Keď čítačku elektronických kníh, tak len Kindle

Publikoval Michal Kočí dňa 21.4.2014 o 17:13 v kategórii Čítačky

Asi pred rokom som sa musel rozlúčiť s mojou čítačkou Cybook Opus (písal som o nej tu a rok na to tu). Nakoniec odišiel displej, najprv pár riadkov, potom celý. Holt, elektronika dnes nie je stavaná na dlhú životnosť. A keďže čítačku som chcel, nastal čas kúpiť si novú. Voľba bola jasná - Kindle.

Potrebujem vôbec čítačku? Veď mám tablet.

To bola moja prvá myšlienka. Mám tablet, môžem si čítať na ňom. Tablet je fajn, kľudne aj na jednoduchú prácu. Alebo na občasné čítanie. Ale na dlhodobejšie čítanie mi jednoducho nevyhovuje. Mám 10 palcový tablet a tak pri dlhodobejšom čítaní sa nedrží dvakrát pohodlne. Navyše, displej je aktívny a tak na mňa žiari a po celom dni v práci mám už oči aj tak dosť unavené.

Nechápte ma zle, na niečo je tablet super. Ak čítate a často si robíte poznámky, tablet je presne to pravé orechové. Poznamenať si niečo na Kindle je ako za trest a to aj na starom modele, ktorý ešte má fyzickú klávesnicu. Nové modely ju už nemajú vôbec, iba tú virtuálnu.

Napríklad, potreboval som prečítať knihu a spraviť na nej korektúru. Opraviť gramatické chyby, opraviť zarovnanie, poznamenať si problémy, zaznačiť si pripomienky. Kindle som po pol hodine odložil, keď som si uvedomil, že si fotím mobilom obrazovku :)

Hneď, než dôjde k omylu, nebol som korektor v pravom slova zmysle, bol som tretí v poradí, aby som vychytal, čo v texte ostalo. Výsledok si môžete pozrieť - stačí si kúpiť elektronickú verziu skvelej knihy Jedz a behaj, napríklad v Martinuse (elektronickú tu, papierovú tu). A ak tam nájdete nejakú chybu, nebudem prekvapený, lebo po odovzdaní sme tam ešte sem tam niečo našli. Zákon schválnosti.

Potrebujem čítačku. Tak ktorú si mám vybrať?

Na trhu je slušné množstvo čítačiek. Problém je, že keď raz vyskúšate Kindle a jeho synchronizáciu, nechcete už nič iné. O čo ide? Vysvetlím...

Začnime tým, že si kúpite elektronickú knihu, napríklad na oreilly alebo ibuxe, kde bežne nakupujem.

S obyčajnou čítačkou je postup nasledovný: stiahnete si knihu na počítať, pripojíte čítačku cez kábel a nahráte do nej knihu. Postup opakujete toľko krát, koľko zariadení používate. Možno len raz, možno viac krát.

Ak používate Kindle, každý slušný obchod vám umožní si ju nechať poslať na váš Kindle email (niečo čo má za zavináčom kindle.com resp. free.kindle.com). Kniha potom odíde do Amazonu, ktorý vám ju pošle na zariadenie. Teda, ak máte zariadenie pripojené do internetu (napríklad cez WiFi). Čiže bežne na jedno kliknutie sa dostane až k vám do čítačky.

Veľmi šikovné a praktické. A pohodlné. Lebo načo robiť veci zložito.

Ale tým to nekončí. Takže, knihu mám v čítačke, ale Kindle má software napríklad aj pre mobily, aj pre tablety. Takže, prihlásim sa do Amazonu a knihu si nechám odoslať na všetky mnou registrované zariadenia - dva mobily a jeden tablet. V tom momente mám knihu v štyroch rôznych zariadeniach (po synchronizácii).

A teraz to najlepšie. Čítam si doma, niekde skončím a idem spať. Ráno sa zobudím a cestujem mestskou hromadnou dopravou, Kindle je doma. Pustím si Kindle na mobile, ten sa ma opýta, či chcem pokračovať tam, kde som skončil (na čítačke). Samozrejme, že chcem. Prídem z práce a robím si niečo na tablete, keď mám chuť si chvíľu čítať. Spustím si Kindle na tablete a zase, pokračujem tam, kde som skončil naposledy (na mobile). Atď...

Áno, znie to ako drobnosť, ale je to tak jednoduché a tak nápomocné!

Dobre, tak Kindle, ale ktorý?

Dobre, presvedčilo vás to? Potom nasleduje ďalšia otázka - ktorý Kindle si kúpiť?

Momentálne sa dajú na Amazone kúpiť dva - klasický (49 EUR), kde sa listuje tlačidlami po stranách a dotykový, ktorý navyše má podsvietenie, tzv. paperwhite (129 EUR). Ale podsvietenie je zboku, čiže nie smerom z displeja a tak by vám nemalo unavovať oči. A druhá verzia sa dá kúpiť s 3G, kedy nie ste odkázaný na prítomnosť WiFi siete.

Ja som si zvolil prvú alternatívu a to najmä preto, že nemám rád dotykové ovládanie, niekedy jednoducho držím čítačku aj jemne cez displej. A navyše, je táto verzia neuveriteľne lacná (na porovnanie, moja prvá čítačka Cybook Opus stála 200 EUR).

Vy si vyberte to, čo vyhovuje vám. Na to podsvietenie sa niekde zvykne frflať, ja som ho videl a podľa mňa to nie je ani zlý nápad, ani to nevyzerá zle. Ale neskúšal som to dlhšiu dobu, než pár minút. Či vám to za ten cenový rozdiel stojí viete len vy.

Kde ho ale mám kúpiť?

Možností nie je až tak veľa. Ak sa nič nezmenilo, tak na Slovensko sa musí nakupovať z amerického Amazonu (amazon.com). Napriek tomu, že nemecký je bližšie a platí sa v ňom tou istou menou, ako u nás. Ja som si ho napriek tomu kupoval z nemeckého amazonu (amazon.de), vďaka tomu, že si ho viem nechať doručiť do Viedne, kde si ho viem vyzdvyhnúť.

Núka sa možnosť si ho zakúpiť aj v niektorom zo slovenských obchodov, ale ja by som sa touto cestou vydal, až keď by bolo najhoršie, ak vôbec. Jednak je cena vyššia (u alzy napríklad za 78 EUR oproti 49 z nemeckého amazonu) a potom by som sa bál reklamácie.

Na internete nájdete niekoľko príbehov reklamácie v českom či slovenskom obchode a niekoľko ohľadom reklamácie priamo u Amazonu.

Mne praskol displej asi po pol roku používania a čítačka sa tak stala nepoužívateľnou (pol displeja sa neprekreslovalo). Chat s americkým Amazonom prebiehal približne nasledovne:

  • Mrzí nás, že vám Kindle nefunguje. Padol vám?
  • Nie.
  • Nepôsobilo na neho niečo ťažké?
  • Nie.
  • V tom prípade vám ho bezplatne vymeníme.
  • Ale kupoval som ho v nemeckom amazone.
  • Dobre, dáme im vedieť nech sa s vami spoja.
  • Nehovorím ale nemecky
  • Dobre, zavolá vám pracovník hovoriaci anglicky. Ešte raz prepáčte, že zariadenie nefunguje

Nasledoval telefonát z nemeckého amazonu, v angličtine. Vraj im mám poslať starú čítačku, oni mi obratom posielajú novú. Náklady na obe prepravy znášajú oni.

Rok už spokojne používam Kindle...

A tak už asi rok, možno aj viac, spokojne používam Kindle. A ak vy hľadáte výbornú čítačku za rozumné peniaze, Kindle bude jasne vaša voľba...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 20.4.2024 o 15:31 - undefined

undefined

dňa 20.4.2024 o 15:31 - undefined

undefined

dňa 20.4.2024 o 15:31 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.