase keď bojujem s diplomovou prácou, keď každá jej strana ma stojí minimálne hodinu môjho času, si začínam uvedomovať, že nie je nad to, mať v práci zopár obrázkov. Okrem toho, že som zástanca názoru, že je lepšie raz vidieť ako sto krát čítať (pôvodne to má byť "počuť", dovolil som si to trochu upraviť :)). A Ešte okrem toho, obrázok samozrejme zaberie isté miesto v dokumente, ktoré by inak musel zaberať nejaký text. Keďže kapitoly a obrázky musia byť číslované a štruktúra mojej práce sa mení pomaly každý deň, ručné číslovanie kapitol a obrázkov ma prestalo baviť. Tak som sa začal trochu vŕtať vo Worde (všetko je zrazu lepšie a zábavnejsie než písať diplomku) a ozaj som takúto možnosť našiel. Ako vždy, pevne dúfam, že nie som posledný, ktorý túto možnosť objavil...

Volanie Excelovej funkcie z VBA

Publikované dňa 1.2.2006 o 23:52 v kategórii Office

Niekedy sa až čudujem, koľko času mi niekedy zaberie nájdenie riešenia úplnej triviality. Potreba vo VBA kóde v Exceli vypočítať mocninu čísla sa zo začiatku zdala jednoduchá. Asi po polhodine googlenia a dramaticky zhoršenej moje nálady som skúsil hľadať riešenie priamo na MSDN a až to mi prinieslo odpoveď, zase na moje prekvapenie nečakane rýchlo.

Môj prvý program v Jave

Publikované dňa 1.2.2006 o 23:25 v kategórii Ostatné

Nie že by som chcel alebo musel migrovať z .Net na Javu, ale okolnosti ma prinútili naprogramovať svoju prvú Javovú aplikáciu. Respektíve prvú a nultú, pretože pred prvou aplikáciou som si musel, jednoducho musel, naporgramovať aj Hello World. Pokladal som to za svoju povinnosť...

Skriptovanie nad Reporting Services

Publikované dňa 22.1.2006 o 22:50 v kategórii SQL

Ak používate Reporting Services a potrebujete vypublikovať nejaký report priamo z Visual Studia, nie je to žiaden problém. Na problém však narazíte, ak potrebujete vypublikovať report v prostredí, kde Visual Studio nemáte (napríklad u zákazníka). Ak sa jedná o jeden, alebo malé množstvo reportov, môžete ho (ich) vypublikovať ručne. Ak sa však jedná o väčšie množstvo reportov, alebo reporty musíte publikovať často, vtedy sa hodí nástroj, ktorý túto činnosť zautomatizuje. Ak si taký nástroj nechcete písať sami, môžete použiť utilitu RS, dodávaný priamo ako súčasť Reporting Services.

Reporting Services: Horizontálna tabuľka v zostave

Publikované dňa 21.1.2006 o 20:34 v kategórii SQL

Pre jeden projekt som potreboval mať v zostave tabuľku, ktorá nebude mať dáta pre jeden záznam v riadku, ale v stĺpci. Teda takú horizontálnu tabuľku. Ako rýchlo som došiel na to, že priamo objekt Table v Reporting Services mi s týmto nepomôže, tak rýchlo som pochopil, že by sa to mohľo dať spraviť pomocou matice (Matrix).

Vygenerovanie DB skriptu v SQL Server Management Studiu

Publikované dňa 21.1.2006 o 16:28 v kategórii SQL

Spolu so SQL Serverom 2005 uzreli svetlo sveta aj nové administratívne nástroje. Asi najzásadnejšou zmenou je, že bývalý Enterprise Manager a bývalý Query Analyzer sa zlúčili do jedného nástroja - SQL Server Management Studia. Neviem, či som len ja taký zbrklý, alebo to ozaj nie je až tak intuitívne, ale než som našiel možnosť vygenerovania SQL skriptu databázy, ale len mnou chcených objektov, minul som asi 15 minút môjho času. Najhoršie je, že táto možnosť bola pri tom stále "pod mojim nosom"...