Čítačka elektronických kníh Cybook Opus

Publikoval Michal Kočí dňa 28.3.2010 o 18:43 v kategórii Čítačky

Krátka recenzie čítačky elektronických kníh Cybook Opus, ktorú mám približne 2 týždne a dá sa povedať, že viac menej už poznám všetky jej plusy aj mínusy.

Ak teda aj Vy by ste radi vymenili toto:

Klasické papierové knihy

Za toto:

Elektronické knihy

Potom rozhodne pokračujte v čítaní nasledujúcej krátkej recenzie tohto zariadenia. Na predchádzajúcom obrázku je vidieť jednak jeden z možných spôsobov zobrazenia knižnice (10 kníh naraz, dá sa zobraziť 5, 10 a 20) a tiež to, že zariadenie je lokalizované a vie komunikovať v češtine. Knihy zobrazujú diakritiku samozrejme bez problémov.

Hocí čítačiek kníh je v predaji hneď niekoľko (pozrite si ich porovnanie na wikipedii), dovolím si tvrdiť, že trh je stále viac než malý. A spomeniem rovno tu a teraz, že túto čítačku som si nevybral preto, lebo má to čo od čítačky očakávam (veľký displej, poriadne zobrazovanie PDF súborov, veľa farieb a to všetko za dobrú cenu), ale preto, lebo sa mi zdalo, že má dobrú cenu. Už vopred som sa zmieril s tým, že čítačka nebude mať veľký displej, že prezeranie priamo PDF súborov nebude tri krát pohodlné. Nie preto, lebo som očakával, že toto zariadenie je jedno z horších, ale preto, že toto nespĺňa žiadna čítačka, ktorá je momentálne k dispozícii, dovolím si tvrdiť. Preto som sa rozhodol, že na začiatok kúpim lacné zariadenie, ktoré za rok za dva vymením za model, ktorý bude bližšie k mnou vysnenému zariadeniu. Mohol som samozrejme na také zariadenie čakať, nič nekúpiť a všade vypisovať, aké sú tie zariadenia drahé, ale nespravil som to a úprimne som rád. Za uplynulé dva týždne som pochopil, že to bol jeden z najlepších nákupov, aké som doteraz spravil. Ale nepredbiehajme.

Čítačka kníh Cybook Opus je jedna z najmenších a najľahších a to je prvá vec ktorá sa mi na nej páči. Je ľahká a dobre sa drží aj v jednej ruke. Keď ju človek drží v pravej ruke, ovláda ju tlačidlami na pravej strane, keď v ľavej, tak dolnými tlačidlami. Čítačka obsahuje akcelerometer a keď ju otočíte o násobok 90-tich stupňov, otočí sa aj text na displeji. Môžete tak mať text zobrazený aj na šírku, pokiaľ Vám to vyhovuje. Vopred som predpokladal, že keď budem čítať knihu poležiačky a budem ležať na boku, že bude táto funkcionalitu kontraproduktívna ale ešte pred kúpou som si stiahol návod a zistil, že sa to dá vypnúť. A kúpou došlo na moje slová, takže som túto funckionalitu aj vypol. Navyše, osobne mi pri mnou požadovanej veľkosti písma vyhovuje šírka riadka keď je čítačka na výšku a nie na šírku. Ale pre niekoho to môže byť zaujímavá funkcionalita. Kniha potom vyzerá nasledovne, pohľad pri mojej veľkosti písma aj na výšku, aj na šírku:

Cybook Opus - Zobrazenie na výšku

Cybook Opus - Zobrazenie na šírku

Tým sa pomaly dostávame k samotnému displeju. Veľa už o tom bolo popísané a aj ja sa tu môže rozpisovať, aké úžasné to je, ako to neťahá a neunavuje oči (narozdiel od podsvietených displejov), ako sa to dá bez problémov čítať aj na slnku. Môžem, ale kým si to človek sám nevyskúša, tak tomu neuverí alebo neporozumie. V každom prípade, čítanie z elektronického papiera je niečo úžasné a sám sebe sa divím, že som si toto zariadenie nekúpil už skôr. Elektronický papier je od vynálezu kníhtlače asi najlepší vynález z pohľadu knihovníctva. Verte mi. Preto akonáhle budete mať možnosť si čítačku niekde obzrieť, urobte to. Ja som videl Amazon Kindle a Cybook Gen 3, pochopil som a kúpil som.

Čo Cybook Opus nemá na rozdiel od niektorých konkurentov sú veci ako prehrávanie hudby (MP3), či WiFi alebo 3G pripojenie, dotykový ani farebný displej. Ak sú toto pre Vás podstatné veci, potom toto zariadenie pre Vás asi nebude to pravé orechové. Pokiaľ Vás však podobne ako mňa zaujíma v prvom rade čítanie kníh a ich jednoduchá správa (nahratie cez USB), potom by to to pravé zariadenie mohlo byť.

Cybook Opus má dve verzie firmware a je na Vás, ktorú zvolíte. Jedna je s podporou ePub formátu, druhá s podporou Mobipocket (PRC). Ja som zvolil tú druhú, pretože mám množstvo dokumentov a kníh vo formátoch TXT, DOC a PDF a tieto sa dajú jednoducho konvertovať cez bezplatný softvér Mobipocket Creator a následne sa dajú skontrolovať, pozrieť alebo aj čítať cez softvér Mobipocket Reader (ktorý vie knihy synchronizovať so zariadením keď je pripojené).

Toto bola ďalšia z vecí, ktorú som spravil ešte pred samotným nákupom. Stiahol som si Creator a skonvertoval som si niekoľko súborov aby som videl, ako bude vyzerať výsledok. Najväčší problém je vždy so súbormi PDF (viac o tomto si prečítajte v príspevku na Pepak.Net, kde je to zrozumiteľne vysvetlené), ale to nie je problém zariadenia ale samotného formátu. Tak som si vedel ešte pred kúpou predstaviť, ako budú vyzerať knihy na čítačke. S výsledkom som bol spokojný a aj keď zariadenie došlo, a knihy som nahral na neho, spokojnosť pretrvávala. Samozrejme, nie každý PDF súbor sa skonvertuje ideálne, ale s tým je jednoducho potrebné rátať a byť na to pripravený, človek tak predíde sklamaniu. Zobrazenie neskonvertovaného PDF ktoré je formátované na formát A4 je nečitateľné pre veľkosť displeja:

Cybook Opus - Čítanie PDF

Nepomôže ani to, že sa dá PDF nazoomovať. Text je rozseknutý kludne aj uprostred a čitateľnosť je na bode mrazu. Napríklad pri zobrazení bez zoomu (100%), vyzerá ukážkový PDF dokument nasledovne. Preto je jasné, že ak chcete čítať PDF dokumenty, budete si ich s najväčšou pravdepodobnosťou konvertovať (nástrojmy uvedenými vyššie).

Cybook Opus - PDF bez zoomu

Okrem beletrie, som samozrejme chcel zariadenie na čítanie elektronických kníh o programovaní. Bolo mi jasné, že zobrazenie programového kódu nebude úplne bezproblémové (najmä kvôli dĺžke riadkov), výsledok je však poväčšinou dostatočný. Nasleduje ukážka dokumentu zkonvertovaného z PDF, prvá ukážka zobrazuje zdrojový kód, druhá obrázok:

Cybook Opus - Zdrojový kód

Cybook Opus - Obrázok

Zariadenie u kníh poskytuje aj menu, cez ktoré sa dá nastaviť font (do zariadenia sa dá nahrať aj vlastný font), veľkosť fontu (viď obrázok). Do dokumentov sa dajú vkladať záložky, ale čítačka si pre každú knihu pamätá, kde ste naposledy čítali a pri nasledujúcom otvorení otvorí knihu práve tam, takže záložky budete používať skôr vynímočne. Čítačka na displeji zobrazuje názov knihy a autora (hore) a postup v knihe (dole). Knihy sa do zariadenia nahrávajú priamo bez použitia špecializovaného softvéru, pretože zariadenie sa dá pripojiť cez USB a tvári sa ako disk. Je to rýchle a pohodlné. Knihy sú málokedy väčšie ako pár mega a mne osobne sa preto zdá rozširovať bohatú gigabajtovú pamäť pamäťovou kartou zbytočné. V každom prípade to ide, zariadenie vie používať MicroSD karty.

Cybook Opus - Kontextové menu knihy

Cybook Opus - Rôzne veľkosti písma

No a jedna z príjemných vecí zariadenia je, že do neho môžete nahrať slovník a potom cez kontextové menu vyhľadávať slová knihy v slovníku. Slovo si nalistujete (prvý obrázok) a necháte vyhľadať v slovníku. Čítačka slovo nájde a zobrazí jeho definíciu (obrázok 2). Slovník nie je súčasťou zariadenia, ale dá sa na internete nájsť napríklad slovník WordNet.

Cybook Opus - Označenie slova

Cybook Opus - Zobrazenie slova zo slovníka

Čo dodať na koniec? Za cenu cca 200 eur dostanete skvelé zariadenie aj s púzdrom. Púzdro slúži na prenos zariadenia, nedá sa z neho priamo čítať, pretože má len horný otvor, cez ktorý sa do neho čítačka vkladá a zase sa z neho vyberá. Podľa rôznych skúseností, kupovať čítačku bez púzdra môže byť nebezpečné a preto je fajn, že je priamo v cene a na rozdiel od iných zariadení ju nemusíte dokupovať.

Cybook Opus - Puzdro z prednej strany

Cybook Opus - Puzdro zo zadnej strany

 

Ja som čítačku kupoval cez Pixmaniu a nákup aj doprava prebehli bez problémov. Áno, viem o rôznych sťaznostiach, ktoré sa riešia na sťažnostiach na SME, ale Pixmania má výbornú cenu a vôbec toto zariadenie predáva. V momente písania tejto recenzie kúpiť toto zariadenie v kamennom obchode je skoro nemožné a na slovenských internetových obchodoch je situácia podobná. A keď už sa niekde dá zohnať, tak za cenu neporovnateľne vyššiu. Takže som sa rozhodol pre Pixmaniu.

Pokiaľ ste dočítali až sem a máte nejaké otázky ohľadom tohto zariadenia, kľudne sa spýtajte cez komentáre. A pokiaľ som Vás popisom odradil a máte záujem o iné zariadenie, tak si prečítajte iné recenzie na elektronické čítačky:

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

dňa 3.5.2024 o 21:04 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.