Internet cez EDGE od Orange? Ďakujem, neprosím si...

Publikoval Michal Kočí dňa 13.2.2005 o 02:02 v kategórii Ostatné

Orange začal ponúkať Orange internet s technológiou EDGE. Keďže cena je o pár korún nižšia ako tá, ktorú platím za Dial-Up (ak počítam poplatok za telefónnu linku, poplatok za providera a rodinný internet), dostal som nápad, že by som mohol túto službu vyskúšať aj ja, ale keďže som mal zopár nejasností, rozhodol som sa obrátiť na Orange s otázkami, ktoré má trápili. Musím skonštatovať, že s odpoveďami (ktoré prišli po týždni! - tomu hovorím záujem predávať produkty) som moju skvelú myšlienku ihneď zavrhol.

Nerozhodnúť sa pre túto "skvelú" službu ma prinútili najmä nasledovné tri fakty.

Tým prvým je, že nevlastním EDGE telefón ani modem. Orange síce ponúka v akcii USB Zadacom modem, ale ponúka ho len v akcii (za 820, prípadne 1 SKK) - pri dvojročnej viazanosti. Neakciový ho neponúka. Teda, musel by som zainvestovať zopár tisíc do EDGE zariadenia.

Druhým faktom je rýchlosť. Rýchlosť je absolútne negarantovaná. Navyše, keď som si zbežne presurfoval internet, v podstate som našiel viac kritiky ako chvály. To isté platí aj o odozve. Pri pingu na zoznam.sk mám odozvu cez modem (33.6 kb/s) cca 100ms, cez EDGE je odozva cca 600-900ms. Zopár postrehov z používania EDGE služieb (Orange aj Eurotel) je napríklad v diskusii na Žive.SK.

Čo ma však dorazilo najviac je, že Orange používanie služby podmieňuje dodržiavaním zásad správneho používania služieb. Priamu linku na ich stránky sa mi nepodarilo získať, podarilo sa mi získať vyjadrenie emailom, čo presne Fair use policy znamená:

Neoddelitelnou sucastou zmluvy o pripojeni pri programoch Orange Internet klasik a maxi su Zasady spravneho vyuzivania sluzieb (takzvane Fair use policy). Zasady spravneho (korektneho) vyuzivania sluzieb Orange Internet klasik a maxi sluzia pre ochranu ich ucastnikov - aby sme vedeli vsetkym pouzivatelom tychto sluzieb poskytnut dostupnost a kvalitu sluzby za nezmenenych podmienok. Z tychto zasad vyplyva limit 2000 volnych MB (ktore je mozne stiahnut v ramci neobmedzeneho pripojenia na internet), ktory vsak neznamena, ze Vam neumoznujeme stiahnut viac ako 2000 MB. Po prekroceni tohoto limitu moze byt ucastnik upozorneny. Ak neznizi spotrebu moze mu byt v nasledujucom obdobi po prekroceni limitu uctovanych 35 Sk bez DPH / MB.

Takže, keď to zhrniem, rýchlosť negarantovaná a v prípade, že by aj dosahovala maximálne možnej rýchlosti 236 kb/s tak užívateľ narazí na dátový limit. Limit 2GB sa mi zdá ozaj nízky (rozumej trápny), keď na modeme (33.6 kb/s) mesačne pri bežnom survovaní prenesiem 400 - 700MB. 

Najviac som sa však pobavil, keď som si ich odpoveď skonfrontoval s informáciami na ich web stránke, kde túto službu popisujú ako službu bez akéhokoľvek obmedzenia objemu prenášaných dát.

Tak tomu hovorím “skvelá služba“... :(

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.