Výber farieb pre web

Publikoval Michal Kočí dňa 24.9.2008 o 20:02 v kategórii Web

Vybrať tie správne farby pre web na ktorom pracujete, pokiaľ ich nemáte priamo a striktne zadané nie je zrovna triviálna záležitosť, pokiaľ Vám na nich záleží, pokiaľ ich chcete mať pekne zladené a pokiaľ chcete web sprístupniť aj ľuďom s poruchou zraku. Preto je dobré mať po ruke nástroje, najlepšie on-line, ktoré Vám s výberom farieb pomôžu.

Predpripravené schémy

Pokiaľ nemáte potrebnú fantáziu na výber farieb, alebo máte predstavu o farbách ale nie presne o ich odtieňoch, mohla by Vám pomôcť stránka Color Schemes and Color Palettes. Pokiaľ chcete vychádzať z farieb konkrétneho webu, môžete si nechať načítať farby priamo z URL pomocou nástroja Grab Website Colors. Isto však nebudete vykrádať web a takto načítané farby Vám budú slúžiť iba ako základ pre ich ďaľšie vyladenie.

Test kombinácií

Keď už máte nejaké farby vybrané, je dobré si ich otestovať, ako vidieť farbu popredia na farbe pozadia, ktoré z Vami vybraných farieb sa hodia ako podkladové a ktoré ako farby popredia. Na to je na vyššie uvedenom webe pripravený nástroj Color Combinations Tester. Farby si môžete pridaávať, pohodlne vyberať a keď ste s nimi spokojný tak aj vyexportovať ako obrázok.

Iný výber farieb

Nástroj Color Match Vám na základe jednej farby odporučí niekoľko ďaľších, ktoré by s danou farbou mali ladiť a pripraví ukážku. Jednoduchý nástroj ale na začiatok môže pomôcť.

Generátor schémy

Ďaľším spôsobom ako si vygenerovať farebnú schému je nástroj Color Scheme Generator 2, kde si môžete na základe odtieňu nechať vygenerovať farebnú schému, k nej prípadne aj kontrastné farby, či farby inak rozložené na farebnom kruhu. Vybrať si môžete aj farebnú variáciu farieb, napríklad pastelové farby (ktoré su teraz docela populárne).

Táto stránka má aj ďaľšie výhody a to možnosť obmedziť farby na pre-web-bezpečné či náhľad na vybrané farby pri niektorej poruche zraku (napríklad úplnej farbosleposti). Mimochodom, stránka sa dá prepnúť aj do češtiny a na svedomí ju má pixy

Kontrast farieb

Keď máte vybraté farby pozadia a popredia, skúste si ich skontrolovať napríklad nástrojom Color Contrast Analyzer.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.