Kontrola praktík použitých v SQL Servery

Publikoval Michal Kočí dňa 25.9.2004 o 00:35 v kategórii SQL

Microsoft SQL Server Best Practices Analyzer je nástroj na kontrolu a overenie odporúčaných postupov a praktík (best practices) vo Vašich SQL serveroch. Inštaláciou stratíte približne desať mega diskového priestoru, ktoré zaberá samotný program plus zopár mega priestoru, ktorý bude zaberať databáza programu (repozitár; BPA repositoty). Z tohto skonštatovania vyplýva fakt, že program si isté dáta uchováva v SQL servery (nemusí byť lokálny). Tých zopár mega však rozhodne stojí za to.

Program si môžete stiahnuť priamo z download stránok Microsoftu, inštalačný súbor má necelé štyri mega.

Po spustení programu sa musíte prihlásiť k repozitáru programu. Ďalej si vyberiete inštancie serverov a ich databázy, ktoré chcete preskenovať. Skenovať ich môžete totiž aj viac naraz. Následne si musíte vytvoriť aspoň jednu skupinu praktík (Best practices group).

Skupina praktík je výber pravidiel a serverových inštancií, ktoré chcete nechať skontrolovať. Na uľahčenie sú pravidlá podelené aj do skupín (napr. Záloha a obnova, Administrácia databázy, T-SQL, ...). Pri výbere pravidiel, kliknutím na niektoré z nich sa Vám zobrazí jeho popis, teda to, čo bude kontrolované. Niektoré pravidlá navyše vyžadujú parametre. Napríklad pravidlo kontrolujúce zálohy (Database backup) vyžaduje parameter určujúci počet dní zálohy. V popise pravidla sú vysvetlené aj tieto parametre.

Po vytvorení skupín praktík (tieto si program pamätá aj pri ďaľších spusteniach) si vyberiete, ktoré pravidlá majú byť spustené. Spustíte skenovanie a program vyhľadá porušenia praktík, pripraví Vám aj detailný report.

Report zobrazuje všetky skenované pravidlá, výsledok ich kontroly (či skenované objekty spĺňajú pravidlo), informáciu o tom čo bolo skenované, či informáciu o samotnom pravidle. Report sa síce nedá uložiť, ale dá sa skopírovať do schránky a vykopírovať napríklad do Wordu.

Zhrnuté a podčiarknuté, dobrý nástroj na kontrolu a zadarmo. Z času na čas si ho púšťam, hlavne pred vypustením databázy do ostrej prevádzky a človek by sa len čudoval, čo všetko nájde :)

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.