Silverlight 1.0 uvoľnený a plánovaná podpora Linuxu

Publikoval Michal Kočí dňa 5.9.2007 o 13:33 v kategórii Silverlight

Veľmi milú správu pred pár hodinami zverejnil Scott Guthrie na svojom blogu a to, že Silverlight 1.0 je konečne v ostrej verzii. Silverlight (pôvodne nazývaný WPF/E) je plugin do internetových prehliadačov, podobný flashu, ktorý umožňuje tvorbu "pekných" ("sexy") aplikácií s využitím animácií a médií (obrázky a videá a to dokonca až v HD kvalite).

S uvoľnením novej verzie súvisí aj začatie práce na Silverlight 1.1, ktoré je momentálne len v alpha verzii a ktoré prináša podporu .Net jazykov (kde tieto bežia reálne na strane klienta). Vo verzii 1.0 je totiž možné používať len JavaScript.

A úplná "bomba" je, že Silverlight bude bežať nie len na Windows a Macu, ale aj na Linuxe! Áno, očakávané sa stalo skutočnosťou a Microsoft oznámil partnerstvo s firmou Novell, ktorá za pomoci Microsoftu vytvorí plugin aj pre linuxové prehliadače, ktorý by mal byť 100% kompatibilný a volať by sa mal Moonlight. Podporovať by mal prehliadače FireFox, Konqueror a Opera a to na všetkách linuxových distribúciach.

Ak sa toto naozaj naplní, tak sa Silverligh naozaj stane veľmi silnou konkurenciou Flashu, na čo sa .Net vývojári môžu tešiť, nakoľko môžu využiť svoje znalosti .Net jazykov.

Súvisiace príspevky:

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.