Prepadol som audioknihám... a vy by ste mali tiež...

Publikoval Michal Kočí dňa 3.5.2014 o 16:47 v kategóriach Audioknihy a Behanie

Asi pred rokom a pol som začal počúvať audioknihy. Dovtedy som o nich tušil, ale stále som ich mal za menejcenné a rovnako ako ďalší ludia, čiastočne som ich mal spojené s ľuďmi s poruchou zraku. Ej, ako som sa mýlil...

Konkurencia či doplnok?

Sú audiokniha konkurencia k papierovým knihám? Rozhodne nie, aj napriek tomu, že počúvam veľa audiokníh, stále veľa čítam. A to preto, lebo niektoré knihy sú absolútne nevhodné na audio podobu (napríklad odborné kde v knihe potrebujete obrázky, grafy či programový kód) a tiež preto, lebo sú situácie, kedy oveľa radšej čítam, než počúvam. Napríklad pred spaním...

Audiokniha je výborný doplnok k papierovým alebo elektronickým knihám. Len si predstavte, že športujete, šoférujete či upratujete. Môžete pri tom čítať? Nemôžete. Ale počúvať môžete. A to je ich prvá skvelá vlastnosť - audioknihy môžete "čítať" aj vtedy, keď tradičné knihy nie.

Čo je audiokniha? To je elektronická kniha? Či tá pre slepcov?

Audiokniha je kniha, ktorá bola narozprávaná profesionálnym interprétom. Čiže ju nečítate, ale počúvate. Ušami.

Áno, papierové kniha šuští a voní, papier je papier, bla bla bla. Počuli sme to stokrát.

Audiokniha nešuští, lebo kto by chcel cez sluchátka počúvať šum. Ani nevoní. Ani nie je z papiera. Ale, ani nezaberá miesto na poličke, nepráši sa na ňu a mám ju stále so sebou (lebo kto už dnes nemá mobil stále so sebou).

Audiokniha je úplne iný zážitok z kníh. Spomínam si na detstvo, keď som počúval rozprávky na platniach. Príjemné, krásne nahovorené, zábavné. A narozdiel od televízie, nezabíjalo to moju predstavivosť. Spomeňte si, počúvali ste rozprávku a príbeh ste si predstavovali v hlave, tvorili ste si svet podľa opisu, tak ako ste si ho len vy predstavovali. To sú audioknihy.

Obľúbený herec vo filme? Ak skúsite audioknihy, zrazu zistíte, že máte obľúbených interprétov (t.j. ľudí čo audioknihy narozprávali). Ktorých možno aj poznáte z televízie, lebo často dabujú zahraničné filmy a seriály. A teraz sa vám prihovárajú. Vám, priamo vám.

Len si to predstavte, varíte, upratujete či športujete a do uší vám rozpráva Svěrák. Alebo Lasica. Alebo Stránsky. No proste zážitok...

Nárast prečítaných kníh

Kde počúvam audioknihy? Skoro všade :) Idem si zabehať? Počúvam audioknihu. Cvičím vo fitku? Počúvam audioknihu. Šoférujem? Počúvam audioknihu. Varím alebo upratujem? Počúvam audioknihu. Cestujem autom či lietadlom? Počúvam audioknihu.

K tomu poslednému sa hodí dodať, že už sa v lietadlách (aspoň RyanAir) môže počúvať na mobile počas celého letu, pokiaľ je mobil prepnutý do režimu letu.

Jednoducho povedané, čas, ktorý som voľakedy využíval len polovične (len jednou činnosťou) teraz využívam zmysluplnejšie (dve činnosti naraz, z toho aspoň jedna príjemná). Zrazu som zistil, že množstvo prečítaných (rátam sem aj vypočuté) kníh dramaticky vzrástlo. A to je ich druhá skvelá vlastnosť.

Ako počúvam? Na mobile. Mobil mám so sebou vždy. A teraz aj sluchátka. Alebo v aute FM vysielač, ktorý vysiela na voľnej rádio frekvencii, ktorú mám naladenú na autorádiu a tak mi audiokniha ide rovno cez reproduktory.

Ako dostanem audioknihy do mobilu? CD-čka ma nikdy neoslovili, je s nimi viac problémov než radosti. Keďže počúvam na mobile, musel by som si CD naripovať (previesť do MP3) a potom nahrať do mobilu. A CD by mi od toho momentu len zavadzalo. Preto si kupujem audioknihy priamo v MP3.

Audioknihy si potom stiahnem do mobilu priamo cez aplikáciu obchodu. Jedným kliknutím. Stiahnutých audiokníh môžem mať viacero naraz, aplikácia si pamätá kde som v ktorej skončil a viem tak nabudúce pokračovať tam, kde som minule skončil.

Viac audiokníh či kníh naraz, to je niečo, čo veľa ľudí nemá rado. Ale vravím bez mučenia, ak mám rozpočúvaných viac, tak jedna z nich je príbeh (kriminálka, či niečo humorné) a druhá sú obvykle krátke príbehy (napríklad od Jana Krausa, Milana Lasicu či Zdenka Svěráka).

Poď behať...

Toto je jedna z vecí, ktorá sa mi na audioknihách páči najviac.

Rozpočúvam dobrú audioknihu a keďže najviac počúvam pri behaní, mám o dôvod viac ísť behať. Aby som pokračoval v počúvaní. Funguje to ozaj skvelo. Nechce sa mi ísť, lebo som normálne lenivý od prírody, ale keď mám rozpočúvanú audioknihu, no odolaj... :)

Kde zohnať audioknihy?

Pirátstvo nemusím. Som plne stotožnený s tým, že ak mám možnosť si niečo kúpiť, nepôjdem si to ukradnúť. A tá možnosť tu je. Nemám potrebu si audioknihu či elektronickú knihu zaobstarať nelegálne, nekradnem ani fyzické veci (knihy, ...) tak prečo by som kradol digitálne, že?

Slovenské a české audioknihy na stiahnutie sa dajú kúpiť na audiolibrixe, zahraničné kupujem cez audible. Ak by to niekoho zaujímalo, elektronické knihy kupujem na ibuxe, zahraničné odborné zase u oreilly.

Aká je ponuka audiokníh? Na to, že je to pre vydavateľov stále okrajový žáner, tak nie zlá, i keď by mohla byť samozrejme lepšia. Audiolibrix má v ponuke niečo okolo 1500 audiokníh, z toho sa dá slušne vybrať a každý mesiac pribudajú ďalšie.

Nie len beletria

Ak sa nad tým zamyslíte, na audio verziu sa nehodí len beletria, ale aj odborné knihy, teda aspoň tie, ktoré nevyžadujú vizualizáciu údajov. Sú také?

Sú. A sú aj veľmi populárne. Pokiaľ tipujete, že píšem o jazykových kurzoch, tak hádate správne. Učiť sa jazyk podľa knihy, fajn, ale počuť priamo výslovnosť, to je na nezaplatenie.

Bez mučenia poviem, že som počul len dve odborné. Anglický Lean Startup a v češtine Zen a hotovo. Obidve boli super, i keď Zen a hotovo bol miestami na mňa moc rýchly, chýbali mi tam dlhšie pauzy - na premýšlanie.

Čo ma najviac bavilo?

Odhadom som počul do dnešného dňa okolo 50 audiokníh, poväčšinou humorné príbehy či poviedky ako aj detektívky.

Ak by som mal vymenovať pár najlepších, za odporúčanie ktorých by som sa nehanbil, tak potom:

Za detektívky určite všetky audioknihy od Jo Nesba. Je to skvelý nórsky autor detektívnych príbehov (ale napísal aj pár detských kníh, ktoré však ako audioknihy nevyšli). Celkovo severská detektívka je populárna a úplne najlepšia je trilógia Milénium od Stiega Larssona. Bola aj sfilmovaná, ale čo vám budem hovoriť, audiokniha je audiokniha :)

Pokiaľ by som mal hovoriť o humorných audioknihách, tak tam je voľba jasná - Storočný starček na ktorého som svojho času napísal aj recenziu. Začiatkom mája by mala výjsť ďalšia kniha a aj audiokniha Jonasa Jonassona, Analfabetka. A tá bude rovnako skvelá, verte mi.

Ako som spomínal vyššie, mám rád aj krátke príbehy či poviedky. Určite nepochybíte, ak zvolíte ktorékoľvek Listy Emilovi, niektorý titul od Krausa (píše Ivan, číta Ivan a Jan), alebo poviedky od Svěráka.

Záverom

Nahlodal som vo vás zvedavosť? To je len dobre, bežte, niečo dobré si kúpte a vypočujte. Zabavíte sa a možno sa do audiokníh zamilujete rovnako ako ja.

Mimochodom, ceny sú väčšinou nižšie než u papierových kníh, ale to záleží. V každom prípade sú audioknihy cenovo dostupné každému a stoja za to.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 19.4.2024 o 03:01 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.