InfoPath Services v skratke

Publikoval Michal Kočí dňa 15.4.2007 o 19:40 v kategórii InfoPath

InfoPath Services sú súčasťou MOSS (Microsoft Office SharePoint Server) a sú odpoveďou Microsoftu na jednoduchú požiadavku užívateľov - možnosť vyplňovať InforPath formuláre pomocou webového prehliadača bez nutnosti mať na klientskej strane nainštalovaného tučného klienta - Microsoft InfoPath.

Na čo slúžia InfoPath formuláre?

InfoPath formuláre sú formuláre pomocou ktorých môžete od užívateľov zbierať informácie rôzneho druhu a tie následne odoslať tam kam potrebujete. Odoslať ich môžete (lepšie povedané, odosiela ich priamo užívateľ, ktorý vypĺňa príslušný formulár) napríklad do databázy, do SharePointu alebo ich môžete odoslať cez webovú službu. Najmä posledný spôsob je veľmi škálovateľný, pretože Vaša webová služba môže mať naozaj neobmedzené možnosti.

Treba dodať, že na pozadí formulárov stoja dátové zdroje, ktoré udržiavajú dáta a ktoré mapujete na ovládacie prvky umiestnené na formulári. Tvorba formulárov je veľmi rýchla a pohodlná a problém nerobia ani opakujúce sa dáta (kolekcie).

Kedy je vhodné použiť túto technológiu?

Napríklad v nasledovných prípadoch:

  • Máte existujúce InfoPath formuláre ale nemáte alebo nechcete mať na všetkých klientských počítačoch nainštalovaný Microsoft InfoPath. Prípadne máte tieto formuláre roztrúsené krížom po celej organizácii a chceli by ste ich mať umiestnené v jednom centrálnom úložišti jednoducho prístupné.
  • Chcete do Vášej organizácie / Vášho riešenia implementovať možnosť vypĺňania formulárov a rozhodujete sa medzi ASPX stránkami a InfoPath formulármi. Proti InfoPath ste mali doposiaľ jediný argument a to nutnosť inštalácie tučného klienta.

InfoPath Services sú používané aj vo workflow-och v MOSS, kedy každý užívateľský krok môže byť realizovaný prostredníctvom InfoPath formulára. Pre užívateľa to znamená jednotný dizajn a jednoduché vypĺnanie formulára, pre vývojára jednoduchú a rýchlu prípravu formulára.

Navyše ak používate InfoPath Services v spojení s UDC (Universal Data Connection), čo sú akési "odkazy" na dátové spojenia publikované v SharePointe, potom môžete jednoducho pri autentifikácii užívateľov voši dátovému zdroju použiť SSO (Single SignOn), ak ho máte nakonfigurovaný.

Toľko na dnes, chcel som si viac menej pripraviť pôdu pre moj ďaľší príspevok, ktorý bude zameraný na tvorbu formulára pre InfoPathServices a jeho publikovanie do MOSS.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.