Rok 2007

P.F. 2008

Publikované dňa 31.12.2007 o 10:56 v kategórii Ostatné

Tradície, tradície, tradície. Tradične aj ostatný tohoročný príspevok je PF-ka, spolu s citátom (rovnako ako v rokoch 2006, 2005 a 2004). Tento rok sa navyše trochu obzriem za rokom uplynulým s malou štatistikou, najmä štatistikou vyhľadávania.

Test run error po zastavení testov vo Visual Studiu 2008

Publikované dňa 7.12.2007 o 12:23 v kategórii .Net

Ak máte vo Visual Studiu 2008 napísané unit testy so zapnutým sledovaním Code Coverage a počas ich debugu ich stopnete, potom Vám ich ďaľšie spustenie bude oznamovať chybu (Test run error).

Extension methods (Rozširujúce metódy) v C# 3.5

Publikované dňa 1.12.2007 o 03:14 v kategórii .Net

Extension methods, osobne ich prekladám ako rozšrujúce metódy, sú ďaľšia nová vlastnosť jazyka c# (niektoré ďaľšie som spomenul v predchádzajúcom príspevku Lambda výrazy a iné nové vlastnosti jazyka c#). Jedná sa o metódy, vďaka ktorým môžeme k existujúcim typom pridať nové metódy (napríklad k typu string by sme mohli pridať metódu Reverse, ktorá by nám vrátila jeho hodnotu odzadu). Jedná sa o silný mechanizmu, no napriek tomu bezpečný, keďže neporušuje základné princípi OOP. V príklade si ukážeme, ako sa dá veľmi jednoducho k ostatným LINQ rozširujúcim metódam pridať aj metóda na stránkovanie.

Podcasting (najmä) na Slovensku a v Čechách

Publikované dňa 30.11.2007 o 14:37 v kategóriach Web a Podcasty

Asi každý vlastník prehrávača iPod vie čo je podcasting a z ostatných ľudí to snáď vedia aspoň tí techničtejší. Kto nevie, nech vie: Veľmi zjednodušene povedané je to audio alebo video obsah, ktorý je publikovaný (publikované sú aj informácie o jeho jednotlivých dieloch) - vy si nainštalujete agregačný program (ako napríklad iTunes) a tento automaticky kontroluje, či nebol pridaný nový obsah a ak bol, tak Vám tento stiahne. Vy si ho následne môžete vypočuť na Vašom počítači alebo na Vašom MP3 prehrávači, ak Váš program do neho dokáže stiahnutý obsah nakopírovať (ako dokáže napríklad iTunes do iPodu) alebo ak si obsah do MP3 prehrávača skopírujete ručne. Ak Vás teda podcasting zaujíma, prečítajte si, kde napríklad by ste na Slovensku alebo v Čechách podcast kanál mohli nájsť. Poukážem tiež na zopár podcasov zahraničných a na jeden, ktorý by svojím spracovaním mohol slúžiť ako vzor pre všetkých, ktorí chcú podcast robiť poriadne.

Lambda výrazy a iné nové vlastnosti jazyka c#

Publikované dňa 30.11.2007 o 11:33 v kategórii .Net

Lambda výrazý sú novým prvkom jazyka c# a preto je vhodné, aby ich každý programátor poznal. Ak by ich aj hneď nechcel používať, tak aspoň preto, aby rozumel kódu ktorý vytvoril inž programátor. Poďme sa teda pozrieť na to, čo sú lambda výrazy, čo sa s nimi dá dosiahnuť a či a ako sa to isté dalo dosiahnuť v predchádzajúcich verziach. A tiež sa poďme pozrieť, aké ďaľšie nemenej zaujímavé vlastnosti nás v c# 3.5 čakajú.

Silverlight 2.0 Beta (až) v Marci 2008

Publikované dňa 30.11.2007 o 09:13 v kategórii Silverlight

Microsoft (respektíve Scott Guthrie) oznámil, že v marci budúceho roku by mala byť uvoľnený Silverlight vo verzii 2.0 Beta s GoLive licenciou. To ma zaujalo, pretože doposiaľ márne čakám na verziu 1.1. Čože sa to teda deje?

Prečo konferencia Developer Days za nič nestála

Publikované dňa 16.11.2007 o 14:20 v kategórii Ostatné

Včera sa v Bratislave konala konferencia Developer Days (program). Táto akcia podľa mňa Microsoftu nevyšla a to skoro vôbec. Prečo?

Bootstrapper - Čo to je a ako ho použiť

Publikované dňa 14.9.2007 o 18:42 v kategórii .Net

No, zase jeden z výstižných nadpisov, ale keď ide o nadpisy, tak moja kreativita je vždy na dne. Nevadí, prejdem k veci. Bootstrapper, a hlavne ten ktorý je súčasťou Visual Studia, je aplikácia, ktorá dokáže spustiť inú aplikáciu, pričom pred tým overí, ži sú splnené podmienky pre jej beh. Najmä preto sa používa pri tvorbe inštalačných balíčkov, ale jej použitie je možné aj v iných scenároch. V tomto príspevku poukážem na to čo to je Bootstrapper, ako ho použiť, ako pridávať podmienky, ako funguje a ako zautimatizovať jeho vytvorenie.

Silverlight 1.0 uvoľnený a plánovaná podpora Linuxu

Publikované dňa 5.9.2007 o 13:33 v kategórii Silverlight

Veľmi milú správu pred pár hodinami zverejnil Scott Guthrie na svojom blogu a to, že Silverlight 1.0 je konečne v ostrej verzii. Silverlight (pôvodne nazývaný WPF/E) je plugin do internetových prehliadačov, podobný flashu, ktorý umožňuje tvorbu "pekných" ("sexy") aplikácií s využitím animácií a médií (obrázky a videá a to dokonca až v HD kvalite).

Potrebujete vytvoriť inštalátor? Skúste WiX

Publikované dňa 20.8.2007 o 18:06 v kategórii Software

Ak ste programátor a tvoríte aplikácie, a nemusia to byť len Windows aplikácie, je veľmi pravdepodobné že skôr či neskôr budete k nejakej z nich potrebovať vytvoriť inštalátor. Na trhu je dostatok produktov, ktoré Vám umožňia inštalátor vytvoriť. Dnes sa pozriem na jeden, s ktorým mám za posledné dni docela dosť skúseností a začína sa mi páčiť čím ďalej viac.

Schované emotikony v Skype

Publikované dňa 20.8.2007 o 17:37 v kategórii Software

Skype je fajn program, keď pominieme minulotýždňový výpadok prejavujúci sa ako nemožnosť sa prihlásiť. Pre nás, ktorý sme za hranicami je to lacný spôsob ako ostať v styku s rodinou, či už telefonicky alebo textovo. No a práve textové správy sa dajú spríjemniť emotikonami (tzv. smajlíkmi). A k dispozícii nie su len tie, ktoré vidno priamo v programe, posielaž sa ich dá aj zopár ďalších. Čo takto niekomu poslať vztíčený prst, zaťukanie na hlavu, ...

Transakcie v typovom DataSet-e

Publikované dňa 7.8.2007 o 19:47 v kategórii .Net

Ak používate typový dataset v .Net 2.0, potom ste si možno všimli jednu nevýhodu. Defaultne totiž neviete TableAdapter použiť v transakcii. Podpora transakcií sa však vďaka parciálnym triedam dá doplniť a to docela jednoducho. A keď si spravíte pomocnú triedu, tak bude pre Vás použitie transakcie z biznis logiky veľmi ľahké.

Presúvanie programov v Taskbare a Traybare

Publikované dňa 26.7.2007 o 19:52 v kategórii Software

Tak takúto utilitku som vždy hľadal. Utilitka, ktorá dokáže presúvať programy v Taskbare. Ja viem, že je to na oko maličkosť, ale keď ste zvyknutý že mailový klient je vždy prvý, IE druhé, Visual Studio tretie... A keď Vám niektoré z nich nebodaj padne alebo ho omylom vypnete... No, a také utilita existuje...

Stránkovanie v GridView pomocou vlastných procedúr

Publikované dňa 26.7.2007 o 19:41 v kategórii .Net

GridView v ASP.NET 2.0 podporuje stránkovanie, čo je veľmi príjemná vlastnosť, bohužial ak sa použije to základné vstavané, potom aj tak vždy dojde k dotiahnutiu všetkých záznamov z databázy. Ak máte záznamom málo, potom sa nič tragické nedeje a toto riešenie stačí. Pokiaľ však záznamov máte veľa a nedokážete ich rozumne vyfiltrovať, potom sa rozhodne hodí stránkovanie pomocou vlastných uložených procedúr, ktoré Vám vracajú dáta po stránkach, napríklad po 20 záznamov.

Odhalenie identity

Publikované dňa 6.7.2007 o 16:52 v kategórii Ostatné

A je to tu. Odhodlal som sa po dlhom čase odhaliť svoju pravú tvár. A keďže na tomto blogu som ešte nezverejnil svoju fotku, tak som sa rozhodol to zmeniť. A nevravte, že sa do rodiny Simpsonovcov nehodím...

WinForms Controls pre Silverlight

Publikované dňa 6.7.2007 o 12:53 v kategórii Silverlight

Čo v stávajúcej verzii Silverlight rozhodne chýba je sada obvykle používaných ovládacích prvkov. V Silverlight 1.1 Alpha budete zbytočne hľadať tlačítko alebo nebodaj textové pole. Microsoft síce ponúka akési ukážkové controly, ich implementácia ma však príliš neočarila. Preto stojí za pozornosť projekt, ktorý sa snaží preniesť WinForms Controls (ovládacie prvky) do Silverlight.

Transfromácia formulára do HTML z kódu formulára

Publikované dňa 2.6.2007 o 03:42 v kategórii InfoPath

Toto je asi nadlho jeden z posledných príspevkov o InfoPath formulároch, nakoľko som už na inom projekte a na formolároch tak naďalej nepracujem. Napriek tomu, toto je jedna z úloh, ktorá bola docela "tricky" - požiadavka bola, aby na formulári bolo tlačidlo, ktoré odošle do webovej služby HTML podobu seba samého. T.j. trebalo prinútiť formulár, aby sa pretransformoval do HTML podoby a túto podobu niekam odoslal. Odoslanie binárnych dát nie je problém, ale ako vygenerovať HTML podobu seba samého...

Outlook Previewer pre PDF súbory

Publikované dňa 30.5.2007 o 23:34 v kategórii Office

Ak používate Outlook 2007, isto ste si všimli, že niektoré typy súborov môžete prehliadať priamo v aplikácii za použitia tzv. previewer-a. Defaultne sa Vám do systému nainštalujú prehliadače pre dokumenty aplikácií balíka Office (Word, Excel, ...). Čo sa týka formátu PDF, ten momentálne podporovaný nie je, vyzerá to akoby Microsoft čakal že ho spraví Adobe a Adobe že ho spraví Microsoft. Takže ak chcete mať túto funkcionalitu v Outlooku, musíte sa po riešení porozhliadnuť niekde inde. Našťastie, existuje a je aj zdarma.

Vývoj Workflow pre SharePoint vo Visual Studiu

Publikované dňa 10.5.2007 o 14:46 v kategórii SharePoint

Táto téma je veľmi zaujímavá ale nie až tak prehľadná, nájsť taký všeobecný a ucelený pohľad je niekedy docela obtiažne. Našťastie, mne sa podarilo nájsť pekný seriál, ktorý je aj v PDF podobe a ktorý tento ucelený pohľad poskytuje.

Silverlight (WPF/E) demo pre BBC z Mix07

Publikované dňa 9.5.2007 o 01:04 v kategórii Silverlight

Na konferenci Mix07, ktorá sa konala minulý týžden v Las Vegas bola prezentovaná aj demo aplikácia BBC Badge Player. No a na nej sú zaujímavé dve veci - jednak je to pekné demo toho, čo dokáže táto nová multiplatformná technológia a jednak som bol jedným zo štvorice vývojárov, ktorí ju vytvárali ;)

Odoslanie InfoPath formulára e-mailom

Publikované dňa 5.5.2007 o 22:24 v kategórii InfoPath

Jeden zo spôsobov ako odoslať InfoPath formulár je, ako som spomenul v príspevku Možnosti odoslania InfoPath formulára a použitie Universal Data Connection, e-mailom. V tomto príspevku ukážem ako odoslať formulár e-mailom ako telo správy a upozorním na zopár drobností (ako inak nikde nedokumentovaných), ktoré je potrebné mať na pamäti ak Váš formulár chcete umožniť odoslať e-mailom. A toto odoslanie e-mailom vôbec nemusí byť primárny cieľ formulára ale druhotný.

Možnosti odoslania InfoPath formulára a použitie Universal Data Connection

Publikované dňa 27.4.2007 o 03:19 v kategórii InfoPath

Tento príspevok sa jednak pozrie na možnosti odoslania InfoPath formulára a jednak na UDC. V minulom príspevku (Webové InfoPath formuláre ) som spomenul, že sa pozriem na dátové spojenia (Universal Data Connection, UDC) a že objasním čo to je, na čo sa to používa a ké dva základné typy poznáme. Ak vyvýjate InfoPath formuláre a najmä tie webové, potom vedzte že o UDC musíte vedieť aspoň to, čo popíšem v tomto príspevku.

Čítajte komentáre v kostrách vygenerovaných metód

Publikované dňa 25.4.2007 o 22:47 v kategórii Ostatné

Včera som sa presvdčil, že ak Vám nejaký nástroj vygeneruje kostru metódy, v mojom prípade obsluhu udalosti, že stojí za to si prečítať komentár, ktorý do nej nástroj zapíše. Môžete si tak ušetríť niekoľko hodín bádania.

Plagát - InfoPath 2007 Managed Object Model

Publikované dňa 24.4.2007 o 22:58 v kategórii InfoPath

Pri hľadaní popisu jednej metódy v InfoPath objektovom modely som dnes našiel plagát Microsoft Office InfoPath 2007 Managed Object Model.

To najlepšie z YouTube

Publikované dňa 21.4.2007 o 02:53 v kategórii Web

Máte radi YouTube? A nemáte čas sa prerabávať obrovským archívom? A nechceli by ste mať možnosť pozrieť si to najlepšie z YouTube cez webový prehliadač a prípadne aj iPod (cez podcast)?

Prepnutie View v udalosti Loading InfoPath formulára

Publikované dňa 21.4.2007 o 02:38 v kategórii InfoPath

InfoPath 2007 formulár môže obsahovať niekoľko pohľadov (View) na dáta. Môžete tak mať rôzne pohľady pre rôznych užívateľov. Alebo rôzne pohľady pre rôzne fázy práce s formulárom (jeden pohľad pre vypĺnanie dát, iný pre zobrazenie, iný pre dopĺňanie informácií, ...). Alebo môžete pohľad využiť na zobrazenie chybovej hlášky užívateľovi. V každom prípade, prepnutie pohľadu v udalosti Loading vyžaduje malý workaround.

Webové InfoPath formuláre

Publikované dňa 21.4.2007 o 00:35 v kategórii InfoPath

Ako som už načal v predchádzajúcom príspevku (InfoPath Services v skratke), v InfoPath 2007 máte možnosť vytvoriť webový formulár, t.j. taký formulár, ktorý bude zobrazený vo webovom prehliadači. No a tento príspevok Vám ukáže ako na to.

Vytvorenie InfoPath Formulára odosielajúceho súbor cez webovú službu - krok za krokom

Publikované dňa 17.4.2007 o 01:23 v kategórii InfoPath

V tomto príspevku ukážem krok za krokom:
  • Ako vytvoriť InfoPath formulár
  • Ako vytvoriť dátové spojenie
  • Ako nakonfigurovať formulár na odoslanie dát webovej službe
  • Ako sa dá na formulár umiestniť prvok umožňujúci pridanie súboru
  • Ako spracovať priložený súbor
  • Ako pridať programový kód

InfoPath Services v skratke

Publikované dňa 15.4.2007 o 19:40 v kategórii InfoPath

InfoPath Services sú súčasťou MOSS (Microsoft Office SharePoint Server) a sú odpoveďou Microsoftu na jednoduchú požiadavku užívateľov - možnosť vyplňovať InforPath formuláre pomocou webového prehliadača bez nutnosti mať na klientskej strane nainštalovaného tučného klienta - Microsoft InfoPath.

WPF/E a externé dáta

Publikované dňa 31.3.2007 o 16:22 v kategórii Silverlight

Ako som spomínal v predchádzajúcom príspevku, alebo ako možno už viete, kód pre WPF/E sa píše v Java Scripte a je spúšťaný na strane klienta. To však znamená menší problém, ak máte dáta pre aplikáciu uložené externe, teda na serveri.

Rozdiel medzi WPF a WPF/E

Publikované dňa 31.3.2007 o 16:18 v kategórii Silverlight

Keď som sa pred tromi týždňami dozvedel, že som pridelený na projekt kde sa bude používať WPF tak som sa potešil (mám rád keď môžem používať nové technológie) a začal som študovať WPF. Bohužial zdrojov o WPF zatiaľ nie je až tak veľa a chvíľu mi trvalo, než som zistil že WPF/E je síce WPF podobné, ale je to trochu iná káva.

Kontroverzné reklamy na Mac

Publikované dňa 5.2.2007 o 13:50 v kategórii Web

Kto by ich nepoznal: "Hi, I'm a Mac. And I'm a PC" - tak obvykle začínajú a snažia sa Vás presvedčiť, že Mac je lepší než PC. Osobne používam PC a nad Mac-om ani trochu nerozmíšlam, "argumenty", ktoré Apple používa hodnotiť nechcem, však posúďte sami, isté však je, že tieto reklamy vsadili dosť na humor a ich spracovanie je naozaj veľmi vtipné.