Sledovanie behu aplikáciou adidas miCoach

Publikoval Michal Kočí dňa 8.1.2012 o 23:15 v kategórii Behanie

Ak aj Vy chcete behávať, alebo už beháte a chcete do toho vniesť trochu poriadku, alebo len odsledovať ako sa Vám darí, môžete použiť niektorú trackingovú aplikáciu. Ja používam miCoach, konkrétne verziu pre mobilné telefóny so systémom Android a v tomto zápisku popíšem, ako miCoach funguje a čo Vám ponúkne.

Ako funguje

Adidas miCoach funguje na veľmi jednoduchom princípe, napriek tomu sa mi zdá, že tento princíp má niečo do seba. Celé je to založené na tom, že adidas rozoznáva 4 zóny - modrú, zelenú, žltú a červenú (od najjednoduchšej po najťažšiu). Tieto zóny sú sledované podľa tepovej frekvencie (ak to Vaše zariadeni podporuje, väčšinou nepodporuje) alebo podľa rýchlosti (stačí ak Váš mobil má GPS).

Ako adidas zistí rozsah výkonu pre Vaše zóny? Na začiatok Vám ich pripraví podľa Vášho veku, čo je samozrejme nepresné. Na ich upresnenie si môžete kedykľvek odbehnút assessment workout (tzv. vyhodnocovacie cvičenie). Samozrejme, vhodné je, aby ste si ho zabehli vždy pred tým, ako si necháte pripraviť trénongový plán a tiež ak máte pocit, že ste si zlepšili svoju kondíciu tak, aby sa oplatilo zóny prehodnotiť.

Zóny

Assessment workout - Hodnotiace / Vyhodnocovacie cvičenie

Vyhodnocovacie cvičenie je beh, ktorý trvá dvanásť minút. Postupne ste vyzývaný, aby ste zrýchlovali Vaše tempo, až pred koncom behu dosiahnete svoju maximálnu rýchlosť. Na základe Vašej rýchlosti počas behu aplikácia rozhodne o Vašich zónach a od momentu dobehnutia Vás bude trénovať podľa nich.

Tento beh je trochu náročnejší práve tým, že ho bežíte pred tým, než začnete pravidelne behávať a tak môže byť pre Vás docela šok (pre mňa nebol šok, očakával som, že bude náročný - aj tak však nebol jednoduchý a dá Vám docela zabrať). Viac o mojom vyhodnocovacom cvičení si môžete prečítať v mojom zápisku Prvý beh - hodnotiace cvičenie miCoach.

Adidas miCoach

Aplikácia od adidasu - adidas miCoach je kombinácia webovej stránky (miCoach) a aplikácie do mobilného telefónu (momentálne sú podporované iPhone, Android, Blackberry a Symbian).

Adidas momentálne ponúka viacero tréningových programov (napríklad na zlepšenie rýchlosti behu, na zníženie hmotnosti, na odbúranie stresu, atď...), kde každý je vo viacerých stupňoch kondície. Práve toto je to, čo adidas odlišuje od iných aplikácií - adidas nie len Váš beh monitoruje, ale poskytuje Vám možnosť nechať si spraviť tréningový plán a podľa neho potom behať.

Najmä pre začiatočníkov môže byť toto dôležité, aby ste si beh neznechutili hneď od začiatku tým, že budete behať zbytočne rýchlo alebo zbytočne veľa s pocitom toho, ako je práve to dôležité (a pritom nemusí byť). miCoach Vám podľa Vašej aktuálnej kondičky namieša vhodnú kombináciu zón (t.j. výkonu).

Beháte s mobilným telefónom, v ktorom si zapnete GPS aby aplikácia mohla zaznamenávať niektoré parametre Vášho behu ako napríklad rýchlosť či Vašu polohu. Ako bolo spomenuté vyššie, práve rýchlosť (alebo tempo, alebo "pace") môže byťpoužitá na sledovanie zóny, v ktorej sa práve nachádzate a Vaše správne trénovanie. Teda pokiaľ netrénujete podľa tepovej frekvencia - avšak momentálne je toto podporované len vo verzii pre iPhone aj to len so špeciálnym meračom od adidasu.

Aplikácia je jednoduchá, po jej spustení sa Vám zobrazí hlavná obrazovka odkiaľ sa ľahko dostanete na obrazovku pre štart behu (položka Go) či na obrazovku s históriou (položka Track).

Úvodná obrazovka

V zozname cvičení vidíte pekne jedno cvičenie pod druhým, pričom ku každému si môžete pozrieť jeho detail. Detail práve dobrehnutého behu si môžete pozrieť hneď po dobehnutí, ale je fajn mať možnosť vrátiť sa kedykoľvek ku ktorémukoľvek z predchádzajúcich behov.

História cvičení

Štart behu a samotný beh

Bežať môžete voľný beh, kedy Vás aplikáciu iba sleduje, ale netrénuje Vás, alebo beh podľa tréningového plánu. Tréningový plán si musíte vytvoriť na stránke miCoach o ktorej napíšem v jednom z ďalších zápiskov v kategórii adidas miCoach.

V zozname naplánovaných behov si vyberiete ten, ktorý chcete odbehnúť, zvolíte si playlist (ten si vytvoríte v niektorej kompatibilnej aplikácii, v Androide napríklad v aplikácii WinAmp), typ hlasového trénovania a či chcete použiť GPS (použite vždy, keď beháte vonku a chcete sa nechať trénovať).

Štart behu

Počas celého behu vidíte na obrazovke informácie o behu:

  • aktuálnu rýchlosť (alebo tempo, ktoré je merané v minútach potrebných na odbehnutie jedného kilometra [min/km], nie ako sme zvyknutý v kilometroch za hodinu) - 10:30
  • aktuálnu zónu (modrá) spolu s jej rozpätím (8:38 - 16:53)
  • čas behu (4:10)
  • náčrt zón pre aktuálny beh (kombinácia modrej a zelenej zóny) a kde sa práve nachádzate (modrá zóna)
  • aktuálnu skladbu z playlistu

Počas behu

Po behu

Po dobehnutí sa informácie o Vašom behu odošlú na web, aby ste k nim mali kedykoľvek prístup cez web. Pozrieť (v jednoduchšej forme) si ich môžete aj v telefóne. Detail behu obsahuje informácie o celkovom čase behu a ubehnutej vzdialenosti, počte spálených kalorií a priemernej rýchlosti:

Zhrnutie behu

Z tejto obrazovky sa viete dostať aj na grafy. Tie Vám okrem hodnotenia toho, na koľko percent sa Vám podarilo bežať v tých správnych zónach, ukazujú Vašu rýchlosť počas behu a prevýšenie.

Detail behu - tempo (pace)

Detail behu - prevýšenie (elevation)

Môžete sa samozrejme dostať aj na obrazovku s trasou Vášho behu, takže si môžete pozrieť, kade ste bežali.

Detail behu - mapa

Zhrnutie

Behám už druhý týždeň a práve miCoach mi z behu spravil niečo o trochu zaujímavšie. Možnosť nechať sa trénovať, nechať sa sledovať a vyhodnotiť si beh je super a navyše zadarmo. Za seba rozhodne odporúčam.

A čo Vy? Používate tiež niektorý trénongový program? Aký a čo sa Vám na ňomn páči alebo nepáči?

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.