No Touch (Zero) Deployment - Zopár slov a linkov

Publikoval Michal Kočí dňa 8.4.2005 o 00:27 v kategórii .Net

No Touch Deployment (niekedy nazývaný aj Zero Touch Deployment prípadne HREFing EXE's) je technológia, pomocou ktorej môžete spúštať Win Forms aplikácie priamo cez Internet Explorer. Základný princíp je, že si aplikáciu (súbory exe, dll, ...) uložíte na webový server a na ten aj odkazujete tagom "a href". Internet Explorer sa potom sám postará o stiahnutie aplikácie (exe súbor) a prípadne aj prilinkovaných assembly (dll súbory).

Tento spôsob distribúcie má zopár výhod a samozrejme aj zopár nevýhod. Medzi výhody by som zaradil jednoduchú zmenu verzie. Ak na server nahráte novú verziu, Internet Explorer to sám zistí s stiahne nové assemblies.

V článku Deploying Windows Forms Applications with ClickOnce sa síce venuje primárne novšej technológii (ClickOnce), ale je tu popísaný aj HREFing EXE, ako aj Updater Application Block (aplikačný blok riešiaci update programu z webu). Na konci článku je aj porovnanie týchto troch technológií.

Článok Security and Versioning Models in the Windows Forms Engine Help You Create and Deploy Smart Clients túto technológiu rozoberá do väčších detailov a najmä zobrazuje a objasňuje komunikáciu medzi Internet Explorerom a webovým serverom (HTTP požiadavky a odpovede). Ďalej sa dozviete niečo málo o bezpečnosti (Code Access Security), o tom ako postupovať, keď si potrebujete niečo zapisovať do súborov (Isolated Storage) či ako komunikovať s webovými službami.

Technológia to nie je zlá, ale pri jej skúmaní pravdepodobne narazíte na dva problémy. Prvým problémom je, že len tak, bez trochu nastavovania, neprístúpite ku config súboru vašej aplikácie. Hlavným dôvodom je to, že pri pokuse o prístup ku config súboru na serveri, kde je rozchodené ASP.Net, vám tento server prístup k súboru zamietne. Našťastie, riešenie existuje a je popísané vo FAQ-u Ask The Wonk.

No a druhým problémom je, že sa programu nedajú nejakým jednoduchým spôsobom predávať parametre. Našťastie, aj toto sa dá obísť, síce až zmenou programového kódu, ale dá. Ako, to si prečítajte v článku Launching No-Touch Deployment Applications with Command Line Arguments.

Tak dúfam, že som Vás aspoň trochu navnadil. Technológia ClickOnce bude až v .Net 2.0 a na tp si ešte musím chvíľu počkať. No Touche Deployment sa mi nateraz javí ako celkom príjemné riešenie ak si chcete uľahčiť distribúciu nových verzií a pritom nemáte chuť písať ASP.Net aplikáciu.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.