Rok s čítačkou Cybook Opus

Publikoval Michal Kočí dňa 3.9.2011 o 15:33 v kategórii Čítačky

Už je to vyše rok, čo používam elektronickú čítačku Cybook Opus (prvé dojmy po dvoch týždňoch som popísal tu) a tak je aj čas trochu zosumarizovať tento spoločne strávený čas.

Ak ste nečítali môj pôvodný príspevok ( Čítačka elektronických kníh Cybook Opus), tak si ho prečítajte, pretože v tomto príspevku nemienim čítačku opisovať ale skôr doplniť skúsenosti.

Čítanie

Pri kúpe som nevedel odhadnúť, či čítačka moje čítanie zintenzívni, alebo práve naopak, očakával som však, že budem čítať viac. A tak sa aj stalo, kníh prečítam viac než pred jej kúpou. Na tomto sa zveľkej časti podpísali:

  • Rozmer čítačky - je malá a tak ju človek môže mať skoro stále pri sebe
  • Kapacita - v čítačke je viac kníh a tak keď človek jednu knihu dočíta, môže sa hneď pustiť do inej
  • Rôznorodosť - v čítačke mám rôzne knihy (beletriu, odborné) a tak keď nemám chuť na jednu knihu, tak čítam inú
  • Pamäť na pozíciu - čítačka si pamätá poslednú čítanú knihu a pre každú knihu aktuálnu pozíciu a tak pokračovať čítať je veľmi rýchle

Jeden z dôvodov kúpy bolo, že za prácou cestujem a vo vlaku tak trávim dosť času, tak tento čas využívam (aj) na čítanie. Tým, že sa dá rýchlo pokračovať v čítaní knihy som na sebe odsledoval, že si knihu otvorím aj na dve zastávky metrom (cca 5 minút), že knihu čítam aj pri kráčaní a podobne.

Okrem elektronických kníh samozrejme čítam aj klasické papierové, no tam iba tie, ktoré v elektronickej podobe neviem zohnať. Osobne už rozdielm medzi papierovými a elektronickými moc nevnímam. Elektronický atrament je super, číta sa veľmi ľahko a vôňu knihy aj tak moc nevnímam, nie som jeden tých, ktorý trpia predstavou, že správna kniha jednoducho musí byť na papieri.

Jedinú výhodu papierových kních oproti elektronickým vidím u odbornej literatúry, kde mám rád, keď je toho na jednej strane viac (napríklad programový kód a aj sprievodný text, alebo obrazok a text). Bežné čítačky s 5 alebo 6 palcovým displejom moc veľké nie sú, ale ani toto nepovažujem za tragické a už som si na to zvykol. Naďalej však pokukujem po 9 palcových a až pôjdu cenou trochu dole, tak si jednu rozhodne kúpim.

Knihy

Jedna z dôležitých otázok pri obstarávaní si čítačky je, kde na ňu zobrať knihy. V tomto som mal docela jasno, pretože pokiaľ sa knihy v elektronickej podobe nedajú jednoducho kúpiť, tak sa nakoniec v elektronickej podobe aj tak objavia. Takže pokiaľ človek netúži po úplnej novinke, tak má veľkú šancu, že knihu starú rok alebo viac niekde na internete nájde.

To je väčšinou prípad beletrie v českom a slovenskom jazyku (od českých a slovenských autorov). Na slovenskom internete je už jedna lastovička, ktorá sa snaží predávať ako čítačky kníh, tak aj elektronické knihy a tou je Martinus. Problém je klasický, knihy sú len s DRM a len v EPUB formáte. Pre mňa nepoužiteľné, keďže mám v čítačke firmvér, ktorý podporuje MOBI a nie EPUB. Škoda, snaď ráz aj na Slovensku pochopia firmy (vydavatelia, predajcovia) alebo autori, že to ide aj bez DRM. Inšpirovať by sa mohli v zahraničí, kde už pochopili, že DRM toho moc nevyrieši.

Odbornú literatúru kupujem v angličtine a rád nakupujem u O'Reilly, kde je nákup rýchly a jednoduchý. Knihy sú vo viacerých formátoch, všetky bez DRM. Ako zákazník si knihu môžem prísť kedykoľvek stiahnuť znovu (aj v inom formáte ak ju chcem čítať na inom zariadení), rovnako som aj notifikovaný ak je kniha aktualizovaná. Nákup je rýchly a bezpečný a knihu mám v zariadení v priebehu pár minút. Knihy sú pekne naformátované a tak to má byť. Takže nakupovanie elektronických kníh o O'Reilly ma vyslovene baví. Čerešničkou je, že predávajú elektronické knihy aj iných vydavateľstiev.

Batéria a konštrukcia

Cybook Opus je čítačka bez WiFi a iných funkcionalít, naozaj slúži na čítanie a nie na iné veci, čo je výhoda z pohľadu spotreby. Bežne soi čítačku beriem so sebou na dovolenku, doma ju nabijem, na dovolenke prečítam 5 - 6 kníh a donesiem čítačku domov s 50% energie. Čítačku som teda za ten vyše rok nabíjal len pár krát, navyše sa samozrejme nabíja keď je pripojená cez USB k počítaču, takže ak na ňu nahrávam nové knihy, tak ju vlastne aj trochu nabíjam.

Za dobu čo ju mám sa mi pri mojej nešikovnosti podarilo pár krát ju upustiť na zem, padla mi z výšky vyše metra na zem, na tvrdý povrch. Nič okrem dvoch malých škrabancov na boku sa jej nestalo a funguje veselo ďalej. Keď čítačku nečítam, tak ju nosím v puzdre, ktoré došlo rovno s čítačkou. To ju dokonale chráni najmä keď ju mám pohodenú v preplnenom ruksaku.

Čítačka nemá klávesnicu, čo mne osobne nikdy nechýbalo, práve naopak sa mi to na nej páči, lebo je čítačka malá a ľahká, dá sa nosiť aj v zadnom vačku nohavíc a pri čítaní sa ľahko drží.

Negatíva

Má Cybook Opus negatíva? Samozrejme, ako každá čítačka. Čo mi vadí najviac (ale nie veľa), sú tlačidlá, ktoré sú trochu tuhšie a tie na listovanie aj trochu úzke. Osobne mám radšej tlačidlá, ktoré má Kindle od Amazonu. Drobnou nevýhodou môže byť menší displej (5 palcový, veľa čítačiek je dnes 6 palcových), na druhej strane je vďaka nemu čítačka malá a nezaberá veľa miesta. Rozdiel medzi 5 a 6 palcami nie je taký veľký. Čítačka nemá klávesnicu a ani wifi, takže nejaké surfovanie alebo poznámkovanie nehrozí. Vadí? Mne nie, ale niekomu to chýbať môže.

Cena je jedna z vecí, ktoré tiež môžu byť negatívom, mne sa v momente kúpy zdal pomer cena výkon asi najlepší z vtedy dostupnej ponuky. Za rok sa toho dosť zmenilo, najmä Amazon vydal Kindle 3 s asi bezkonkurenčnou cenou a dnes by som povedal, že pomer cena výkon je najlepší práve u Kindle. Jeden som kúpil mame a musím povedať, že ak by som sa dnes rozhodoval pre seba, asi by som šiel tiež do Kindle.

V prospech Kindle hovorí 6 palcový displej s 16 odtieňmi (Opus má len 4), wifi + klávesnica (vhodné na veľmi jednoduché surfovanie), veľmi jednoduchý hudobný prehrávač a môžnosť nechať si čítať anglické knihy. Vymenil by som? Zatiaľ nie, lebo na Cybook Opus mi strašne vyhovuje jeho veľkosť (malosť). Ale ak by sa mu niečo stalo, tak Kindle by bol veľmi horúci kandidát...

Záver

Záverečné stručné zhodnotenie je, že za svoje peniaze som dostal veľmi dobrú čítačku, ktorú používam skoro denne a ani na moment som zaoľutoval jej kúpu. Kebyže kupujem čítačku dnes, tak asi vezmem Kindle (pomer cena výkon), ale nateraz som s Cybook Opus nadmieru spokojný.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 3.5.2024 o 20:21 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.