Odhad časovej náročnosti softvérového projektu - Use case point

Publikoval Michal Kočí dňa 7.6.2009 o 20:55 v kategórii Software

Odhad časovej náročnosti softvérového projektu je jedna z najzložitejších aktivít, pretože samotný odhad ovplyvňuje množstvo rôznych faktorov. Pripraviť odhad tak, aby čo najvernejšie zodpovedal budúcnosti je teda nie triviálna záležitosť. Našťastie existujú postupy, ako pripraviť čo najpresnejší odhad a jedným z nich je použitie metódy bodov prípadov užitia - Use case point.

Použitie Use case point je veľmi vhodné, pokiaľ už máte pripravené Vaše use case-y a to podľa možnosti na rovnakej úrovni detailizácie - vtedy je odhad najpresnejší. Táto metóda spočíva v tom, že sa vezme do úvahy počet use caseov a actorov zaradených do troch skupín zložitosti - vypočíta sa tak počet bodov. Tieto body však ešte abstrahujú od rôznych faktorov - technických faktorov a faktorov prostredia. Preto sa tieto faktory ohodnotia, výsledkom čoho sú koeficienty, ktorých aplikáciou na body sa vezmú tieto faktory do úvahy.

Takto očistený počet bodov sa následne prenásobí počtom hodín na jeden bod. Toto je tiež záludnosť tohto spôsobu odhadu, pretože s istotou Vám nikto nepovie, aký je počet hodín pripadajúci na jeden bod. Avšak, obvykle sa berie do úvahy rozpätie - od 15 po 30 hodín. Derivácie (Schneider and Winters duration derivation), berie do úvahy ohodnotenie jednotlivých faktorov prostredia - podľa nich vezme do úvahy optimistickejší počet hodín - 22 alebo pesimistickejší počet hodín - 28, na jeden bod.

Ideálne je, ak si po skončení projektu prípadne skúsite spätne vypočítať, respektíve odvodiť, aký počet hodín pripadá na jeden bod - tak získate presnejšie odhady do budúcnosti.

Pokiaľ Vás táto metóda oslovila, pripravil som v rámci učenia sa technológie Flex on-line kalkulačku - Use case point calculator, ktorú môžete použiť na odhad náročnosti projektu:

Use case point calculator

Dôležitá poznámka je, že takto odhadnuté hodiny v sebe obsahujú všetky fázy vývoja softvéru - nie len samotné programovanie, ale aj analýzu, testovanie, ...

Uvedený nástroj síce obsauje odkazy na relevantné detailnejšie informácie, napriek tomu ich uvediem aj na tomto mieste:

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 29.3.2024 o 09:15 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 09:15 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.