Zaujímavé štartovacie linky pre SharePoint

Publikoval Michal Kočí dňa 31.8.2005 o 23:17 v kategórii SharePoint

V poslednej dobe ma úplne dostal SharePoint. Síce mám prístup iba k Windows SharePoint Services (lebo sa dajú stiahnuť zdarma) a nie k SharePoint Portal, ale až taký rozdiel tam nie je. Teda asi je, ale nako vravím WSS sú zdarma. Keď som sa dozvedel, že SharePoint u nás ostane tak nejak na mojich pleciach, školenie žiadne, kniha žiadna (v češtine by jedna mala vyjsť niekde okolo Invexu), musel som začať pátrať po internetových zdrojoch. O tie zaujímavé, najmä programátorské, ktoré ma niečim dostali, sa s Vami teraz podelím...

Začnem logicky nám rečovo najbližším, síce mladým serverom, zato sa rýchlo a obetavo rozbiehajúcim. Jedná sa o český server SharePoint.CZ. Tento server obsahuje blogy (RSS) a diskusné fóra. V súčasnosti sú najaktívnejší (žeby najhlavnejší a jediný) odpovedatelia a zároveň bloggerovia Tomáš a Cvalik. Mimochodom, Cvalík zároveň začal blogovať na Vývojár.CZ, kuknite teda jeho blog (RSS) - v momente písania tohto príspevku má len jeden príspevok, ale isto sa rozbehne...

Poposuniem sa trochu ďalej a to tak jemne ku zdroju, teda k Microsoftu. SharePoint Products and Technologies je domovská stránka SharePointov, akýsi rozcestník nielen pre vývojárov, ale aj pre IT odborníkov, manažérov, ...

Microsoft ponúka aj virtuálne laboratória. O týchto som už raz všeobecne písal, tentoraz dám linku priamo na laboratóriá SharePointov - TechNet Virtual Lab: Microsoft Office SharePoint Portal Server 2003. Nezľaknite sa toho, že v ich názve je Portal Server, väčšina laboratórií sa dá aplikovať aj na Windows SharePoint Services - napríklad vývoj Web Partov.

Keď už som začal o Web Partoch, tak pridám linky na pekné články o ich tvorbe. V článku si môžete čo to prečítať o infraštruktúre Web Partov, tvorbe jednoduchého Web Partu ako aj o príprave inštalačného balíku (Web Part Pack) a o jeho inštalácii. Čo je na Web Partoch ozaj zaujímavé je možnosť ich prepájania. No a v článku Creating a Connectable Web Part si prečítate presne o tom, ako takéto prepojiteľné Web Party naprogramovať.

No a kedže veľmi pravdepodobne budete chcieť Web Party programovať z Visual Studia. Preto sa Vám isto budú hodiť šablóny do Visual Studia, ktoré si môžete ako inak zdarma stiahnuť z Microsoftu. A keď už budete ťahať, nezabudnite si stiahnuť SharePoint Products and Technologies 2003 SDK.

Čo je ešte pekné, že WSS ako aj SPS poskytujú aj webové služby, ich krátky popis nájdete napríklad v článku Using SharePoint 2003 Web Services to Retrieve Data From A List.

A to je na teraz všetko. Isto sa nájdu aj ďaľšie skvelé linky, ak nejaký poznáte, kľudne ho zanechajte v komentároch...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.