Rok 2004

P.F. 2005

Publikované dňa 31.12.2004 o 19:48 v kategórii Ostatné

Ako inak, posledný príspevok v mojom malom blogu musí byť péefka, to by inak ani nešlo...

Google, čo som nevedel a už viem

Publikované dňa 31.12.2004 o 19:03 v kategórii Web

Ozaj som nevedel, že Google, môj naojoblúbenejší vyhľadávač dokáže vyhľadávať aj informácie týkajúce sa rôznych oblastí.

Import menín do kalendára v MS Office

Publikované dňa 31.12.2004 o 00:48 v kategórii Office

Pár dní dozadu som písal príspevok, poukazujúci na článok, ako do aplikácie Microsoft Outlook dostať štátne sviatky. V diskusii sa človek pod prezývkou FX dotazoval, či niekto nevie, ako do Outlooku dostať meniny...

Záplata pre .Net Framework (bez posledného SP)

Publikované dňa 29.12.2004 o 18:40 v kategórii .Net

V príspevku Záplata pre Visual Studio.Net 2003/2002 som upozorňoval, na záplatu pre VS.Net proti možnosti pretečenia zásobníka pri spracovaní JPEG v GDI+. Pred pár dňami bola vydaná táto záplata aj pre .Net Framework.

Import sviatkov do kalendára v MS Office

Publikované dňa 23.12.2004 o 11:23 v kategórii Office

Opäť sa mi raz osvedčilo čítať magazíny zasielané Microsoftom. V tom poslednom o Office som našiel linku na stránku, kde je popis ako do kalendára v MS Outlook dostať sviatky.

Philips 630 (632) s podporou DivX

Publikované dňa 15.12.2004 o 00:43 v kategórii Ostatné

Stal som sa hrdým majiteľom strieborného DVD prehrávača Philips 630 (Philips 632 je tá istá verzia, len je v čiernej farbe). Tento DVD prehrávač sa pýši tým, že zvláda prehrávať aj DivX filmy. Áno, zvláda, ale nie ak boli komprimované s použitím QPEL alebo GMC. To, či bol film komprimovaný s použitím QPEL alebo GMC môžete zistiť napríklad programom GSpot (od verzie 2.5). Malá diskusia o potrebe QPEL a GMC na Zive.SK je tu.

Borland Delphi 2005 - prvé (letmé) dojmy

Publikované dňa 1.12.2004 o 21:37 v kategórii .Net

Úvodom
Týmto príspevkom rozhodne nechem globálne hodnotiť Delphi 2005. Cieľom je iba poukázať na prvé dojmy - vytvorené behom prvých niekoľko hodín práce s týmto prostredím. Ak porovnávam Delphi 2005 s predchádzajúcou verziou, porovnávam vždy s verziou Delphi 7. Delphi 8 som neskúšal. Pri porovnávaní s Visual Studiom mám zase na mysli Visual Studio 2003.
Nazval by som toto asi ako dojmy z preklikávania vývojového prostredia. Jedná se len o krátke popis toho, čo som si všimol ako prvé...

Akcia Advanced.Net bola fajn

Publikované dňa 30.11.2004 o 23:10 v kategórii .Net

V pondelok sa v Bratislava uskutočnila (a v prahe sa uskutoční v stredu) konferencia Advanced.Net. Akciu usporadúval Microsoft a musím ozaj uznať - klobúk dole. Okrem toho že konferencia pokryla zaujímavé oblasti vývoja pre .Net platformu (autentizácia, autorizáacia, bezpečnosť ASP.Net aplikácií, WMI, WS-Security, ...), Microsoft na túto prezentáciu dotiahol odborníkov na slovo vzatých (Michael Juřek, Jan Šeda, ...)

Nová kniha - Office 2003-Tipy a Triky - zdarma k stiahnutiu

Publikované dňa 26.11.2004 o 14:13 v kategórii Office

Microsoft umožnuje voľné stiahnutie ďaľšej knihy k Office 2003, tentoraz s názvom Office 2003 - Tipy a triky pro praxi. Stiahnuť si ju môžu všetci držitelia legálnych MS Office na stránke http://www.microsoft.com/cze/office/tipy_triky.asp

Test bezpečnosti pripojenia k internetu

Publikované dňa 23.11.2004 o 22:57 v kategórii Web

Tak neviem či je nejaký nový červ, alebo čo sa deje, ale dnes mi začal avast! hlásiť zachytenie útoku na port 135. Zaujímavé je, že som čakal, že takéto útoky mi bude odchytávať rovno firewall... No, aspoň som zistil, že firewall nemám až tak dobre skonfigurovaný, ale kde začať s jeho overovaním...

Konverziami medzi (stredourópskymi) kódovými stránkami v C#

Publikované dňa 22.11.2004 o 22:48 v kategórii .Net

Keďže silne uvažujem nad kúpou stolného DivX prehrávača, začal som preliezať internet krížom krážom a zisťovať si, ako sú na tom prehrávače s podporou titulkov. Na moje sklamanie a počudovanie zároveň, ak niektorý podporuje slovenskú (českú) kódovú stranku, tak iba v ISO štandarde. Na jednej strane rozumiem, že ISO je proste štandard a basta. Na druhej strane, keďže je Microsoft Windows natoľko rozšírený a používá vlastnú kódovú stránku, očakával by som aj jej podporu. Dokonca by mi stačila len jej podpora, na celé ISO (s prepáčením) zvysoka kašlem...

Vtipný boj poisťovní o klientov PZP

Publikované dňa 20.11.2004 o 00:16 v kategórii Ostatné

Povinné zmluvné poistenie. Posledné dva týždne docela frekventovaná téma, ktorá ma niektorými vecami docela pobavil (alebo rozplakala?)

Slovník do Office 2003 zadarmo

Publikované dňa 29.10.2004 o 23:54 v kategórii Office

Vďaka informačným mailom z Microsoftu, ktorých som vďačný odberateľ, som sa dozvedel o možnosti voľného stiahnutia a používania slovníkov (SJ-AJ, CJ-AJ, AJ-SJ, AJ-CJ, SJ-NJ, CJ-NJ, NJ-SJ aNJ-CJ) v Microsoft Office 2003. Jediné, čo potrebujete je mať legálne zakúpený Microsoft Office.

Hranie Java hry z mobilu na PC - (Skoro) môžné

Publikované dňa 24.10.2004 o 01:55 v kategórii Ostatné

Všetko to zlo, s ktorým momentálne bojujem (nervy v keli, premrhaný čas, ...) začalo kúpou nového mobilného telefónu (Nokia 6100), keďže môj starý mobil sa pokazil (o zážitku s reklamáciou a slede udalostí som písal v jednom z predchádzajúcich príspevkov).

Microsoft Technet Virtual Lab

Publikované dňa 21.10.2004 o 22:40 v kategórii Web

Včera sa na blogu Michala Bláhy objavil post, ktorý upozorňuje na Microsoft Technet Virtual Lab. Jedná sa o skvelý počin Microsoftu, ktorému patrí vďaka, tak ako aj Michalovi Bláhovi, za upozornenie na tento krok Microsoftu.

Jednoduchá práca s XML dokumentom v C# (vďaka nástroju xsd.exe priamo od Microsoftu)

Publikované dňa 18.10.2004 o 01:37 v kategórii .Net

Program xsd.exe je súčasťou .Net Frameworku a zvláda (okrem iného) nasledovné činnosti pre uľahčenie programovania aplikácií pracujúcich s XML súbormi, a keďže XML sa v poslednej dobe stále viac prediera do reálneho používania čoraz viac, myslím si, že stojí za to, čo-to o tomto programe vedieť.

Vyhľadanie cesty na internete

Publikované dňa 13.10.2004 o 21:18 v kategórii Web

Potreba nájsť cestu z Bratislavy do Krakowa u mňa vyústila v hľadanie on-line služby, ktorá mi túto zistí. Takže som klasicky začal googliť a o jednu vygooglenú stránku sa teraz podelím.

Prvý pokus bol neúspešný, nakoľko sa jednalo o Java aplikáciu a táto trvala na tom, že mám starú verziu a že si mám stiahnuť novšiu. Keďže na 33.6 modeme nie som samovrah, išiel som hľadať stránku inú. No a druhý pokus bol oveľa lepší. Na stránke reiseplanung.de si môžete nechať vyhľadať cestu z jedného mesta do druhého, presne tak ako som potreboval.

Síce sa cesta nedá konfigurovať tak ako v programoch typu Auto Route, na druhej strane však nemusíte nič kupovať a/alebo inštalovať (najmä nie kvôli jednej jedinej ceste). Konkrétne sa dá konfigurovať čas odchodu, typ auta ktorým budete cestovať (rýchle, stredné a pomalé) a typ hľadanej cesty (najkratšia alebo najrýchlejšia).

Použitie .Net webovej služby v MS Office

Publikované dňa 11.10.2004 o 22:54 v kategórii Office

Neviem prečo, ale od pradávna nemám moc rád Basic. Visual Basic. Najviac nemám rád Visual Basic for Applications (VBA). Ovšem, keď sa musí, tak sa musí. Tak isto som musel z MS Office zavolať Web service naporgramovaný na .Net platforme. Moje útrapy síce ešte neskončili (ako popíšem nižšie), avšak prvý krok je za mnou. A to, ako vôbec pristúpiť k webovej službe.

Pozor na reklamáciu telefónu v EuroTeli

Publikované dňa 10.10.2004 o 00:07 v kategórii Ostatné

Dnes mám deň, kedy sa zo mňa derú na povrch veci, ktoré ma v poslednej dobe rozčarovali. V predchádzajúcom príspevku som sa sťažoval na zvláštny spamový filter, v tomto príspevku sa chcem posťažovať na mobilného operátora (EuroTel)...

Zvláštny spôsob boja proti spamu

Publikované dňa 9.10.2004 o 22:36 v kategórii Web

Som rozčarovaný. Slovo rozčarovaný používam náhradou za rôzne vulgarizmy, ktoré nechcem na svojom blogu pestovať. Spam ako taký ma rozčuluje a samozrejme tiež otravuje, aj preto mám v MS Outlook-u aktívny Spam Filter. Nezachytí síce všetko, ale vačšinu áno. Ostatné si pomažem sám. Viem, že spam, ktorý sa mi dostane do mailovej schránky je už len zlomok z celkového spamu mieriaceho ku mne, pretože vačšina mailových serverov má už zapnutý spamový filter. To, že jeden filter označil môj mail, ktorý som posielal známemu, za spam sa ma docela dotklo, avšak spôsob, akým filter označil môj mail za spam ma docela udivil...

Informácia o stĺpcoch tabuľky

Publikované dňa 8.10.2004 o 01:20 v kategórii SQL

Síce som sa už zapodieval exportom informácie o stĺpcoch tabuľky, ale stále mi v mnou načrtnutom riešení niečo chýbalo (napríklad export popisu stĺpca, ktorý som krvopotne zapísal v Enterprise Manager-ovi), takže som sa odhodlal s tým niečo spraviť.

Našiel som Nightfly Dance Radio a som štastný

Publikované dňa 5.10.2004 o 21:26 v kategórii Web

Keď sedím za počítačom a programujem, nemám rád ticho. No a keďže slovenské a české rádiá ma už omrzeli, rozhodol som sa nájsť nejaké iné, tanečné, proste niečo čo ma tak skoro neomrzí. A zopár dní už jedno také testujem. Takže kto má rád tanečnú hudbu (blížiacu sa ku komercii), nech si vo WinAmp-e otvorí URL http://213.112.9.117:80, jedná sa o Nightfly Dance Radio.

Prázdné heslá alebo rovnaké ako loginy v MS SQL Servery 2000

Publikované dňa 27.9.2004 o 21:51 v kategórii SQL

Zaujímalo ma, koľko loginov v našich MS SQL Serveroch nemá zadané heslo (t.j. heslo je prázdné), alebo má heslo rovnaké ako login. Ak máte záujem tiež tieto loginy odhaliť a čo najrýchlejšie zjednať nápravu, tu sú selecty, ktorími tieto loginy odhalíte.

Použitie ADO.Net datasetu v Reporting Services

Publikované dňa 25.9.2004 o 01:01 v kategórii SQL

Pred pár dňami som narazil na skvelý článok o použítí ADO.Net datasetu v Reporting Services. No a keďže nie som žiaden skrblík, tak sa o linku na tento článok s Vami podelím.

Kontrola praktík použitých v SQL Servery

Publikované dňa 25.9.2004 o 00:35 v kategórii SQL

Microsoft SQL Server Best Practices Analyzer je nástroj na kontrolu a overenie odporúčaných postupov a praktík (best practices) vo Vašich SQL serveroch. Inštaláciou stratíte približne desať mega diskového priestoru, ktoré zaberá samotný program plus zopár mega priestoru, ktorý bude zaberať databáza programu (repozitár; BPA repositoty). Z tohto skonštatovania vyplýva fakt, že program si isté dáta uchováva v SQL servery (nemusí byť lokálny). Tých zopár mega však rozhodne stojí za to.

C# 2.0: Statické triedy

Publikované dňa 20.9.2004 o 23:24 v kategórii .Net

Ak zvyknete vytvárať a používať triedy, ktoré obsahujú iba statické metódy, potom je táto nová črta jazyka C# 2.0 určená práve pre Vás. Pri programovaní takejto triedy v C# 1.0 sa trieda zvykla označovať ako sealed, teda príznakom, že z nej nie je možné dediť a tiež sa v nej uvádzal jeden privátny bezparametrový konštruktor - aby sa z nej nemohli vytvárať inštancie.

C# 2.0 / MS SQL Server 2005: CLR Uložené Procedúry

Publikované dňa 20.9.2004 o 11:26 v kategórii .Net

Medzi nové funkcie Microsoft SQL Serveru 2005 patrí aj môžnosť tvorby určitých databázových objektov v Microsoft Common Language Runtime-e (CLR). Jedným z týchto objektov sú aj uložené procedúry (Stored Procedures).

C# 2.0: yield

Publikované dňa 17.9.2004 o 23:17 v kategórii .Net

Určite každý pozná klúčové slovo foreach, ktoré zabezpečí zbehnutie kódu istej slučky pre každý prvok pola, kolekcie a pod.

Záplata pre Visual Studio.Net 2003/2002

Publikované dňa 16.9.2004 o 00:16 v kategórii .Net

Pretečenie zásobníka pri spracovaní JPEG v GDI+ môže spôsobiť spustenie kódu vo Vašom Visual Studiu.Net. Avšak tento problém sa netýka len Visual Studia. Microsoft vydal na svojich download stránkach na túto dieru záplatu. Môžete si ju stiahnuť pre Vašu verziu Visual Studia.Net

Načítanie CSV súboru v C#

Publikované dňa 15.9.2004 o 17:58 v kategórii .Net

K tomuto príspevku ma inšpiroval dotaz v .Net konerencii na servery www.builder.cz kde padol dotaz ako načítať CSV súbor. Padli tam niektoré riešenia, ktoré majú svoje výhody, ale aj nevýhody. Obe riešenia otvoria súbor a čítajú riadky a parsujú každý riadok použitím metódy Split triedy String. Problém nastane, ak je v CSV niektorá položka uzatvorená do uvodzoviek - deje sa tak, ak položka obsahuje oddelovač (ak je oddelovačom bodkočiarka tak ak položka obsahuje bodkočiarku, musí sa položka uzatvoriť do úvodzoviek)

C# 2.0: Generics

Publikované dňa 13.9.2004 o 21:11 v kategórii .Net

Generics je nový rys jazyka C# v jeho verzii 2.0. V kocke povedané, jedná sa o použitie všeobecného dátového typu pri vytváraní tried. Jeho najvačšie použitie predpokladám pri tvorbe rôznych zoznamov (i keď sa môžem mýliť) a teda celý jeho popis zhrniem aj ja na príklade triedy, ktorá bude obsahovať pole prvkov. Prvky budú môcť byť ľubovoľného typu, ale vždy len jedného. Veľkosť pola sa bude musieť určiť pri volaní konštruktoru a bude nemenná.

Aplikácia Source Code To HTML

Publikované dňa 13.9.2004 o 00:30 v kategórii .Net

Včera som písal o web stránke, na ktorej je možné nechať si zo zdrojového kódu vygenerovať HTML kód. Tiež som písal, že až si nájdem čas, tak spravím grafické rozhranie pre assembly, ktorá túto konverziu zabezpečuje. No a keďže som si dnes čas našiel, tak som ho narýchlo zbuchol. Ak má teda niekto záujem, môže si túto malú aplikáciu stiahnuť.

Prevod C# (VB.Net) kódu do HTML

Publikované dňa 11.9.2004 o 17:42 v kategórii .Net

Hľadal som konvertor C# kódú do HTML, aby zdrojové kódy na mojom blogu boli trochu viac čitateľné.

Generovanie thumbnailu ASP.Net stránkou

Publikované dňa 11.9.2004 o 17:31 v kategórii .Net

Včera som potreboval web stránku, ktorá by mi generovala thumbnail JPEG obrázku.

Som štvrták

Publikované dňa 8.9.2004 o 23:33 v kategórii Ostatné

Okrem toho, že som dnes definitívne zrušil svoju domovskú stránku a ponechávam si už iba tento blog, bol som dnes na zápise (EU BA, FHI) a zapísal som sa do štvrtého ročníka. Takže už len dva roky a bude zo mňa pán inžinier...

Vylepšená kalkulačka od Microsoftu

Publikované dňa 6.9.2004 o 23:34 v kategórii Software

Microsoft dnes na svojich downloadovacích stránkach ponúkol k downloadu vylepšenú kalkulačku. Program s názvom Microsoft Calculator Plus je voľne stiahnuteľný ale Microsoft k nemu neposkytuje podporu (ako k veľa ďaľším programov, ktoré ponúka na stiahnutie).

Našiel som Blok Filipa Rožánka

Publikované dňa 5.9.2004 o 17:29 v kategórii Web

Našiel som ho docela náhodou.

Zdrojový kód ľubovoľnej Assembly

Publikované dňa 3.9.2004 o 01:40 v kategórii Software

Keď som začínal študovať .Net Framework a všetko čo s ním súvisí, čítal som veľa článkov o tom, že každá Assembly sa dá dekompilovať do zdrojového kódu. Obvykle bol spomenutý program Anakrino, ale tento mal u mňa stále nejaké psychické problémy a nešiel spustiť. Najskôr som tomu neveril, ale potom som uveril. Keďže zdrojový kód sa kompiluje do MSIL kódu a až pri samotnom spúštaní Assemblu je kompilovaný do CPU-závislého kódu, tak to ozaj možné je. Celý proces sa nazýva Disassembling a zvládne ho (okrem spomínaného [niekedy funkčného] Anakrino programu) napríklad program .Net Reflector.

Simpsonovci

Publikované dňa 2.9.2004 o 21:43 v kategórii Web

Tak som objavil českú stránku venujúcu sa Simpsonovcom. Dosť som sa pochechtával, keď som čítal Bartove poznámky, ktoré píše na tabuľu, alebo keď som počuval niektoré hlášky postáv tohto brilantného seriálu. No proste je to celkom pekne informačne nabitá stránka.

Konvertor kódu zo C# do Delphi

Publikované dňa 1.9.2004 o 22:46 v kategórii .Net

Podarilo sa mi naraziť na konvertor kódu zo C# do Delphi.

Brožury s vývojárskou tématikou

Publikované dňa 1.9.2004 o 13:13 v kategórii Web

Možno ste to netušili, ale česká pobočka Microsftu ponúka zdarma (treba sa zaregistrovať) na stiahnutie brožúry s vývojárskou tématikou, napríklad o ASP.Net, MS SQL Reporting Services, XML a webových službách, ... Čo naozaj poteší je, že vačšina (ak nie dokonca všetky) je v češtine alebo slovenčine.

Service packy pre .Net Framework

Publikované dňa 31.8.2004 o 14:24 v kategórii .Net

Práve som sa dočítal, že sú k dispozícii Service Packy pre .Net Framework, takže kto chce spávať kludne, nech si ich radšej stiahne.

Export informácie o stĺpcoch tabuľky do súboru

Publikované dňa 29.8.2004 o 23:06 v kategórii .Net

Cez víkend som si lámal hlavu, ako si vyexportovať základné informácie o mojej ľubovoľnej tabuľke v MS SQL servery. Nakoniec mi pri tom pomoholo google a msdn. Ako vždy. No a nedá mi nepodeliť sa o to so svetom, kedže je to úplne jednoduché a nepochybujem, že to zopár ľudí už tiež potrebovalo. Ja som potreboval vyexportovať názov stĺpca, jeho typ (alebo názov typu v SQL servery, alebo jeho ekvivalent vo visual studiu), pri reťazcoch dĺžku, či je stĺpec primárnym klúčom a či stĺpec akceptuje hodnotu NULL. Export mi stačí do csv súboru, alebo do súboru kde sú hodnoty oddelené tabulátorom. Avšak keď sa dáta vydolujú, nie je samozrejme problém (teda, nemal by byť :)) ich exportovať do XML, či do Excelu...