Zdieľanie mobilného internetu na cestách alebo používate už MiFi?

Publikoval Michal Kočí dňa 25.4.2014 o 23:08 v kategórii Ostatné

Často cestujem a relatívne často sa vyskytujem v Rakúsku. Dátový roaming je ešte stále niečo, čím nás operátori trestajú a tak je obvykle lacnejšie a lepšie kúpiť si lokálnu SIM kartu s internetom. Len ako ho potom používať, najlepšie na viacerých zariadeniach? Predsa cez MiFi...

Potrebujem zdieľať mobilný internet, aké sú možnosti?

Ak potrebujete zdieľať mobilný internet a zhodou okolností je to ten, ktorý máte na SIM karte, ktorú používate aj na telefonovanie, asi jediná možnosť bude zapnúť tethering (zdielanie internetu priamo z vášho mobilu). Toto momentálne podporuje iOS, Android a dokonca aj Windows Phone. Tu nie je moc čo riešiť.

Viac možností sa naskytne, ak máte internet na inej SIM karte. Najbežnejšia a najznámejšia možnosť je použiť USB modem, teda zariadenie, ktoré pripojíte do USB vášho počítača. Toto potom poskytne internet vášmu počítaču a všetko je dobré. Teda aspoň do momentu, než sa rozhodnete, že by ste ten internet chceli používať aj na mobile, tablete alebo inom zariadení.

V takom prípade siahnete po nejakom programe, ktorý vie WiFi kartu vo vašom notebooku využiť na vytvorenie WiFi hotspotu, na ktorý sa pripojíte ďalšími zariadeniami. Použiť sa obvykle dajú aj vstavané programy v operačnom systéme, napríklad na Windows sa dá zdielať pripojenie cez príkazový riadok.

Má to však háčik - notebook musí byť zapnutý. Čo je v pohode, pokiaľ niekde sedíte a máte okolo seba dosť miesta, trochu tažšie to ide, ak sa práve pohybujete a notebook pokojne odpočíva vo vašej batožine. Vtedy oceníte MiFi...

Čo to je, to MiFi?

MiFi je super zariadenie. Malé asi ako niekoľko platobných kariet položených na sebe. Má v sebe batériu a tak nemusí byť pripojené k počítaču. Vložíte do neho SIM kartu a ono sa pripojí na internet a zároveň funguje ako WiFi hotspot.

Môžete ho tak mať hodené v taške, môžete na neho pripojiť niekoľko zariadení a veselo si užívať internet aj bez toho, aby ste museli mať pustený počítač. Genialita sama o sebe.

Nevýhoda je jasná - batéria. Na jedno nabitie mi vydrží približne 4-6 hodín. Zatiaľ sa mi nestalo, že by mi to nestačilo, navyše keď sa nabíja cez microUSB kábel, rovnaký akým obvykle nabíjate mobil a tak ho nájdete hocikde (doma, v aute, v práci).

MiFi (konkrétne Huaweii E5331) som kúpil asi pred rokom, možno aj skôr. Stálo okolo 50, možno 60 EUR (a za podobnú cenu sa stále predáva) a bola to skvelá investícia.

Surfovanie je teraz jednoduché, ak by som ho mal hodnotiť, dám mu päť hviezdičiek z piatich. Možno aj šesť. A známym, ktorým som ho ukázal, sa poväčšinou tak zapáčilo, že si tiež jedno kúpili. Koniec koncov, tiež som si ho kúpil, keď som ho zbadal u kamaráta :)

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.