Rok 2009

P.F. 2010

Publikované dňa 31.12.2009 o 20:23 v kategórii Ostatné

Prajem všetko dobré do nového roku všetkých čitateľom môjho blogu. Tento rok rovnako ako minulé (2008, 2007, 2006, 2005, 2004) ukončím na blogu krátkym obhliadnutím za pomaly končiacim rokom 2009 a už tradičným citátom.

Silverlight 4 - krajšie zajtrajšky pre RIA aplikácie

Publikované dňa 19.11.2009 o 00:12 v kategórii Silverlight

Microsoft dnes uvoľnil beta verziu Silverlight 4, klasicky na PDC konferencii (mne osobne sa vydávanie softvéru pri príležitosti konferencií vrcholne nepozdáva, evokuje to vo mne dôraz na konkrétny termín než na kvalitu). Aký dopad má toto vydanie na vývoj na poli RIA aplikácií?

Konverzia audio a video súborov cez príkazový riadok

Publikované dňa 14.11.2009 o 19:35 v kategórii Software

Aj keď uznávam, že niektoré formáty môžu byť na uloženie audia alebo videa vhodnejšie ako iné, tak osobne stále preferujem MP3 pre audio a AVI pre video. A tak keď sa ku mne dostanú súbory iných formátov (napríklad FLAC, APE či MOV), tak ich konvertujem na mnou obľúbené. A než inštalovať super sofistikované aplikácie, ktoré ma viac spomaľujú, než mi prácu uľahčujú, tak na konverziu používam príkazový riadok (command line) a konkrétne aplikáciu ffmpeg.exe.

Sharepoint so zapnutým Kerberosom a FireFox

Publikované dňa 9.7.2009 o 01:33 v kategórii SharePoint

Pre Sharepoint sme zapli Kerberos a nastal problém s pripojením cez Firefox. Riešenie nebolo komplikované hneď ako som zistil (s pomocou Fiddlera), že FireFox naďalej nepoužíva Kerberos a snaží sa stále použiť NTLM.

Odhad časovej náročnosti softvérového projektu - Use case point

Publikované dňa 7.6.2009 o 20:55 v kategórii Software

Odhad časovej náročnosti softvérového projektu je jedna z najzložitejších aktivít, pretože samotný odhad ovplyvňuje množstvo rôznych faktorov. Pripraviť odhad tak, aby čo najvernejšie zodpovedal budúcnosti je teda nie triviálna záležitosť. Našťastie existujú postupy, ako pripraviť čo najpresnejší odhad a jedným z nich je použitie metódy bodov prípadov užitia - Use case point.

Flex a Silverlight - porovnanie konkurenčných technológií

Publikované dňa 5.6.2009 o 00:24 v kategórii Silverlight

Flex, ako konkurenčná platforma Silverlightu je veľmi zaujímavá a ja som sa už dávnejšie rozhodol, že sa pozriem na to, čo zvládne. Tak som sa niekoľko posledných dní venoval štúdiu Flexu a v tomto príspevku by som chcel poukázať na to, čo sa mi na tejto technológií páči a porovnať ju trochu so Silverlightom.

Blog, Twitter, alebo oboje?

Publikované dňa 23.5.2009 o 16:09 v kategórii Web

Blog už mám, má ma zaujímať aj Twitter? Má mi Twitter čo ponúknuť? Mám blog vymeniťza Twitter, alebo udržiavať oboje?

Hostovanie Silvelright v Delphi sa nepodarilo

Publikované dňa 9.5.2009 o 13:53 v kategórii Silverlight

Riešil som integračný scenár, kedy som chcel ukázať zahostovanie Silverlight aplikácie v Delphi aplikácii. Aké však bolo moje prekvapenie, keď sa to nepodarilo...

Prečo je Fullscreen v Silverlighte niekedy nepoužiteľný

Publikované dňa 19.4.2009 o 18:33 v kategórii Silverlight

Mám rád Silverlight a jedna z vecí, ktorá sa mi na ňom páčila od začiatku bola podpora pre Fullscreen mód, teda beh cez celú obrazkovku. Fullscreen však nie je vždy použiteľný tak, ako si človek predstavuje...

VS2008 zavrie dialóg pri pokuse o nastavenie Code Coverage

Publikované dňa 19.4.2009 o 14:06 v kategórii .Net

To si tak idem zapnúť Code Coverage pre svoje testy, a keď som klikol na záložku Code Coverage v nastavení testov, tak mi Visual Stusio 2008 dialóg zavrelo, bez možnosti nastavenia assemblies, pre ktoré chcem sledovať Code Coverage. Naštastie existuje riešenie, ako tento bug Visual Studio aspoň trochu obísť.

Rozbalenie viacerých zaheslovaných RAR súborov naraz

Publikované dňa 19.4.2009 o 13:51 v kategórii Software

Ak sa Vám niekedy stalo alebo stane, že sa Vám na disku objaví viacero zaheslovaných RAR súborov s rovnakým heslom a toto sa Vám nechce zadávať pri rozbalovaní každého súboru, je tu pre Vás jednoduché riešenie v podobe použitia príkazového riadku.

Sprostredkovanie inštalácie Silverlightu užívateľom Vášho webu

Publikované dňa 18.1.2009 o 15:37 v kategórii Silverlight

Keď príde na Vašu stránku užívateľ, ktorý nemá nainštalovaný Silverlight, je len na Vás, aby ste mu inštaláciu čo najviac spríjemnili a zjednodušili. Aby jeho zážitok z inštalácie bol transparentný a aby vopred vedel, čo ho čaká, treba si dať obzvlásť záležať na stránke, respektíve jej časti, ktorá bude užívateľovi inštaláciu komunikovať a umožňovať.

Tvorba môjho webu v Silverlighte

Publikované dňa 9.1.2009 o 23:45 v kategórii Silverlight

Pred týždňom či pred dvomi som na web nahral môj web, ktorý je spravený v Silverlighte. Nie je to žiadna obrovská a sofistikovaná aplikácia ani dielo, ktoré by na svete nemalo páru, to nie. Je to však pravdepodobne jedna z prvých Silverlight web stránok, ktorá na Slovensku vznikla. No a v tomto príspevku sa skúsim zhrnúť čo ma viedlo k tomu spraviť web za pomoci technológie Silverlight, čo som si z toho odniesol, aké mám očakávania a aké to vlastne bude mať dôsledky.

Export celej databázy do XML súboru

Publikované dňa 3.1.2009 o 18:18 v kategórii .Net

Pri zmene domény blogu a s tým suvisiacim aj prechodom k inému poskytovateľovi webhostingu nastal problém - čo s dátami. Dáta som mal v databáze, avšak na webhostingu z nejakého neznámeho dôvodu odstránili webový prístup do databázy. Nevraviac o tom, že aj v dobe, kedy sa cez web dalo pristúpiť k dátam, tak sa nedali rozumne zazálohovať. Takže nakoniec som musel prísť na čo najjednoduchší spôsob, ako dáta dostať z jedného servera na druhý. Nakoniec sa ako najjednoduchší spôsob ukázal export dát do XML.