Ako na vlastný podcast (3.) - Spracovanie nahratého podcastu

Publikoval Michal Kočí dňa 23.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

Vitajte pri treťom diele mini seriálu o nahrávaní podcastov. V prvom diele sme sa pozreli na rozhodnutia pred prvým nahrávaním, v druhom na samotné nahrávanie a dnes nás čaká spracovanie nahrávky pred jej vypublikovanín. Poďme hneď na to.

Čistota pol života

Keď podcast nahráte, mali by ste nahrávku spracovať. To znamená spraviť nasledovné:

  • Ak máte viac stôp, zosynchronizujte ich.
  • Z nahrávky odstráňte šum.
  • Vystrihnite brepty, prekecy, hluché miesta.
  • Vystrihnite pazvuky.
  • Upravte hlasitosť celej nahrávky na rovnakú úroveň.

Takto vyzerá spracovanie u nás:

V Audacity mám zimportované stopy, ktoré mi poslali ostaní (obvykle jedna, niekedy dve ďalšie stopy). Stopy sa v Audacity dajú posúvať a tak ich zosynchronizujem. Teda, zladím ich tak, aby všetko znelo v správnom časovom slede - presne tak, ako to bolo povedané. Keďže si nahrávanie štartujeme pokynom, obvykle potrebujem len stopy kolegov posunúť o nejakú tú sekundu vpred alebo vzad.

Keď mám stopy synchronizované, odstraňujem z nich šum. Na to je v Audacity plugin a tak mi to zaberie rádovo pár sekúnd. Robím to v každej stope nezávisle. Je to dvojkrokový proces. V prvom kroku naberiete vzorku šumu a v druhom ho necháte odstrániť.

Tretí krok je potom čistá manuálčina. Robím v ňom ako odstraňovanie breptov a pazvukov, tak normalizáciu hlasitosti. Idem od začiatku do konca nahrávky, počúvam a opravujem.

Úprava všetkých stôp

Keď počujem, že máme nahraté niečo, čo sme ešte počas nahrávania opravili, viem že to mám odstrániť. To isté platí, ak nastane niekde trápne alebo len dhlšie ticho, je to kandidát na odstránenie. Aby bol podcast plynulý a riadne odsýpal.

Vyrežem preto takýto úsek zo všetkých stôp, aby som nahrávky nerozsynchronizoval. Ak by som z jednej stopy vyrezal sekundu a z druhej napríklad dve, nesedeli by mi od tohto momentu stopy navzájom.

Úprava jednotlivých stôp

Odstraňujem postupne tiež pazvuky. Tým myslím niečo, čo je zachytené v jednej stope. Môže to byť hlasný a nevhodný nádych. Alebo mlasknutie (toto je moja špecialita). Potiahnutie nosom. Nevhodný smiech. Zavadenie o mikrofón. Dlhé "hmmmm". Proste všetko, čo nahrávku zbytočne degraduje a nemá v nej čo robiť.

Takýto úsek nevyrezávam, ale nahraďujem ho v danej stope tichom. Na to tiež existuje príkaz v Audacity (Generovať ticho). Ak mi na danom mieste vznikne dlhé ticho cez všetky stopy, vyrežem podľa už skôr spomenutého postupu zo všetkých stôp.

No a posledná vec, ktorú priebežne kontrolujem a ladím je hlasitosť. Predsa len, sme amatéri a tak máme sklon sa pri nahrávaní hýbať, otáčať hlavou a podobne, čo má ako dôsledok kolísanie hlasitosti.

Nasťastie v Audacity existuje normalizácia, teda proces kedy je hlasitosť upravená na rozumnú mieru tak, aby nedošlo k orezu. Toto tiež robím nezávisle v jednotlivých stopách. Cieľom je, aby celá nahrávka bola v rovnakej hlasitosti.

Zvučka a export

Keď mám dočistené a znormalizovanú hlasitosť, tak už len pridám našu zvučku na začiatok aj koniec dielu.

Zvučku si viete, rovnako ako my, nájsť na YouTube Audio Library, kde máte na výber množstvo voľne použiteľných skladieb, za ktoré nemusíte platiť.

Posledný krok je export. Exportujem do MP3 so 128kbitovým dátovým tokom. Na hovorené slovo je to dostatočné nastavenie, pravdepodobne by mohol byť aj menší tok, ale keď tam máme aj tú zvučku...

Nabudúce

Pokiaľ sa mi podarilo udržať vašu pozornosť až sem a vám sa podarí úspešne vyprodukovať váš prvý podcast, bude vás zaujímať aj ďalší a zároveň posledný diel tohto seriálu. V ňom sa budeme venovať tomu, čo s naším podcastom ďalej. Takže ostaňte naladení...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.