Ako na vlastný podcast (2.) - Prvé nahrávanie

Publikoval Michal Kočí dňa 21.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

V minulom diele tohto miniseriálu o nahrávaní podcastov sme sa venovali otázkam, na ktoré by ste mali nájsť odpovede ešte pred prvým nahrávaním. Dnes sa pozrieme práve na prvé nahrávanie - čo vás čaká a na čo sa musíte pripraviť. Poďme na to.

On air

Obsah máte vymyslený. Ste na to sám alebo s parťákom. Takže už stačí len nájsť profi štúdio, zavrieť sa doň a rozsvietiť červené svetlo On Air, aby vám tam nikto neliezol, pravda?

Samozrejme že nie. Profesionálne štúdio nepotrebujete. Dokonca ani štúdio ako také. Čo ale potrebujete je kvalitná nahrávka.

Aby výsledná nahrávka bola kvalitná, musia mať vaši poslucháči pocit profesionalizmu. Dobrý obsah je super, ale ak vás poslucháči nezvládnu počúvať pár minút v kuse, niečo je zle.

Mali by ste preto zabezpečiť:

  • Dobrú akustiku. Nechcete aby ste zneli ako zo záchodu.
  • Čistý zvuk. Určite nechcete zašumenú ani zapraskanú nahrávku.
  • Žiadne ruchy. Ruch okolia do podcastu nepatrí.
  • Čistý prejav. Mlaskanie, hlasné nádychy a iné pazvuky sú pri dlhšom počúvaní otravné.

Našťastie sa pre účely podcastu toto všetko dá dosiahnuť aj v domácich podmienkach. Ako?

Dobrá miestnosť

Nahrávať môžete doma. Nájdite si dobrú miestnosť v ktorej sa zvuk neozýva. Čím menšia a viac zaprataná, tým lepšie. Zvuk sa nebude ozývať tak ako v prázdnej miestosti.

Nezabudnite na detaily:

  • Pozatvárajte okná.
  • Vypnite si zvonenie na mobile.
  • Uistite sa, že práve počas nahrávania niekto neprerába byt či neseká trávnik.

Ak zatvorené okno nepomôže, počkajte kým ruchy okolia nezmiznú. Napríklad nahrávajte večer, keď je všeobecne tichšie.

Kvalitný mikrofón

Pokiaľ to nechcete robiť úplne lacno, kúpte si za pár eur externý mikrofón. Mikrofón zabudovaný v počítači môže chytať zvuk z rôznych smerov a znieť plechovo. Dobrý mikrofón viete prepnúť tak, aby nahrával len z jedného smeru.

My používame na nahrávanie Samson Go Mic. Stojí okolo 40€, takže vás jeho nákup určite nezruinuje. Je malý, prenosný a dá sa na ňom prepnúť režim - buď berie zo všetkých strán alebo len z jednej. Takže nahrávate váš hlas a nie zbytočne okolie.

Keď sme začínali, mal som tento mikrofón len ja a žiaľ zvuk u mojej kolegyne trpel. Skúšala to cez sluchátka aj cez mikrofón počítača. Ja som to skúšal ekvalizovať. Ale stále bieda. Až tento mikrofón pomohol a to neuveriteľne.

Softvér na nahrávanie

Nahrávať budete zrejme na počítači a na ňom by ste mali mať nejaký program, ktorý vám umožní podcast nahrať.

Ale samotnou nahrávkou sa to nekončí. Práve naopak, z celej tvorby táto tvorí menšiu časť práce. Budete totiž musieť nahrávku ešte spracovať. O tom za chvíľu.

My na obe činnosti používame Audacity. Existuje pre rôzne operačné systémy a je zadarmo. Ale hlavne, ponúka všetku funkcionalitu, ktorú budete potrebovať.

Vo dvojici po opici

Ak budete nahrávať sami, je to jednoduché. Nahráte a následne si nahrávku očistíte. Budete mať nahratú jednu stopu, tú vašu a s tou sa potom potrápite.

Rozhodli ste sa nahrávať vo dvojici? V pohode. A budete na jednom mieste? Alebo každý inde? Proces sa totiž bude líšiť.

Pokiaľ budete všetci moderátori na jednom mieste, pripravíte si mikrofón a nahráte zase len jednu audio stopu. Nahratie je jednoduché, ale spracovanie budete mať o to komplikovanejšie.

To isté platí, ak budete síce na rozdielnych miestach ale nahrávať bude len jeden z vás. A druhý bude pripojený napríklad cez Skype. Okrem problému jednej stopy bude hlas prenášaný cez internet isto trpieť nekvalitou.

Pri viacerých moderátoroch nastanú okamihy, kedy budete rozprávať cez seba. Ak budete mať len jednu stopu, vystrihnúť jeden hlas alebo nejaký pazvuk z časti, kde práve hovorí váš partner nebude možné. Mikrofón vás tiež nahrá rozdielne hlasno ale do jednej stopy a stratíte tak flexibilitu úprav.

Oveľa lepšie riešenie je nahrávať jednu audio stopu pre každého účastníka. U každého lokálne. Tak dostanete viacero stôp, s ktorými viete pracovať nezávisle. A stopy budú v lepšej kvalite, než prenesené cez mizerné internetové spojenie.

Ako to robíme my? Obaja si pustíme Audacity a než začneme nahrávať, skontrolujeme si všetky nastavenia.

Dôveruj ale preveruj

Čo skontrolovať? To či máte na nahrávanie vybratý správny mikrofón a či na ňom máte dobre nastavenú hlasitosť. Aby ste nenahrávali príliš hlasno, lebo by vám nastávali orezy (zvuk by miestami znel plechovo). A aby ste nenahrávali ani príliš ticho, lebo budete musieť veľa zosilovať hlas neskôr, čo je práca navyše a môže viesť k skresleniu hlasu a zníženiu kvality.

My kontrolujeme najmä od vtedy, čo sme zabudli pred nahrávaním skontrolovať všetky nastavenia. Výsledná nahrávka aj napriek super námahe neznie moc dobre, čas na prehratie sme nemali a mrzí nás to do dnes. Človek sa zo svojich chýb učí, darmo.

Následne na pokyn jedného obaja spustíme naraz nahrávanie, aby sa nám dodatočne synchronizovali stopy čo najľahšie.

Každý z nás má teda svoj mikrofón a nahráva len to čo hovorí on. Preto má každý z nás počas nahrávania sluchátka, aby partnera počul, ale aby sa hlas partnera nenahrával do jeho stopy.

Po nahratí všetky stopy putujú ku mne a k mojej sa zimportujú všetky ostatné. A spracovanie môže začať.

Nabudúce

Nabudúce sa pozrieme, čo všetko nás čaká po nahrávaní. Nahrávku potrebujeme spracovať a získať z nej MP3 a ako to spraviť a na čo si dať pozor, to sa dozviete čoskoro...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.