Chystáte sa na Korfu?

Publikoval Michal Kočí dňa 28.7.2006 o 00:50 v kategórii Ostatné

V stredu som sa vrátil z 11-dňovej dovolenky z ostrova Korfu a v tomto príspevku skúsim zhrnúť základné informácie, ktoré považujem za zaujímavé pre prípadných záujemcov, ktorý sa na tento nádherný ostrov chystajú. Popíšem trochu ceny potravín, dám zopár tipov ohľadom predvýletových príprav, ohľadom prenájmu skútrov, ohľadom stravy a pitia.

Na začiatok trochu informácií o mojej dovolenke. Boli sme s cestovnou kanceláriou CK FIFO a až na nejaké malé drobnosti sme boli dosť spokojný. Boli sme na ostrove Korfu, v pôvodne rybárskom mestečku Benitses vzdialenom menej ako 10 kilometrov od hlavného mesta, ktoré sa rovnako ako ostrov volá Korfu (grécky Kerkyra).

Ubytovaný sme boli v 2-hviezdičkových štúdiách Galina, nachádzajúcich sa 80 metrov od pláže. A tu je prvá vec, ktorá by sa dal vytknúť - pláže v Benitses nie sú tri krát pekné. Jednak sú štrkové, malé a more nie je tri krát čisté (navyše je v ňom pri brehu docela dosť rias), nie su na pláži ani bufety, tie sa nachádzajú za cestou, ktorá vedie hneď za plážou. Apartmány boli vzhľadom na dve hviezdičky v pohode, vytknúť by sa im snáď dalo slabé vybavenie kuchynským riadom.

Korfu ako ostrov je však nádherný, má dosť nádherných pláží - tie na východnom pobreží, z ktorého je vidieť Grécko sú väčšinou štrkové a more je jemne zariasené. Naopak, pláže na západnom pobreží sú nádherné, zväčša pieskové, na niektorých boli aj príjemné vlny, more bolo čisté a pri plážach bolo dosť stánkov s jedlom, pitím a obchodmi so suvenírmi.

My sme sa chodievali kúpať na pláže na západné pobrežie, najčastejšie na pláž Agios Gordis, ktorá sa nachádza na západnom pobreží na úrovni Benitses. Východ slnka sme si pozrieť neboli, zato západ slnka na západnom pobreží na pláži Agios Gordis sme si vychutnali.

Nechcete si na dovolenku brať ťažké knihy, ale chcete si knihy na dovolenke užiť? Zoberte si so sebou audioknihy a to priamo v mobile. Nič nevážia a zabavia vás viac než papierové knihy. Zoženiete ich v najlepšom audioknižnom obchode Audiolibrix - audioknihy ihneď, kdekoľvek a kedykoľvek.

Treba však rátať s tým, že ak ste ubytovaný na východnom pobreží, budete veľmi pravdepodobne naspäť cestovať po tme. Cesty nie sú moc osvetlené, ale v stredovom páse sú zapustené odrazky, čo je veľmi príjemné. Dajte si však na tie malé potvory pozor obzvlášť pri rýchlejšom prejazde zákrutami.

Ešte pred odletom zvážte:

  • Intenzitu s akou sa zvyknete natierať opalovacím krémom a zoberte si ho dostatok. Cena krému v normálnych obchodoch v meste je okolo 10 EUR, na pláži okolo 15 až 20 EUR.
  • Či si nekúpiť sprievodcu. My sme si pred odletom kúpili sprievodcu Korfu z edície Marco Polo za niečo málo cez 200 SKK a dá sa v ňom nájsť kopec zaujímavých informácií.
  • Aké oblečenie si zoberiete - rátajte najmä s tým, že na Korfu je v júli a v auguste v priemeru 0 (slovom nula) dažďových dní a priemerná denná teplota je 29°C. Za 11 dní bolo zamračené dokopy asi 15 minút.
  • Akú fotovýbavu si so sebou beriete. Ak si vezmete digitálny fotoaparát s kapacitne menšou pamäťovou kartou, dá sa na niektorých miestach nechať si stiahnuť fotky na CD. Presný cenník nepoznám, ale priamo v meste Korfu chceli za stiahnutie zo 128MB karty na CD 3 EUR a za tú istú kartu a jednu 32MB kartu dokopy 5 EUR. V inom meste (Moraitika) som platil 5 EUR len za 128MB kartu.
  • Na akú pláž chcete chodievať a či si chcete prenajímať lehátka. Za 2 lehátka so slnečníkom, malým stolíkom, popolníkom a smetným košom zaplatíte od 5 do 8 EUR. Ak si ich prenajať nechcete, na pieskovú pláž je vhodná obyčajná plachta, na kamienkovú pevnejšia podložka. Trstínové podložky sa dajú kúpiť od 1 až do 2 EUR.

Ak sa chystáte na Korfu, rozhodne vážne pouvažujte nad prenájmom motocykla, štvorkolky alebo auta. Autá (snáď všetky) majú klimatizáciu, napriek tomu neskutočnú voľnosť zažijete práve na skútri.

Navyše, so skútrom ozaj nemáte problém s parkovaním ani na tej najzaplnenejšej pláži, vždy sa nájde nejaká skulinka, kde moped zastrčíte. Okrem toho má moped nízku spotrebu (dvojtakt okolo 4,5 l/100 km, štvortakt ešte nižšiu) a prehánať sa po pobreží s výhľadom na more, prípadne cez serpentíny, ktorých je na Korfu rozhodne dosť, stojí za to.

Ak si chcete požičať moped (bike) alebo štvorkolku (squad), rozhodne:

  • Skúste si nájsť požičovňu, kde je nejaký slovák alebo čech. V prípade problémov (defekt a podobne) oceníte, ak nebudete musieť v cudzom jazyku vysvetlovať čo a kde sa vám stalo. Takisto ak je obsluha ukecaná, môže vám dať pekné námety na výlety, na pekné pláže a podobne.
  • Dajte si pozor pri poisťovaní - niektoré požičovne sa tvária že vám dajú plné poistenie, ale zvyknú si brať ako zálohu váš vodičský preukaz, ktorý vám nemusia chcieť vrátiť v prípade poistnej udalosti
  • Zvážte, či moped zvládnete ovládať - ak ste úplný začiatočník, porozmýšlajte nad štvorkolkou, ktorá je predsa len stabilnejšia.
  • Vyberte si moped, ktorý má veľký úložný priestor (aby sa vám do neho zmestili veci keď pôjdete na pláž, prípadne nákup keď zbehnete do normálneho obchodu) a má patričný výkon. My sme na náš vodičák na mopedy (ktorý je do 50 kubíkov) behali na 80 kubíkovom mopede (50 kubíkový s odstráneným obmedzovačom). Na rovine vytiahol 70 - 80 km/h, rátajte však s tým, že v serpentínach pri jazde do kopca sa budete pohybovať tak 20, maximálne 30 km/h, čo je trochu otravné. Pokiaľ si dobre pamätám, tak štvorkolky sú na tom pri jazde do kopca ešte horšie.
  • O cene sa dohadujte, zjednávajte. My sme cenu stiahli z cenníkovej cca 100 EUR na 7 dní vďaka rôznym faktorom (mali veľa mopedov, mali zmluvu s cestovkou, zjednávali sme) na 80 EUR na 10 dní. A to je dosť ušetrných peňazí. Cena záleží na serióznosti prenajímateľa, na tom či majú skútrov veľa alebo málo, na tom v akom období prídete, takže ju berte orientačne. Cena štvorkoliek je vyššia ako cena mopedov, najdrahšie sú samozrejme automobily.
  • Jazdite len s helmou. Na to vás aj upozornia, že policajti veľmi radi zastavujú turistov na mopede bez helmy a pokuty sú okolo 70 EUR. Helmy sú bez predného krytu, rozhodne jazdite s okuliarmi, pri väčších rýchlostiach vietor pekne prefukuje oči, nehovoriac o hmyze - ten sa za jazdy nie príliš komfortne vyberá z očí (mám však oskúšané, že to ide).
  • Rátajte s docela veľa serpentínami, najmä v severnej časti ostrova. Do zákrut, najmä tých 180 stupňových s nízkou alebo slabou viditeľnosťou kľudne trúbte.
  • Ostatní vodiči sú k motorkárom dosť tolerantní, veľa krát vás pustia ak vychádzate z vedľajšej cesty, z parkoviska či z nákupného centra.
  • Absolútne netolerantný, agresívny a nebezpečný sú taxikári. Trúbenie a predbiehanie v zatáčkach je bežné. Obiehajú všetko (mopedy, autá, autobusy) a všade (rovina, zatýčky, serpentíny). Poznávacie znamenie - luxusné autá, ruka von z okna, prípadne telefonovanie za volantom. Takto arogantných vodičov som ozaj ešte nevidel.
  • Cena benzínu sa pohybovala okolo 1,14 po 1,20 EUR. Za 10 dní sme najazdili približne 600 km a tankovali sme myslím za 30 EUR. Na jednu plnú nádrž sa dalo prejsť 200 km.
  • K mopedu Vám pribalia aj mapu, takže by ste sa nemali stratiť, i keď sa nám pár krát zdalo, že značenie ciest nie je bohvieaké. Ale, ostrov je to malý a poriadne zablúdiť sa tam snáď ani nedá.

My sme mali šťastie - požičovňu sme mali 10 metrov od apartmánov, obsluhoval nás Lubo - slovák, ktorý nám často radil, občas sme sa zastavili len tak na kus reči. Navyše sme chytili aj obdobie so slušnými cenami, asi týždeň po nás začali prichádzať taliani, ktorí skútre brali ako keby boli zadarmo a tak aj ceny rástli.

Ak sa chystáte na Korfu a máte zabezpečené len ubytovanie bez stravy, alebo len proste nemáte all inclusive, tak:

  • So sebou si kľudne vezmite chladené aj mrazené potraviny. V poriadnej termotaške zabalené mrazené mäso prežilo niekoľko hodinovú cestu absolútne bez závad. Ako sme mäso do termotašky okolo tretej nad ránom naložili, v takom stave sme ho okolo 11 doobeda na Korfu z tašky vytiahli.
  • Určite si so sebou zoberte práškové (inštantné) džúsy a ľadové čaje, najmä tie čaje. Nie je nad to, dojsť na pláž s ľadovým čajom, ktorý sa dá bez sebemenších problémov konzumovať aj keď je teplý. Čo sa pitia týka, na Korfu 1,5 litrová fľaša vody stojí od 20 centov po 1 EUR, v prípade ochutenej vody (Coca Cola, Nestea, Lipton Ice Tea) okolo 1 až 3 EUR. V obchodoch sa u nich dá kúpiť inštantný ľadový čaj Lipton citrónový alebo broskyňový rozriediteľný s 1,5 litrom vody, ktorý ale stojí od 1,15 do 1,5 EUR.
  • Ceny v obchodoch si navzájom porovnajte, rozdiely sú niekedy dosť výrazné. Najviac sa oplatí nakupovať v obchodoch kde nakupujú aj gréci, teda nie v tých v letoviskách. Medzi lacné obchody patria Champion a Lidl. Jeden Champion je na predmestí mesta Korfu na ceste smerom od Benitses.

Čo sa stravy týka, najrýchlejšie sa občerstvíte v rôznych fast foodoch, najčastejšie sa Vám podarí nájsť predajňu gyrosu a suvlaki. Oboje su mňamky. Ak si kúpite gyros pyta alebo suvlaki pyta (cena od 1,50 do 2,50 EUR) dostanete mäso v skvelej placke (nie ako u nás v žemli prípadne v arabskom chlebe) - okrem mäsa v placke čakajte aj caciky (jogurtovo uhorková omáčka), rajčinu, cibuľku a hranolky.

Tohto jedla sa asi ani nedá prejesť. Do reštaurácií sme nechodili, ale 3 krát lacné neboli. Boli sme sa ale najesť v jednej s morskými špecialitami. Cena na jednu osobu bola okolo 15 EUR. V tej sme mali predjedlo a hlavné jedlo plus minerálku - jesť sme jedli ryby (mečúň, pečené sardinky), mušle (na masle a cesnaku, v rajčinovej omáčke), kalamáre, saganaki (vyprážaný feta syr) a musaku (mleté mäso s baklažánom).

V sprievodcovi sa možno dočítate a od známych sa možno dozviete o zázvorovom pive (Ginger Beer, cicinbira), ktoré sa dá na Korfu kúpiť. Ak ho chcete ochutnať, najprv si kúpte jednu malú flaštičku. My sme ho zháňali polku dovolenky a keď sme ho nakoniec zohnali, tak nám nikomu nechutilo. Chutilo to ako niečo skysnuté, najblizšie to u mojich chuťových buniek malo k burčiaku líznutom nejakým citrónom, alebo niečomu takému.

Na Korfu sa všade dá kúpiť Koum-Quat - likér z kumkvatov. Ten som doposiaľ nepil, no jednu flašu som si pre istotu doniesol. Kto ešte nepil Ouzo, nech ho ochutná. Je to silný alkohol (40%) s príchuťou anízu (je to chuť čiernych pelendrekov). Ouzo sa riedi ľadom, v horšom prípade vodou. Ouzo si alebo zamilujete, alebo vám bude odporné. Nič medzi podľa mňa neexistuje.

No a na záver zopár cien, ktoré by mohli byť pre vás zaujímavé, povačšine sa jedná o ceny normálneho obchodu (spomenutý Champion), ak budete nakupovať v letoviskách, ceny vynásobte nejakou bulharskou konštantu (obvykle menšou ako 2):

  • Ouzo 1 liter - 7 EUR
  • Koum-Quat 0,7 litra - 7 EUR
  • Žltý melón 1 kg - 0,8 EUR
  • Červený melón 1 kg - 0,45 EUR
  • Broskyne, Nektarinky 1 kg - 1,35 EUR
  • Paprika 1 kg - 1 až 1,5 EUR
  • Cherry rajčiny 1 kg - 3 EUR
  • Cibuľa 1 kg - 1,20 EUR
  • Uhorka 1 ks - 0,5 EUR
  • Uncle Bens omáčka - 2,3 EUR
  • Feta syr 400 g - 3,1 EUR
  • Feta syr 200 g - 1,8 EUR
  • Olivy 350 g - 1 až 1,6 EUR
  • Vajcia 6 ks - 0,8 EUR
  • Toastový chlieb - 0,8 EUR
  • Gél po opalovaní - 7,8 EUR
  • Opalovací krém - 8,6 EUR

A na záver malý tip na výlet. Ak priletíte na Korfu od mora, tak sa pri pristávaní nezlaknite, tým že je na Korfu druhá najmenšia pristávacia dráha v Európe, tak to ozaj vyzerá, ako keby lietadlo pristávalo do mora. Pred letiskom je však niečo čo by sa dalo pri troche silného optimizmu nazvať mostíkom. Tento sa nachádza asi 50 metrov od začiatku pristávacej dráhy, takže sa na ňom môžete postaviť tak, že pristávajúce lietadlo vám letí presne nad hlavou, možno tak 20 - 50 metrov nad hlavou. Je to silne zimomriavkové ale pekné (najmä v noci).

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 24.4.2024 o 07:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 07:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 07:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 07:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 07:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 07:53 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.