Ako na vlastný podcast (4.) - Publikovanie podcastu

Publikoval Michal Kočí dňa 25.11.2016 o 17:30 v kategóriach Audioknihy a Podcasty

Vitajte u štvrtého a zároveň posledného dielu seriálu o tvorbe podcastu. Nie len že už viete o čom váš podcast bude a aký bude jeho formát, ale vy už viete ako bude prebiehať nahrávanie a hlavne spracovanie nahrávky. Dnes sa pozrieme na to, čo s nahrávkou spraviť, aby sa dostala k vašim poslucháčom.

Kam s tým

Na internet predsa, no nie? To vie predsa každý...

Ale vážne. Áno, musíte výsledné nahrávky umiestniť niekam na internet. Ale kam? Nahráte ju na nejaké úložisko súborov? Alebo máte svôj web, na ktorý ju viete nahrať?

Fajn, ale ako ju budú počúvať vaši poslucháči? To od nich budete chcieť, aby si nahrávku stiahli na počítač a potom manuálne nahrali do svojho obľúbeného prehrávača? No ti nie je nič moc, čo myslíte?

Služby na ukladanie podcastov

Lepšie riešenie je, nahrať váš podcast na server, ktorý sa špecializuje na hostovanie a sprístupnenie audio nahrávok a umožní k nim ľahký a pohodlný prístup. Takýchto serverov je viacero, ale ja popíšem len dva. Ak vás nezaujmú, isto si ľahko nájdete iný.

Prvým je SoundCloud. Je to známy server na hostovanie audio súborov, ako hovoreného slova, tak aj napríklad hudby. Jeho výhodou je jeho popularita a sociálny aspekt (ľudia sa vedia navzájom sledovať).

Nevýhodou je, že v základnom balíku môžete mať na ňom uložené len tri hodiny nahrávok. Ak chcete viac, musíte ísť na platený balíček a platiť budete 5€ alebo 9€ mesačne.

Ak plánujete robiť podcastov viac a nechcete za ich skladovanie platiť, limit 3 hodiny môže byť pre vás showstopper. Najmä pokiaľ chcete na riešení, ktoré si vyberiete, držať celý váš archív. Ak len pár posledných dielov, staršie môžete vždy odmazať.

SoundTier

My sme tiež začínali na SoundCloude. Lenže, potom sa na nás obrátilo pár producentov audia, napríklad Slovart, že by radi mali neobmedzený archív a že či niečo podobné neponúkame. Lebo vedeli, že sa venujeme práci s audiom. Predávame audioknihy, spomínate? A dovoľujeme aj ich pohodlné prehrávanie priamo na webe.

A tak mierne neplánovane ale o to s väčšou radosťou sme spravili SoundTier. Lebo sme vedeli, že to má zmysel. Kvalitné miesto pre hostovanie audia, ktoré si vieme upraviť presne podľa našich predstáv. A jednoduché na používanie - ako pre vydavateľov obsahu, tak aj pre jeho konzumentov.

Odvtedy hostujeme náš podcast Audinovinky práve u nás, na SoundTiere. Pridal sa k nám samozrejme Slovart. Pridali sme aj Publixing (vydávame napríklad audioknihy Dominika Dána). Tiež akcia Audioknihy nahlas je u nás (lebo však je naša) a čoskoro sa začne plniť aj kanál serveru Naposlech.cz.

Preto, pokiaľ by ste chceli robiť podcast, alebo už robíte a nenašli ste to správne miesto pre jeho hostovanie, určite sa mi ozvite. Radi u nás založíme ďalšie kanály pre zaujímavé podcasty.

Prehrávanie u vás na webe

Dobrý server vám umožní nie len ukladať diely vášho podcastu, ale samozrejme aj ich prehrávanie. Najčastejšie priamo na ich webe.

Myslite aj na to, že ak máte vlastný web, chceli by ste pravdepodobne dať možnosť vašim návštevníkom počúvať podcast priamo u vás.

Toto sa robí cez tzv. embedding widgetu, t.j. vloženie prehrávača priamo do vašej stránky. Dobrý server vám umožní aj toto a ani jeden z vyššie spomenutých nie je vynímkou.

Promo vášmu podcastu si potom môžete robiť u seba na webe a poslucháč kvoli prehrávaniu nemusí opustiť váš web. Vyzerá to napríklad tak, ako na príspevku jedného z našich dielov na našom blogu.

Prehrávanie cez mobil

Žijeme v uponáhľanej dobe a tak často nemáme čas počúvať podcast niekde za počítačom. Čo tak počúvať cez mobil? Musí mať server vlastnú mobilnú aplikáciu?

Nemusí. SoundCloud má. SoundTier nemá. Prečo nemáme? Pretože to nedáva príliš veľký zmysel. Nie počúvanie na mobile, ale mať vlastnú aplikáciu.

V zásade pre každú platformu existuje aspoň jedna poriadna aplikácia, ktorá poslucháčom umožní počúvať podcasty. Pre iOS je to aplikácia Podcasts, pre Android napríklad Podcasts & Radio Addict.

iTunes

Ale ako do nich dostanete práve ten váš podcast? Obidbve vyššie spomenuté, ale iste aj ďalšie aplikácie, dokážu prehrávať podcasty zaregistrované v iTunes. No a na registráciu do iTunes potrebujete tzv. RSS kanál.

RSS kanál je jednoducho povedané webová adresa, na ktorej je k dispozícii štruktúrovaná informácia (teda strojovo spracovateľná) o vašom kanále a jeho jednotlivých skladbách.

Opäť, dobrý server má pre každý audio kanál k dispozícii RSS. Takže ho má aj SoundCloud, aj SoundTier. Ak sa rozhodnete hostovať u seba, bolo by fajn, ak by ste vedeli mať RSS kanál. Poslucháčom tak uľahčíte počúvanie.

Keď máte URL adresu RSS kanálu, stačí ju zaregistrovať do iTunes. To sa robí na webe Podcast Connect.

No a príjemný vedľajší efekt toho, že máte RSS kanál je, že používatelia dobrých RSS čítačiek, teda programov podporujúcich odber RSS kanálov, dokážu rozpoznať že v RSS je zmienka o audio stope.

A tak si napríklad užívatelia Feedly (jedna z najznámejších RSS čítačiek) dokážu prehrávať váš podcast priamo v nej.

Záverom

Dočítali ste až sem? Gratulujem. Buď ste patrične zvedavý, ako sa veci robia, alebo to myslíte s podcastingom vážne. Ak to druhé, držím vám palce. Nech sa vám podcast darí a nech získate množstvo verných fanúšikov.

Držte sa a dajte prípadne vedieť, napríklad do komentárov, o čom je ten váš podcast a kde sa dá nájsť. Dobrých podcastov nikdy nie je dosť...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.