Kompresia disku pre (.VHD) pre Virtual PC 2007

Publikoval Michal Kočí dňa 4.1.2008 o 13:28 v kategórii Software

Virtual PC 2007 defaultne nezmenšuje disk po odstránení súborov a teda po odmazaní súboru (súborov) sa ich miesto fyzicky neuvoľní. Dôsledkom je, že Vám neustále narastá veľkosť VHD súboru (súbor s obsahom disku). Problém je najviac vidieť, ak si na disk nakopírujete veľký súbor (napríklad inštaláciu veľkého softvéru), ten nainštalujete a potom zmažete. Alokované miesto inštalačného súboru sa neuvoľní a Vám pomôže len kompresia disku.

Ak tento problém trápi aj Vás, tak Vám pomôže prehľadný step-by-step návod ako virtuálny disk skomprimovať.

V mojom prípade sa mi podarilo zmenšiť súbor z 20GB až na 16GB, čo je úspora 4GB a to je ozaj docela dosť. Jedným negatívom bolo, že celý proces trval vyše hodinu (čo však za tú úsporu stojí) a druhým, že na disku kde budete ukladať VHD súbor (defaultne ten disk kde máte aj originál) musíte mať dostatok voľného miesta, pretože kompresia robí kópiu. Ak teda máte VHD súbor veľký 20GB je vhodné mať ďaľších 20GB voľného miesta (veľkosť potrebného miesta musí zodpovedať veľkosti výsledného súboru, kedy jeho finálnu veľkosť dopredu neviete, ale viete že nebude väčší ako originál).

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.