Zdrojový kód ľubovoľnej Assembly

Publikoval Michal Kočí dňa 3.9.2004 o 01:40 v kategórii Software

Keď som začínal študovať .Net Framework a všetko čo s ním súvisí, čítal som veľa článkov o tom, že každá Assembly sa dá dekompilovať do zdrojového kódu. Obvykle bol spomenutý program Anakrino, ale tento mal u mňa stále nejaké psychické problémy a nešiel spustiť. Najskôr som tomu neveril, ale potom som uveril. Keďže zdrojový kód sa kompiluje do MSIL kódu a až pri samotnom spúštaní Assemblu je kompilovaný do CPU-závislého kódu, tak to ozaj možné je. Celý proces sa nazýva Disassembling a zvládne ho (okrem spomínaného [niekedy funkčného] Anakrino programu) napríklad program .Net Reflector.

.Net Reflector je program, ktorý dokáže zobraziť obsah ľubovoľnej .Net Assembly - dokáže zobraziť názvové priestory (namespaces), triedy (classes) a zdroje (resources) ktoré Assembly obsahuje, dokáže vyhľadať dátové typy (data types), a členy tried (members). V neposlednom rade dokáže zobraziť samotný zdrojový kód nehľadiac na to, v akom jazyku bola Assembly naprogramovaná. V súčasnej verzii (4.1) dokáže zobraziť zdrojový kód v jazykoch C#, Visual Basic a Delphi.

S prídavnými modulmi - plugins/addins sa dá zájsť ešte ďalej. Ja používam File Disassembler, ktorý dokáže samotný zdrojový kód Assembly uložiť na disk, takže sa potom v zdrojových kódoch (súboroch) ľahšie vyhľadáva. Pluginov existuje niekoľko, len treba hľadať...

Takže ak Vás program .Net Reflector zaujal, choďte a stiahnite si ho, rozhodne tým nič neskazíte.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.