Ako na vlastný podcast (1.) - Pred prvým nahrávaním

Publikoval Michal Kočí dňa 19.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

Láka vás idea mať vlastný podcast, ale absolútne netušíte kde začať a čo vás čaká? Alebo len chcete vidieť/vedieť, ako sa to robí? Len tak, zo zaujímavosti? Potom vitajte pri mojom mini-seriály, v ktorom vám ukážem, ako to robíme s Audinovinkami my, v Audiolibrixe. V prvom diele sa pozrieme na to, čo vás čaká ešte pred prvý nahrávaním.

Obsah je král

Sto krát omielané dokola, ale stále pravdivé. Ak chcete podcast, zrejme máte čo ľuďom, vašim budúcim poslucháčom povedať. Ak nie, týmto určite začnite.

Premyslite si, o čom váš podcast bude. Kto majú byť vaši poslucháči. A od toho odvodíte o čom presne budete v podcaste rozprávať.

Dobré otázky, na ktoré by ste mali nájsť odpoveď znejú:

  • Prečo by niekto mal tráviť čas počúvaním toho môjho podcastu?
  • Čo dostane na oplátku za to, že venuje svôj čas práve mne?

Napríklad my sme chceli ľuďom uľahčiť prístup k informáciám o audioknižných novinkách. A nakoľko naši zákazníci knihy počúvajú (lebo však audioknihy), podcasting bola jasná voľba (je to hovorené slovo).

I keď audiokníh nevychádza tak veľa, ako papierových kníh, nie je vždy úplne ľahké udržiavať krok s novinkami. Orientovať sa. Sledovať ponuku.

Takže naše odpovede na vyššie položené otázky boli:

  • Mal by nás počúvať, pretože sa chce dozvedieť o novovydaných audioknihách. A o novinkách z audioknižného sveta.
  • Na oplátku dostane kondenzovaný prehľad za posledné obdobie. Dozvie sa o rôznych audioknihách aj iných žánrov, než ktoré bežne počúva.
  • Ako bonus podcast obohatíme o zaujímavé informácie o knihách, o autoroch a podobne. To sú veci, ktoré sa z bežných popisov titulov len tak nedozvie.

Máme radi istoty

Keď máte obsah premyslený, zamyslite sa nad formátom. Mali by ste dospieť k odpovediam na tieto otázky:

  • Ako dlhé chcete mať jednotlivé diely?
  • Budete publikovať pravideľne alebo nepravideľne? Ak pravideľne, ako často?

Rozhodnutie to nebude jednoduché. Ale zamyslieť sa nad tým by ste sa mali, aby ste zbytočne (potenciálnych) poslucháčov neplietli. Keď budú vedieť, kedy vychádza nový diel a aký asi bude dlhý, budú si naň vedieť spraviť vopred čas.

Žial, aj čas, aj pravideľnosť sa odvíjajú od toho, čo a ako detailne chcete v podcaste prebrať.

  • Bude vám plánovaný čas stačiť?
  • Ak budete robiť kratšie diely, nebudú vaše informácie príliš povrchné?
  • Ak sa rozhodnete pre dlhšie diely, budú mať toľko voľného času vaši poslucháči?
  • Nebude celkové množstvo času za mesiac pre poslucháčov ťažko obhájiteľné voči iným aktivitám?
  • Ak nebudete publikovať často, spomenie si na vás niekto po dlhšej dobe?

Keď máme niečo v našich životoch radi, tak sú to istoty. A veľa z nás isto aj pravideľnosť. U nás boli odpovede preto docela jednoduché:

  • Diely chceme mať dlhé 20-30 minút.
  • Chceli by sme publikovať pravideľne, raz za dva týždne.

Takto sme si to na začiatku zadefinovali my a docela sa nám darí. Za dva týždne obvykle vznikne dostatočné množstvo zaujímavých noviniek a keď je aj hluchšie obdobie, stále sa snažíme priestor zaplniť zaujímavými infomáciami. Napríklad novinkami z nášho blogu.

A ako si vedieme s časom? Ďakujem za opýtanie, docela dobre. Väčšina doterajších dielov bola do 30 minút. Vynímku tvoria špeciály, ktoré pri špeciálnych príležitostiach vydávame a tam sa snažíme držať do 60 minút.

Pozri, kto to hovorí

Napriek tomu, že ako ľudia sme zvyknutý dennodenne medzi sebou komunikovať, pripravte sa na to, že u podcastov je trochu zložitejšie.

Skúste sa zamyslieť nad týmto:

  • Chcete podcast uvádzať sami? Mať ho ako hovorené slovo jedného človeka?
  • Alebo chcete, aby váš podcast bol formou rozhovoru? Kto bude tá druhá osoba, s ktorou sa budete rozprávať?

Najjednoduchšie na realizáciu bude, ak budete podcast moderovať sami. S nikým sa nemusíte synchronizovať, podcast si nahráte vtedy, keď máte čas a je hotovo. Potiaľto dobre. Lenže, máte naozaj na to? Veríte, že vás niekto dokáže počúvať povedzme 30 minút v kuse?

Počúvať monológ jednej osoby je samozrejme možné. Keby nebolo, audioknihy ako také by jednoducho nefungovali. Ale vedzte, že je to vďaka dvom faktorom:

  • Takéto audio musí byť kvalitne spracované (o tom za chvíľu)
  • Musí sa jednať o kvalitného moderátora

Dokážete vyprodukovať nahrávku v takej podobe, že sa to bude dať počúvať? Dokážete udržať pozornosť, rozprávať súvisle a zaujímavo? Neviete? Nahrajte sa a dajte to niekomu posúdiť. Nanešťastie, šance sú vysoké, že zistíte, že toto nie je tá pravá cesta...

Nevadí. Ešte stále môžete robiť podcast formou rozhovoru. Možno si nájdete niekoho, koho vaša téma zaujíma rovnako ako vás a má k nej čo povedať a podcast budete robiť vo dvojici. Alebo v trojici.

Rozhovory sa totiž počúvajú oveľa ľahšie než monológy. Ak si nájdete správneho parťáka, budete sa vzájomne dopĺňať. Môžete sa jeden druhého pýtať, ísť do tém, ktoré ste pôvodne neplánovali. A to môže obsah podcastu veľmi obohatiť.

Nemáte šancu nájsť si dlhodobého spolumoderátora? Možno viete nájsť relevantných partnerov - kľudne môžete mať v každom diele niekoho iného. Váš podcast tak bude bohatší o rôzne pohľady rôznorodých ľudí.

Ako to robíme my? Pôvodný plán bol mať jednohlasový podcast. Ale zlyhal. Úplne zlyhal. Nešlo o to, že by mal pôvodný moderátor vadu reči, alebo bol obsah ne zaujímavý. Jednoducho, jednohlasne to znelo strašne umelo. Neprirodzene.

Tak sme sa rozhodli, že budeme dvaja. No a síce sme to zatiaľ spravili len raz, ale prizvali sme si raz už aj hosťa. Takže aj pri stálej dvojici môžete pozývať iných ľudí a podcast obohatiť o iné názory, pohľady a vedomosti. My si plánujeme, najmä pri špeciálnych dieloch, pozývať hostí aj naďalej.

Nabudúce

Tak, do ďalšieho dielu máte určite nad čím rozmýšlať. Nabudúce sa pozrieme práve na to, ako bude vyzerať vaše nahrávanie, napríklad to prvé.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 29.4.2024 o 02:53 - undefined

undefined

dňa 29.4.2024 o 02:53 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.