Rok 2008

P.F. 2009

Publikované dňa 30.12.2008 o 22:04 v kategórii Ostatné

V novom roku 2009 Vám prajem všetko dobré, aby sa Vám darilo, aby sa Vám plnili všetky Vaše želania a predsavzatia.

Zmena domény ASP.Net aplikácie

Publikované dňa 6.12.2008 o 18:35 v kategórii .Net

Po dlhodobých problémoch s free webhostingom som sa konečne odhodlal, zaplatil si doménu a blog som na ňu presunul. Samozrejme, že nechcem dojsť o odkazy na blog za tie roky vybudované, takže trebalo zabezpečiť, aby všetky staré odkazy boli automaticky presmerované na doménu novú.

Prototypovanie výzoru webovej aplikácie II.

Publikované dňa 12.10.2008 o 14:10 v kategórii Ostatné

Približne tri mesiace dozadu som popisoval možnosti prototypovania výzoru webovej aplikácie, aplikáciách pochádzajúcich z dielne Microsoftu, ktoré sú obvykle súčasťou softvérovej výbavy .Net vývojára. Tentokrát sa pozriem na inú aplikáciu, ktorá ma svojimi možnosťami a nízkou cenou milo prekvapila.

NHibernate - SQL príkazy do DEBUG okna

Publikované dňa 24.9.2008 o 21:45 v kategórii .Net

Pri vývoji ASP.Net aplikácie používajúcej NHibernate sa z času na čas vyskutne situácia, kedy by bolo dobré odchytiť SQL príkaz, ktorý lezie do databázy. Ak používate MS SQL Server, môžete použiť Profiler, ale rýchlejšie riešenie je presmerovať výstup z konzoly priamo do DEBUG okna.

Nastavenie MS DTC kvôli TransactionScope

Publikované dňa 24.9.2008 o 21:22 v kategórii .Net

Pokiaľ používate TransactionScope a otvoríte dve spojenia voči jednej databázi v rámci jednej transakcie, naštartuje sa distribuovaná transakcia riadená MS DTC. S distribuovanými transakciami nie je žiaden problém, pokiaľ máte korektne nakonfigurované MS DTC a pokiaľ máte na firewalle otvorené potrebné porty.

NHibernate a TransactionScope

Publikované dňa 24.9.2008 o 20:56 v kategórii .Net

Pokiaľ používate NHibernate a rozhodnete sa namiesto jeho transakcií (ITransaction) použiť vstavané riadenie transakcií cez TransactionScope, môžete byť prekvapený, keď zistíte že sa Vám dáta neperzistujú do databázy.

Výber farieb pre web

Publikované dňa 24.9.2008 o 20:02 v kategórii Web

Vybrať tie správne farby pre web na ktorom pracujete, pokiaľ ich nemáte priamo a striktne zadané nie je zrovna triviálna záležitosť, pokiaľ Vám na nich záleží, pokiaľ ich chcete mať pekne zladené a pokiaľ chcete web sprístupniť aj ľuďom s poruchou zraku. Preto je dobré mať po ruke nástroje, najlepšie on-line, ktoré Vám s výberom farieb pomôžu.

Chystáte sa na Thassos?

Publikované dňa 4.9.2008 o 19:15 v kategórii Web

Pred pár dňami sme sa s priateľkou vrátili z dovolenky z ostrova Thassos a keďže máme veľa informácií a veľa fotografií, rozhodli sme sa o naše skúsenosti podeliť...

Prototypovanie výzoru webovej aplikácie

Publikované dňa 9.7.2008 o 20:52 v kategórii Ostatné

Či už pri vývoji internetovej alebo intranetovej aplikácie, často je vhodné pripraviť prototyp výzoru takejto aplikácie. Ukázať užívateľom, ako približne bude aplikácia vyzerať, ako na seba budú nadväzovať jednotlivé obrazovky či čo bude ich obsahom. V tomto príspevku sa skúsim pozrieť na niektoré aplikácie, ktoré su bežnou súčasťou .Net vývojára a skúsim porovnať ich možnosti prototypovania výzoru (pozor, nie dizajnu, na to si kludne použite Photoshop, alebo iný sofistikovaný nástroj).

Tlač článkov z MSDN už nie je Printer Friendly

Publikované dňa 23.5.2008 o 15:33 v kategórii Web

Na Microsoft MSDN webe niekedy v nedávnej minulosti zmenili podobu Printer Friendly verzie dokumentov. Slovné spojenie Printer Friendly nie je moc na mieste, pretože dokument sa podľa môjho názoru stáva absolútne nečitateľným a nevhodným pre tlač. Posúďte sami...

Silverlight 2.0 - Vytváranie inštancií ovládacích prvkov v kóde

Publikované dňa 10.5.2008 o 01:52 v kategórii Silverlight

V tomto príspevku si naprogramujeme analógové hodiny a na tomto príklade si okrem vytvárania inštancií ovládacích prvkov v kóde aj použitie časovača či niektoré možnosti práce s textom v Silverlight aplikáciach.

Silverlight 2.0 - Ukladanie dát na strane klienta

Publikované dňa 9.5.2008 o 00:35 v kategórii Silverlight

Nie je nič neobvyklé, že si aplikácia ukladá rôzne nastavenia a iné pomocné súbory na strane klienta, napríklad Windows aplikácia do súboru, webová aplikácia do Cookies. Ako si ukladať dáta na klienta v Silverlight aplikácii je obsahom tohto príspevku.

Silverlight 2.0 - Predanie inicializačných parametrov aplikácii

Publikované dňa 8.5.2008 o 21:51 v kategórii Silverlight

V niektorých scenároch je žiaduce, aby Vaša Silverlight aplikácia bola pri spustení inicializovaná z HTML stránky. Ako jej predať parametre je obsahom tohto príspevku.

Silverlight 2.0 - Webové služby

Publikované dňa 8.5.2008 o 16:56 v kategórii Silverlight

Použitie webových služieb je jedna z možností ako komunikovať so serverom (iné spôsoby som popísal v predchádzajúcom príspevku Silverlight 2.0 - Komunikácia so serverom). Tento príspevok Vám ukáže, ako použiť webové služby vo Vašej Silverlight aplikácii.

Silverlight 2.0 - Komunikácia so serverom

Publikované dňa 7.5.2008 o 23:00 v kategórii Silverlight

Občas Vaša Silverlight aplikácia potrebuje komunikovať so serverom, nie len Vašim, ale aj iným. Aké sú možnosti komunikácie je obsahom tohto príspevku.

Silverlight 2.0 - Full Screen režim

Publikované dňa 7.5.2008 o 22:02 v kategórii Silverlight

Jednou z príjemných vlastností Silverlight aplikácií je, že môžy bežať vo Full Screen móde. Ako na to si ukážeme v tomto príspevku.

Silverlight 2.0 - Užitočné plagáty

Publikované dňa 7.5.2008 o 21:38 v kategórii Silverlight

Plagáty alebo tiež diagramy, si málo kto ozaj tlačí, ale niekedy sú veľmi príjemnou pomôckou pri vývoji. Mne sa podarilo nájsť dva, ktoré Vám pomôžu pri vývoji v Silverlight 2.0.

Silverlight 2 - Nahratie súboru na server

Publikované dňa 5.5.2008 o 23:53 v kategórii Silverlight

Silverlight 2 sa hodí v prípade, že chcete na server odoslať jeden alebo viac súborov. V tomto príspevku ukážem, ako na server odoslať práve jeden súbor a ako ho na servery uložiť na disk.

Oficiálne RSS pre komix Dilbert

Publikované dňa 29.4.2008 o 14:44 v kategórii Web

Tak sme sa konečne dočkali a vzniklo oficiálne RSS pre všetkých nás, Dilbert-závislých.

Ako bolo na pražskom TechEd-e

Publikované dňa 29.4.2008 o 14:23 v kategórii Ostatné

V piatok večer som sa vrátil z pražského TechEd-u a až teraz som sa dostal k tomu, aby som zhrnul ako pražský TechEd vnímam ja, večný kritik konferencií.

Skvelý zdroj o CSS

Publikované dňa 13.4.2008 o 12:39 v kategórii Web

Snáď som nezaspal dobu a o tomto webe snáď nevie každý okrem mňa, ale tak však dúfam že nie. Ide o web, kde jeho autor, Peter-Paul Koch,popisuje CSS veľmi zrozumiteľným spôsobom a navyše doplňuje veľmi prehľadnú informáciu o podpore v jednotlivých verziách preliadačov.

Novinka v IE8 - Aktivity

Publikované dňa 14.3.2008 o 18:28 v kategórii Web

Jednou z noviniek v Internet Explorer 8 (IE8) sú aktivity. Aktivity sú "možnosti kontextového menu ktoré rýchlo pristupujú k službám z ľubovoľnej webovej stránky". Čo sa za týmto pomerne komplikovaným popisom skrýva, ako by ste vedeli aktivity zaimplementovať do Vášho webu a prečo by ste to robili?

Renderovanie stránky v IE8 rovnako ako v IE7

Publikované dňa 10.3.2008 o 15:08 v kategórii Web

Tak, máme tu novú verziu IE, konkrétne verziu 8 (zatiaľ prvú betu), ktorá by mala viac dodržiavať štandardy. To je na jednej strane fajn, na druhej strane ak táto verzia rozbije výzor stránky fungujúcej a odľadenej pre IE7 aj FF aj Operu, potom je vhodné mať cestu spať.

Silverlight 2.0 Beta 1 je vonku a iné novinky

Publikované dňa 6.3.2008 o 09:56 v kategórii Silverlight

Na Mix08 bolo oznámené uvoľnenie Silverlight 2 Beta 1. Navyše, ako bolo sľúbené, táto obsahuje GoLive licenciu.

Umiestnenie príkazov z Office 2003 v Office 2007

Publikované dňa 11.1.2008 o 17:28 v kategórii Office

Zase som dnes hľadal v Exceli 2007 príkaz, ktorý som poznal z Excelu 2003, a nie a nie ho hájsť. Osobne mám niektoré vlastnosti nového Office-u rád (napríklad náhľad zmeny po nabehnutí na ponuku, alebo kontextový toolbar na formátovanie textu), ale niekedy mám pocit, že zatriedenie funkcionality nie je až tak logické.

Dizajn webových formulárov

Publikované dňa 9.1.2008 o 10:35 v kategórii Web

Na prvý pohľad sa môže zdať, že vytvoriť webový formulár je triviálna vec. Stačí vedieť HTML alebo inú technológiu ktorá HTML generuje (napríklad ASP.Net) a je to. Áno, ale ak však chcete vytvoriť kvalitný webový formulár, tak si len s HTML nevystačíte, budete potrebovať riešiť aj ich dizajn.

2 Stage Recycle Bin v Sharepointe a problémy s ním

Publikované dňa 9.1.2008 o 10:08 v kategórii SharePoint

V novom sharepointe (WSS 3.0 a MOSS 2007) je dvojfázový smetný kôš (2 Stage Recycle Bin) a tento mi včera pri mojich testoch nad SharePointom spôsobil nemilé problémy. Jeho defaultné nastavenie mi privodilo zopár šedín, keď sa mi SharePoint dostal do stavu skoro úplnej nefunkčnosti.

Zobrazenie vertikálneho scrollbaru vo Firefoxe

Publikované dňa 8.1.2008 o 14:43 v kategórii Web

Pri dizajnovaní nového layoutu pre jeden web som si všimol, že mi web pri preklikávaní z jednej stránky na druhú "ulietava". Každá stránka má rovnakú šírku a je vycentrovaná na stred, napriek tomu mi jedna stránka ulietavala vľavo. Iba vo FireFoxe. Najprv som si myslel, že mám niečo vadné v CSS, ale po intenzívnom preklikávaní sa medzi dvomi stránkami som si všimol, že na stránke kde mi obsah ulietava doľava je zobrazený vertikálny scrollbar a na druhej nie.

Kompresia disku pre (.VHD) pre Virtual PC 2007

Publikované dňa 4.1.2008 o 13:28 v kategórii Software

Virtual PC 2007 defaultne nezmenšuje disk po odstránení súborov a teda po odmazaní súboru (súborov) sa ich miesto fyzicky neuvoľní. Dôsledkom je, že Vám neustále narastá veľkosť VHD súboru (súbor s obsahom disku). Problém je najviac vidieť, ak si na disk nakopírujete veľký súbor (napríklad inštaláciu veľkého softvéru), ten nainštalujete a potom zmažete. Alokované miesto inštalačného súboru sa neuvoľní a Vám pomôže len kompresia disku.

Slovenské a české meniny do Outlooku pre rok 2008

Publikované dňa 2.1.2008 o 18:41 v kategórii Office

Na základe požiadaviek resp. záujmu u predchádzajúceho príspevku (Import menín do kalendára v MS Office ) som pripravil súbor, ktorým sa dajú do Outlook-u naimportovať meniny pre rok 2008.