Web

A víťazom sa stáva... JavaScript

Publikované dňa 18.1.2016 o 18:56 v kategóriach Web, Mobilné aplikácie, Node.js, Raspberry Pi a Optimalizácia webu

Váhate, ktorý programovací jazyk sa naučiť, či už ako váš prvý, alebo ako ďalší v poradí? Už nemusíte výhať, odpoveď je jednoduchá - JavaScript. Je to totiž jasný víťaz, či sa vám to páči, alebo nie.

Blog, Twitter, alebo oboje?

Publikované dňa 23.5.2009 o 16:09 v kategórii Web

Blog už mám, má ma zaujímať aj Twitter? Má mi Twitter čo ponúknuť? Mám blog vymeniťza Twitter, alebo udržiavať oboje?

Výber farieb pre web

Publikované dňa 24.9.2008 o 20:02 v kategórii Web

Vybrať tie správne farby pre web na ktorom pracujete, pokiaľ ich nemáte priamo a striktne zadané nie je zrovna triviálna záležitosť, pokiaľ Vám na nich záleží, pokiaľ ich chcete mať pekne zladené a pokiaľ chcete web sprístupniť aj ľuďom s poruchou zraku. Preto je dobré mať po ruke nástroje, najlepšie on-line, ktoré Vám s výberom farieb pomôžu.

Chystáte sa na Thassos?

Publikované dňa 4.9.2008 o 19:15 v kategórii Web

Pred pár dňami sme sa s priateľkou vrátili z dovolenky z ostrova Thassos a keďže máme veľa informácií a veľa fotografií, rozhodli sme sa o naše skúsenosti podeliť...

Tlač článkov z MSDN už nie je Printer Friendly

Publikované dňa 23.5.2008 o 15:33 v kategórii Web

Na Microsoft MSDN webe niekedy v nedávnej minulosti zmenili podobu Printer Friendly verzie dokumentov. Slovné spojenie Printer Friendly nie je moc na mieste, pretože dokument sa podľa môjho názoru stáva absolútne nečitateľným a nevhodným pre tlač. Posúďte sami...

Oficiálne RSS pre komix Dilbert

Publikované dňa 29.4.2008 o 14:44 v kategórii Web

Tak sme sa konečne dočkali a vzniklo oficiálne RSS pre všetkých nás, Dilbert-závislých.

Skvelý zdroj o CSS

Publikované dňa 13.4.2008 o 12:39 v kategórii Web

Snáď som nezaspal dobu a o tomto webe snáď nevie každý okrem mňa, ale tak však dúfam že nie. Ide o web, kde jeho autor, Peter-Paul Koch,popisuje CSS veľmi zrozumiteľným spôsobom a navyše doplňuje veľmi prehľadnú informáciu o podpore v jednotlivých verziách preliadačov.

Novinka v IE8 - Aktivity

Publikované dňa 14.3.2008 o 18:28 v kategórii Web

Jednou z noviniek v Internet Explorer 8 (IE8) sú aktivity. Aktivity sú "možnosti kontextového menu ktoré rýchlo pristupujú k službám z ľubovoľnej webovej stránky". Čo sa za týmto pomerne komplikovaným popisom skrýva, ako by ste vedeli aktivity zaimplementovať do Vášho webu a prečo by ste to robili?

Renderovanie stránky v IE8 rovnako ako v IE7

Publikované dňa 10.3.2008 o 15:08 v kategórii Web

Tak, máme tu novú verziu IE, konkrétne verziu 8 (zatiaľ prvú betu), ktorá by mala viac dodržiavať štandardy. To je na jednej strane fajn, na druhej strane ak táto verzia rozbije výzor stránky fungujúcej a odľadenej pre IE7 aj FF aj Operu, potom je vhodné mať cestu spať.

Dizajn webových formulárov

Publikované dňa 9.1.2008 o 10:35 v kategórii Web

Na prvý pohľad sa môže zdať, že vytvoriť webový formulár je triviálna vec. Stačí vedieť HTML alebo inú technológiu ktorá HTML generuje (napríklad ASP.Net) a je to. Áno, ale ak však chcete vytvoriť kvalitný webový formulár, tak si len s HTML nevystačíte, budete potrebovať riešiť aj ich dizajn.

Zobrazenie vertikálneho scrollbaru vo Firefoxe

Publikované dňa 8.1.2008 o 14:43 v kategórii Web

Pri dizajnovaní nového layoutu pre jeden web som si všimol, že mi web pri preklikávaní z jednej stránky na druhú "ulietava". Každá stránka má rovnakú šírku a je vycentrovaná na stred, napriek tomu mi jedna stránka ulietavala vľavo. Iba vo FireFoxe. Najprv som si myslel, že mám niečo vadné v CSS, ale po intenzívnom preklikávaní sa medzi dvomi stránkami som si všimol, že na stránke kde mi obsah ulietava doľava je zobrazený vertikálny scrollbar a na druhej nie.

Podcasting (najmä) na Slovensku a v Čechách

Publikované dňa 30.11.2007 o 14:37 v kategóriach Web a Podcasty

Asi každý vlastník prehrávača iPod vie čo je podcasting a z ostatných ľudí to snáď vedia aspoň tí techničtejší. Kto nevie, nech vie: Veľmi zjednodušene povedané je to audio alebo video obsah, ktorý je publikovaný (publikované sú aj informácie o jeho jednotlivých dieloch) - vy si nainštalujete agregačný program (ako napríklad iTunes) a tento automaticky kontroluje, či nebol pridaný nový obsah a ak bol, tak Vám tento stiahne. Vy si ho následne môžete vypočuť na Vašom počítači alebo na Vašom MP3 prehrávači, ak Váš program do neho dokáže stiahnutý obsah nakopírovať (ako dokáže napríklad iTunes do iPodu) alebo ak si obsah do MP3 prehrávača skopírujete ručne. Ak Vás teda podcasting zaujíma, prečítajte si, kde napríklad by ste na Slovensku alebo v Čechách podcast kanál mohli nájsť. Poukážem tiež na zopár podcasov zahraničných a na jeden, ktorý by svojím spracovaním mohol slúžiť ako vzor pre všetkých, ktorí chcú podcast robiť poriadne.

To najlepšie z YouTube

Publikované dňa 21.4.2007 o 02:53 v kategórii Web

Máte radi YouTube? A nemáte čas sa prerabávať obrovským archívom? A nechceli by ste mať možnosť pozrieť si to najlepšie z YouTube cez webový prehliadač a prípadne aj iPod (cez podcast)?

Kontroverzné reklamy na Mac

Publikované dňa 5.2.2007 o 13:50 v kategórii Web

Kto by ich nepoznal: "Hi, I'm a Mac. And I'm a PC" - tak obvykle začínajú a snažia sa Vás presvedčiť, že Mac je lepší než PC. Osobne používam PC a nad Mac-om ani trochu nerozmíšlam, "argumenty", ktoré Apple používa hodnotiť nechcem, však posúďte sami, isté však je, že tieto reklamy vsadili dosť na humor a ich spracovanie je naozaj veľmi vtipné.

Informujte web browser o existencii RSS kanála

Publikované dňa 23.10.2006 o 14:24 v kategórii Web

Keďže Microsoft uvolnil Internet Explorer 7, ktorý okrem iného prináša podporu RSS, je na zamyslenie, či okrem Vášho RSS kanála a odkazu na neho dávate informáciu o RSS najavo aj prehliadaču. Totiž, to že máte na stránke odkaz na RSS feed je jedna vec, druhá je aby aj browser zaregistroval, že Vaša stránka RSS Feed obsahuje.

Elektronické knihy, poviedky, básne a iné diela

Publikované dňa 17.10.2006 o 01:12 v kategórii Web

Na slovenskom internete vznikol ojedinelý a zaujímavý projekt - elektronické vydavateľstvo - web, kde začínajúci autori môžu publikovať svoje diela.

Linky na stránky niektorých štátnych i komerčných inštitúcií

Publikované dňa 6.10.2006 o 14:58 v kategórii Web

Dal som dokopy niekoľko desiatok linkov na rôzne stránky ministerstiev, štátnych úradov a inštitúcií, súdov, polície či registrov. Tiež linky na poštové, telekomunikačné a energetické firmy. Nejedná sa o úplný výčet, ale o linky ktoré som mal v obľúbených a bolo na čase si ich trochu usporiadať. Odporúčam každému, kto netuší, aké rôzne štátne inštitúcie na Slovensku vôbec máme a ktoré majú aj webové prezentácie.

Generovanie "dummy" textu pre testovacie účely

Publikované dňa 4.10.2006 o 09:45 v kategórii Web

Isto to poznáte. Programujete webovú aplikáciu a potrebujete nadizajnovať webovú stránku. Potrebujete pripraviť kaskádové štýly pre jednotlivé elementy HTML dokumentu a celé si to skúšate nad nejakými dátami, napríklad z databázového servera. Lenže, ako to už pri vývoji býva, testovaciu databázu obvykle máte prázdnu a napĺňať ju dátami zrovna nie je programátorský sen. Vyplniť zopár krátkych polí nie je problém, čo však s napĺňaním textových polí s väčšou dĺžkou?

Linky pre žiakov autoškôl

Publikované dňa 30.8.2006 o 18:12 v kategórii Web

Ak si náhodou robíte autoškolu rovnako ako ja (respektíve ja si len rozširujem vodičský preukaz o skupinu A), potom Vám isto prídu vhod nasledovné linky.

Odkaz na komentáre vo Vašom RSS Feede

Publikované dňa 12.8.2006 o 17:34 v kategórii Web

Keď som hľadal pre seba najvhodnejšiu RSS čítačku našiel som jednu, ktorá mi maximálne vyhovuje - RSS Bandit. A u niektorých RSS kanálov som si všimol, že mi zobrazuje aj komentáre k jednotlivým príspevkom. Prínos pre odberateľov RSS je podľa mňa veľký - teda aspoň ja mám rád, keď RSS kanál túto funkcionalitu poskytuje. No a implementácia je veľmi jednoduchá.

Webové databázy zdravotníckych zariadení a liekov

Publikované dňa 12.8.2006 o 14:28 v kategórii Web

Preliezam si tak stránky uložené v obľúbených, keď som narazil na stránky týkajúce sa zdravotníctva. Nejedná sa o stránky dennej potreby (našťastie), i tak sa však oplatí o nich vedieť.

Úchvatná stránka s príkladmi použitia CSS

Publikované dňa 12.8.2006 o 13:48 v kategórii Web

Stránok o CSS je isto nespočetné množstvo, bohužial obvykle nie sú veľmi obsiahle, prípadne obsahujú iba základy o CSS či triviálne príklady. Stránka ktorú som našiel obsahuje rôzne CSS ukážky demonštrujúce možnosti štýlov bez použitia Java Scriptu. Ukážky sú pekne zatriedené do kategórií, i keď navigácia po stránke podľa mňa nie je až taká dokonalá, ako by mohla byť. Tak čo, chcete sa zahrať s CSS? A verte tomu, že slovo zahrať presne vystihuje podstatu niektorých ukážok. Hrali ste už niekedy Bludisko, ktoré je vytvorené čisto v CSS bez použitia JavaScriptu?

Priame prenosy zo ZOH 2006

Publikované dňa 17.2.2006 o 00:24 v kategórii Web

Nájsť priame prenosy cez internet nie je (podľa mňa) ľahké. Neviem či ide o práva, alebo o čo, ale nájsť televíziu, ktorá on-line streamuje dianie na ZOH je ozaj ťažké. Nie však nemožné...

GMail je už aj v slovenčine

Publikované dňa 11.8.2005 o 22:34 v kategórii Web

GMail je už aj v slovenčine. Teda nielenže úvodná stránka je v slovenčine, nielen rozhranie aplikácie je v slovenčine (treba si prepnúť v nastavení), ale ešte aj kontrola pravopisu pozná slovenčinu. Hurá...

URL aliasy v IE 6

Publikované dňa 2.8.2005 o 00:38 v kategórii Web

Jedna z vecí, ktorá sa mi páčili na Maxtonovi keď som ho chvíľu používal boli URL aliasy. V skratke povedané, jednalo sa o slová, ktoré stačilo vpísať do adresného riadku a otvorila sa Vám stránka, ktorú ste pred tým priradili k tomuto slovu (teda k tomuto aliasu). Náhodou som došiel na to, ako si malým hackom spraviť takéto aliasy aj v IE...

Hello World v skoro 200 rôznych (programovacích) jazykoch

Publikované dňa 12.7.2005 o 02:41 v kategórii Web

Asi neexistuje programátor, ktorý by nepoznal, ba dokonca si dovolím tvrdiť nevyškúšal si naprogramovať program "Hello World" aspoň raz v živote v nejakom programovacom či inom jazyku. Ja k takým tiež patrím a možno aj preto som bol nasledovnou stránkou docela zaskočený... Stránka, ktorá obsahuje zdrojový kód pre približne 200 programovacích (ale aj iných) jazykov mi vyrazila dych...

Vyvojar.Cz prešiel (nielen) grafickou zmenou

Publikované dňa 7.1.2005 o 23:51 v kategórii Web

Tak a je to tu, po serveroch blog.vyvojar.cz a konference.vyvojar.cz prešiel aj server www.vyvojar.cz zmenou grafiky. Nie že by na tom až tak záležalo, veď dôležitý je najmä obsah, ale táto nová grafika je ozaj ľúbivá. To že to nebola jednoduchá práca spomína aj Michal Bláha v príspevku vo svojom blogu, avšak výsledok ozaj stojí za to, za čo mu patrí vďaka myslím od všetkých vývojárov, ktorí tento server pravidelne navštevujú...

Komiksy (napríklad Dilbert) priamo do Vašej RSS čítačky

Publikované dňa 7.1.2005 o 23:10 v kategórii Web

Neviem prečo, ale od malička zbožňujem komiksy. Nie však stále tie isté, môj komiksový vkus sa vekom samozrejme mení :)

Google, čo som nevedel a už viem

Publikované dňa 31.12.2004 o 19:03 v kategórii Web

Ozaj som nevedel, že Google, môj naojoblúbenejší vyhľadávač dokáže vyhľadávať aj informácie týkajúce sa rôznych oblastí.

Test bezpečnosti pripojenia k internetu

Publikované dňa 23.11.2004 o 22:57 v kategórii Web

Tak neviem či je nejaký nový červ, alebo čo sa deje, ale dnes mi začal avast! hlásiť zachytenie útoku na port 135. Zaujímavé je, že som čakal, že takéto útoky mi bude odchytávať rovno firewall... No, aspoň som zistil, že firewall nemám až tak dobre skonfigurovaný, ale kde začať s jeho overovaním...

Microsoft Technet Virtual Lab

Publikované dňa 21.10.2004 o 22:40 v kategórii Web

Včera sa na blogu Michala Bláhy objavil post, ktorý upozorňuje na Microsoft Technet Virtual Lab. Jedná sa o skvelý počin Microsoftu, ktorému patrí vďaka, tak ako aj Michalovi Bláhovi, za upozornenie na tento krok Microsoftu.

Vyhľadanie cesty na internete

Publikované dňa 13.10.2004 o 21:18 v kategórii Web

Potreba nájsť cestu z Bratislavy do Krakowa u mňa vyústila v hľadanie on-line služby, ktorá mi túto zistí. Takže som klasicky začal googliť a o jednu vygooglenú stránku sa teraz podelím.

Prvý pokus bol neúspešný, nakoľko sa jednalo o Java aplikáciu a táto trvala na tom, že mám starú verziu a že si mám stiahnuť novšiu. Keďže na 33.6 modeme nie som samovrah, išiel som hľadať stránku inú. No a druhý pokus bol oveľa lepší. Na stránke reiseplanung.de si môžete nechať vyhľadať cestu z jedného mesta do druhého, presne tak ako som potreboval.

Síce sa cesta nedá konfigurovať tak ako v programoch typu Auto Route, na druhej strane však nemusíte nič kupovať a/alebo inštalovať (najmä nie kvôli jednej jedinej ceste). Konkrétne sa dá konfigurovať čas odchodu, typ auta ktorým budete cestovať (rýchle, stredné a pomalé) a typ hľadanej cesty (najkratšia alebo najrýchlejšia).

Zvláštny spôsob boja proti spamu

Publikované dňa 9.10.2004 o 22:36 v kategórii Web

Som rozčarovaný. Slovo rozčarovaný používam náhradou za rôzne vulgarizmy, ktoré nechcem na svojom blogu pestovať. Spam ako taký ma rozčuluje a samozrejme tiež otravuje, aj preto mám v MS Outlook-u aktívny Spam Filter. Nezachytí síce všetko, ale vačšinu áno. Ostatné si pomažem sám. Viem, že spam, ktorý sa mi dostane do mailovej schránky je už len zlomok z celkového spamu mieriaceho ku mne, pretože vačšina mailových serverov má už zapnutý spamový filter. To, že jeden filter označil môj mail, ktorý som posielal známemu, za spam sa ma docela dotklo, avšak spôsob, akým filter označil môj mail za spam ma docela udivil...

Našiel som Nightfly Dance Radio a som štastný

Publikované dňa 5.10.2004 o 21:26 v kategórii Web

Keď sedím za počítačom a programujem, nemám rád ticho. No a keďže slovenské a české rádiá ma už omrzeli, rozhodol som sa nájsť nejaké iné, tanečné, proste niečo čo ma tak skoro neomrzí. A zopár dní už jedno také testujem. Takže kto má rád tanečnú hudbu (blížiacu sa ku komercii), nech si vo WinAmp-e otvorí URL http://213.112.9.117:80, jedná sa o Nightfly Dance Radio.

Našiel som Blok Filipa Rožánka

Publikované dňa 5.9.2004 o 17:29 v kategórii Web

Našiel som ho docela náhodou.

Simpsonovci

Publikované dňa 2.9.2004 o 21:43 v kategórii Web

Tak som objavil českú stránku venujúcu sa Simpsonovcom. Dosť som sa pochechtával, keď som čítal Bartove poznámky, ktoré píše na tabuľu, alebo keď som počuval niektoré hlášky postáv tohto brilantného seriálu. No proste je to celkom pekne informačne nabitá stránka.

Brožury s vývojárskou tématikou

Publikované dňa 1.9.2004 o 13:13 v kategórii Web

Možno ste to netušili, ale česká pobočka Microsftu ponúka zdarma (treba sa zaregistrovať) na stiahnutie brožúry s vývojárskou tématikou, napríklad o ASP.Net, MS SQL Reporting Services, XML a webových službách, ... Čo naozaj poteší je, že vačšina (ak nie dokonca všetky) je v češtine alebo slovenčine.