Node.js

Chcete sa naučiť programovať serverové aplikácie v Javascripte?

Príďte na moje Školenie Node.js a naučte sa to ľahko a rýchlo.

Ako na asynchrónny kód v JavaScripte (3.) - async, await

Publikované dňa 24.9.2018 o 09:00 v kategóriach Node.js a JavaScript

V predchádzajúcom príspevku tejto mini série sme sa naučili pracovať s promismi. Dnes sa naučíme používať tzv. async funkcie použitím nových klúčových slov async a await. Pre správne pochopenie async funkcií potrebujete dobrú znalosť promisov, nakoľko sú na nich postavené, preto sme sa im venovali minule a dnes na to nadviažeme.

Ako na asynchrónny kód v JavaScripte (2.) - Promise

Publikované dňa 21.9.2018 o 09:00 v kategóriach Node.js a JavaScript

V minulom diele sme sa pozreli na asynchrónnosť a na riešenie problémov s ňou spojených callbackmi. Dnes sa pozrieme na sľubované promisy - novú triedu, ktorá nám pomôže a spríjemní prácu s asynchrónnym kódom v JavaScripte.

Ako na asynchrónny kód v JavaScripte (1.) - Callbacky

Publikované dňa 19.9.2018 o 09:00 v kategóriach Node.js a JavaScript

Jednou z noviniek v ES2015 sú Promises (prísľuby), ktoré nám pomáhajú s asynchrónnym kódom. Ale než si o nich povieme, musíme pochopiť, čo sa promisy snažia riešiť. Musíme pochopiť, čo je to asynchrónny kód, aké problémy nám spôsobuje a ako sa tieto problémy dajú riešiť callbackmi.

Notifikácie o počasí, 23 riadková konzolová aplikácia v JavaScripte

Publikované dňa 2.8.2016 o 18:44 v kategóriach Node.js a JavaScript

JavaScript je úžasný a už dávno neslúži len na akési dynamické efekty v prehliadači. Dnes sa v ňom dá naprogramovať všeličo, to som už spomínal v príspevku A víťazom sa stáva... JavaScript. Poďme sa teda pozrieť, ako v ňom na 23 riadkoch naprogramovať nástroj, ktorý zistí aktuálne počasie a zobrazí ho ako notifikáciu operačného systému.

A víťazom sa stáva... JavaScript

Publikované dňa 18.1.2016 o 18:56 v kategóriach Web, Mobilné aplikácie, Node.js, Raspberry Pi a Optimalizácia webu

Váhate, ktorý programovací jazyk sa naučiť, či už ako váš prvý, alebo ako ďalší v poradí? Už nemusíte výhať, odpoveď je jednoduchá - JavaScript. Je to totiž jasný víťaz, či sa vám to páči, alebo nie.

Ako získať SSL certifikát zadarmo cez Let's Encrypt pre váš node.js web

Publikované dňa 7.1.2016 o 19:16 v kategórii Node.js

V máji som tu popisoval, ako získať SSL certifikát zadarmo cez StartSSL. Odvtedy sa situácia ešte zlepšila a už niekoľko týždňov sa dá SSL získať automatizovane a ešte ľahšie cez Let's Encrypt. Dnes sa pozrieme ako na to.

Jednoduché monitorovanie dostupnosti webu a SMS notifikácia v prípade problémov

Publikované dňa 18.7.2015 o 11:00 v kategóriach Node.js a Raspberry Pi

Pokiaľ máte web alebo viacero webov, existujú nástroje, ktoré vám ich budú monitorovať. Ak sa vám však zdajú ako kanón na vrabce, alebo vám nevyhovujú či už kvôli cene, alebo poskytovanej funkcionalite, prečo si nenaprogramovať vlastné riešenie, napríklad v Node.js?

Git deployment Node.js aplikácie na Raspberry Pi

Publikované dňa 16.7.2015 o 11:00 v kategóriach Node.js a Raspberry Pi

Ak používate Git ako verzovací systém pre zdrojové kódy vašej aplikácie, možno ste postrehli, že je docela populárne (a právom) robiť deployment aplikácie práve cez Git. Dnes sa pozrieme ako na to, ak máte Raspberry Pi a na ňom hostujete svoje webové aplikácie.

Node.js, Raspberry Pi a nginx - viac webov na jednom porte

Publikované dňa 14.7.2015 o 11:00 v kategóriach Node.js a Raspberry Pi

Už viete ako nainštalovať Node.js na Raspberry Pi a tiež ako nainštalovať Node.js aplikáciu ako službu. A dnes si ukážeme, ako na Raspberry nainštalovať reverznú proxy nginx, ktorá vám pomôže bežať na jednom porte viacero webov.

Raspberry Pi a prvá Node.js aplikácia

Publikované dňa 12.7.2015 o 21:28 v kategóriach Node.js a Raspberry Pi

V minulom príspevku sme si vytvorili nového užívateľa a nainštalovali sme si na Raspberry Pi najaktuálnejšiu verziu Node.js. Dnes si vytvoríme prvú, veľmi jednoduchú Node.js webovú aplikáciu a nainštalujeme si ju na Raspberry Pi.

Raspberry Pi a inštalácia Node.js

Publikované dňa 9.7.2015 o 19:02 v kategóriach Node.js a Raspberry Pi

Kúpili ste si Raspberry Pi a rozmýšlate, čo s ním vlastne budete robiť? Alebo už v tom máte jasno a chcete si na ňom bežať svoje drobné Node.js projekty? Skvelá voľba a ak neviete, ako Node.js na RPI nainštalovať, čítajte ďalej.

SSL certifikát zadarmo, napríklad pre váš Node.js web

Publikované dňa 17.5.2015 o 21:27 v kategórii Node.js

Rozhodnutie je na vás, ale bežať dnes akýkoľvek web na obyčajnom, nezabezpečenom protokole HTTP zrejme už dnes nie je najšťastnejší nápad. Oveľa lepšie je použiť HTTPS, teda zabezpečený protokol, ktorý chráni dáta, ktoré sa odosieľajú zo zariadení vašich užívateľov ako aj dát, ktoré prúdia k nim. Dnes sa pozrieme, ako jednoducho získať SSL certifikát zadarmo pre vašu doménu. Ten môžete použiť kdekoľvek, napríklad na IIS či pre váš web bežiaci na Node.js.

Pohľad do kuchyne, alebo aké nástroje používam pri vývoji ja

Publikované dňa 15.10.2014 o 23:10 v kategóriach .Net, Software a Node.js

Zbožňujem pohľad do kuchyne, či inak povedané pohľad do zákulisia, keď vidíte čo kuchár používa, ako čo robí, asi aj preto patrí k mojim obľúbeným reštauráciám Vapiano (na Slovensku zatiaľ nie je, ale nájdete ju napríklad vo Viedni či Belehrade). A dnes poodkryjem niečo z mojej kuchyne. Nástroje, ktoré používam pri vývoji aplikácií.