JavaScript

Chcete sa naučiť programovať serverové aplikácie alebo dynamické webové aplikácie v Javascripte?

Príďte na moje JavaScriptové školenia a naučte sa to ľahko a rýchlo.

Ako na asynchrónny kód v JavaScripte (3.) - async, await

Publikované dňa 24.9.2018 o 09:00 v kategóriach Node.js a JavaScript

V predchádzajúcom príspevku tejto mini série sme sa naučili pracovať s promismi. Dnes sa naučíme používať tzv. async funkcie použitím nových klúčových slov async a await. Pre správne pochopenie async funkcií potrebujete dobrú znalosť promisov, nakoľko sú na nich postavené, preto sme sa im venovali minule a dnes na to nadviažeme.

Ako na asynchrónny kód v JavaScripte (2.) - Promise

Publikované dňa 21.9.2018 o 09:00 v kategóriach Node.js a JavaScript

V minulom diele sme sa pozreli na asynchrónnosť a na riešenie problémov s ňou spojených callbackmi. Dnes sa pozrieme na sľubované promisy - novú triedu, ktorá nám pomôže a spríjemní prácu s asynchrónnym kódom v JavaScripte.

Ako na asynchrónny kód v JavaScripte (1.) - Callbacky

Publikované dňa 19.9.2018 o 09:00 v kategóriach Node.js a JavaScript

Jednou z noviniek v ES2015 sú Promises (prísľuby), ktoré nám pomáhajú s asynchrónnym kódom. Ale než si o nich povieme, musíme pochopiť, čo sa promisy snažia riešiť. Musíme pochopiť, čo je to asynchrónny kód, aké problémy nám spôsobuje a ako sa tieto problémy dajú riešiť callbackmi.

Praktický JavaScript (4.) - Prototypová dedičnosť

Publikované dňa 16.9.2018 o 19:00 v kategórii JavaScript

V JavaScripte neexistuje tradičná objektová dedičnosť, akú poznáte napríklad z jazyku C# či iných. Dedičnosť v JavaScripte ale existuje, volá sa Prototypová Dedičnosť a dnes si ju prakticky vysvetlíme, pretože každý, kto to s JavaScriptom myslí vážne, jej rozumieť jednoducho musí.

Praktický JavaScript (3.) - Lexikálny scope a hoisting

Publikované dňa 18.11.2016 o 20:12 v kategórii JavaScript

Dnes sa pozrieme na lexikálny scope, povieme si čo to je a prečo by sme o ňom mali vedieť, sko s ním súvisí hoisting a čo to ten hoisting vlastne je. Preto ak vám tieto pojmy nič moc nevravia, čítajte ďalej...

Notifikácie o počasí, 23 riadková konzolová aplikácia v JavaScripte

Publikované dňa 2.8.2016 o 18:44 v kategóriach Node.js a JavaScript

JavaScript je úžasný a už dávno neslúži len na akési dynamické efekty v prehliadači. Dnes sa v ňom dá naprogramovať všeličo, to som už spomínal v príspevku A víťazom sa stáva... JavaScript. Poďme sa teda pozrieť, ako v ňom na 23 riadkoch naprogramovať nástroj, ktorý zistí aktuálne počasie a zobrazí ho ako notifikáciu operačného systému.

Praktický JavaScript (2.) - IIFE (Immediately-invoked function expression)

Publikované dňa 30.7.2016 o 23:22 v kategórii JavaScript

Šanca je, že ste o IIFE (Immediately-invoked function expression) už počuli a pravidelne ich používate. Pokiaľ vám však IIFE nič nevraví, podťe sa pozrieť aký jednoduchý no účinný návrhový vzor sa za touto skratkou skrýva a kedy vám môže prísť vhod.

Praktický JavaScript (1.) - Truthy a Falsy vs. true a false

Publikované dňa 29.5.2016 o 15:00 v kategórii JavaScript

V JavaScripte máme boolean dátový týp, ktorý môže nadobúdať hodnoty true a false, to je veľmi podobné aj iným programovacím jazykom. Čo však máme navyše je Truthy a Falsy, čo sú síce podobné hodnoty, ale ich využitie je oveľa širšie. Poďme sa na ne pozrieť.