Rok 2016

Ako na vlastný podcast (4.) - Publikovanie podcastu

Publikované dňa 25.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

Vitajte u štvrtého a zároveň posledného dielu seriálu o tvorbe podcastu. Nie len že už viete o čom váš podcast bude a aký bude jeho formát, ale vy už viete ako bude prebiehať nahrávanie a hlavne spracovanie nahrávky. Dnes sa pozrieme na to, čo s nahrávkou spraviť, aby sa dostala k vašim poslucháčom.

Ako na vlastný podcast (3.) - Spracovanie nahratého podcastu

Publikované dňa 23.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

Vitajte pri treťom diele mini seriálu o nahrávaní podcastov. V prvom diele sme sa pozreli na rozhodnutia pred prvým nahrávaním, v druhom na samotné nahrávanie a dnes nás čaká spracovanie nahrávky pred jej vypublikovanín. Poďme hneď na to.

Ako na vlastný podcast (2.) - Prvé nahrávanie

Publikované dňa 21.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

V minulom diele tohto miniseriálu o nahrávaní podcastov sme sa venovali otázkam, na ktoré by ste mali nájsť odpovede ešte pred prvým nahrávaním. Dnes sa pozrieme práve na prvé nahrávanie - čo vás čaká a na čo sa musíte pripraviť. Poďme na to.

Ako na vlastný podcast (1.) - Pred prvým nahrávaním

Publikované dňa 19.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

Láka vás idea mať vlastný podcast, ale absolútne netušíte kde začať a čo vás čaká? Alebo len chcete vidieť/vedieť, ako sa to robí? Len tak, zo zaujímavosti? Potom vitajte pri mojom mini-seriály, v ktorom vám ukážem, ako to robíme s Audinovinkami my, v Audiolibrixe. V prvom diele sa pozrieme na to, čo vás čaká ešte pred prvý nahrávaním.

Praktický JavaScript (3.) - Lexikálny scope a hoisting

Publikované dňa 18.11.2016 o 20:12 v kategórii JavaScript

Dnes sa pozrieme na lexikálny scope, povieme si čo to je a prečo by sme o ňom mali vedieť, sko s ním súvisí hoisting a čo to ten hoisting vlastne je. Preto ak vám tieto pojmy nič moc nevravia, čítajte ďalej...

Notifikácie o počasí, 23 riadková konzolová aplikácia v JavaScripte

Publikované dňa 2.8.2016 o 18:44 v kategóriach Node.js a JavaScript

JavaScript je úžasný a už dávno neslúži len na akési dynamické efekty v prehliadači. Dnes sa v ňom dá naprogramovať všeličo, to som už spomínal v príspevku A víťazom sa stáva... JavaScript. Poďme sa teda pozrieť, ako v ňom na 23 riadkoch naprogramovať nástroj, ktorý zistí aktuálne počasie a zobrazí ho ako notifikáciu operačného systému.

Praktický JavaScript (2.) - IIFE (Immediately-invoked function expression)

Publikované dňa 30.7.2016 o 23:22 v kategórii JavaScript

Šanca je, že ste o IIFE (Immediately-invoked function expression) už počuli a pravidelne ich používate. Pokiaľ vám však IIFE nič nevraví, podťe sa pozrieť aký jednoduchý no účinný návrhový vzor sa za touto skratkou skrýva a kedy vám môže prísť vhod.

Praktický JavaScript (1.) - Truthy a Falsy vs. true a false

Publikované dňa 29.5.2016 o 15:00 v kategórii JavaScript

V JavaScripte máme boolean dátový týp, ktorý môže nadobúdať hodnoty true a false, to je veľmi podobné aj iným programovacím jazykom. Čo však máme navyše je Truthy a Falsy, čo sú síce podobné hodnoty, ale ich využitie je oveľa širšie. Poďme sa na ne pozrieť.

Máte mobilnú aplikáciu? Pripravte sa na hodnotenia od užívateľov

Publikované dňa 1.2.2016 o 10:30 v kategórii Mobilné aplikácie

V minulom príspevku som vám dal 5 tipov na čo nezabudnúť, než vypublikujete svoju mobilnú aplikáciu. Načal som v ňom hodnotenia a práve tým sa chcem dnes venovať viac.

5 tipov čo spraviť, než vypublikujete svoju mobilnú aplikáciu

Publikované dňa 30.1.2016 o 20:49 v kategórii Mobilné aplikácie

Úspešne ste dokončili svoju mobilnú aplikáciu, alebo si to aspoň myslíte. A nastal ten šťastný okamih na jej vypublikovanie. Gratulujem. Ale nezabudli ste na nič?

A víťazom sa stáva... JavaScript

Publikované dňa 18.1.2016 o 18:56 v kategóriach Web, Mobilné aplikácie, Node.js, Raspberry Pi a Optimalizácia webu

Váhate, ktorý programovací jazyk sa naučiť, či už ako váš prvý, alebo ako ďalší v poradí? Už nemusíte výhať, odpoveď je jednoduchá - JavaScript. Je to totiž jasný víťaz, či sa vám to páči, alebo nie.

Ako získať SSL certifikát zadarmo cez Let's Encrypt pre váš node.js web

Publikované dňa 7.1.2016 o 19:16 v kategórii Node.js

V máji som tu popisoval, ako získať SSL certifikát zadarmo cez StartSSL. Odvtedy sa situácia ešte zlepšila a už niekoľko týždňov sa dá SSL získať automatizovane a ešte ľahšie cez Let's Encrypt. Dnes sa pozrieme ako na to.