Prototypovanie výzoru webovej aplikácie II.

Publikoval Michal Kočí dňa 12.10.2008 o 14:10 v kategórii Ostatné

Približne tri mesiace dozadu som popisoval možnosti prototypovania výzoru webovej aplikácie, aplikáciách pochádzajúcich z dielne Microsoftu, ktoré sú obvykle súčasťou softvérovej výbavy .Net vývojára. Tentokrát sa pozriem na inú aplikáciu, ktorá ma svojimi možnosťami a nízkou cenou milo prekvapila.

Aplikáciou o ktorej budem dnes písať je Balsamic Mockups a existuje aj vo webovej verzii, aj v desktopovej. Keďže je napísaná pre Adobe Air, ide spustiť na rôznych platformách, vrátane Windows.

Pri tvorbe prototypu cez túto aplikáciu máte k dispozícii množstvo bežných ovládacích prvkov, od jednoduchých (tlačítko, combo box, text box, ...), cez rozšírené (list box, datagrid) až po komplexné (vertikálne záložky, akordeón, ...). Všetky vyzerajú ako rukou kreslené, ich dizajn je naozaj príjemný a do prototypu sa pridávajú presunom z lišty.

A teraz prichádza to najlepšie - sú veľmi jednoducho konfigurovateľné, nenájdete u každého z nich tisíc rôznych konfiguračných možností, ale nájdete tie najdôležitejšie vlastnosti. A ak ovládacie prvky plníte dátami, obvykle ich plníte zápisom textu do textového pola.

Napríklad datagrid, ktorý mi u vačšiny iných aplikácií spomenutých v minulom príspevku chýbal úplne alebo sa nedal poriadne nastaviť sa konfiguruje tak, že čo riadok v textboxe to riadok v gride, pričom prvý riadok je hlavička gridu. No a v každom riadku oddelujete čiarkami jednotlivé hodnoty:

Výsledný grid potom vyzerá nasledovne:

Môžete mu ešte ponastavovať nejaké tie vlastnosti, u gridu napríklad vybratý riadok, či použitý font:

Ak potom chcete namodelovať ako by aplikácia vyzerala v prehliadači, stačí pridať do prototypu browser, prípadne záložky a výzor je hotový, tento trval približne minútu a to hneď pri prvom skúšaní tejto aplikácie:

Ceľkový pohľad na aplikáciu prezrádza, že sa jedná o veľmi jednoduché grafické rozhranie, celkovo je aplikácia tak jednoduchá ale silná zároveň, až človek nedokáže inak, len nad ňou žasnúť. Za tých pár dolárov sa rozhodne oplatí, dá sa nainštalovať aj bezplatne, vtedy však nefunguje funkcionalitu ukladania a načítania a ani export. Na oskúšanie však úplne stačí.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 19.4.2024 o 08:35 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.