Konverzia audio a video súborov cez príkazový riadok

Publikoval Michal Kočí dňa 14.11.2009 o 19:35 v kategórii Software

Aj keď uznávam, že niektoré formáty môžu byť na uloženie audia alebo videa vhodnejšie ako iné, tak osobne stále preferujem MP3 pre audio a AVI pre video. A tak keď sa ku mne dostanú súbory iných formátov (napríklad FLAC, APE či MOV), tak ich konvertujem na mnou obľúbené. A než inštalovať super sofistikované aplikácie, ktoré ma viac spomaľujú, než mi prácu uľahčujú, tak na konverziu používam príkazový riadok (command line) a konkrétne aplikáciu ffmpeg.exe.

ffmpeg je aplikácia (utilita, program) ktorá umožní konverziu z jedného formátu do druhého, pričom možnosti jej nastavenia sú bohaté a tak mne slúži na konverziu všetkých vyššie spomenutých formátov. ffmpeg beží na rôznych platformách a je veľmi populárne, čomu sa osobne vôbec nečudujem. Ako teda konvertovať? V prvom rade je potrebné si niekde stiahnuť skompilovaný ffmpeg, pretože oficiálna stránka ponúka len zdrojový kód. Môžete si ho skompilovať sami, ale môžete si ho aj stiahnuť, ak zdroju dôverujete.

Osobne preferujem čo najjednoduchší spôsob konverzie, preto som si spravil dávkový súbor (s názvom convert.cmd), ktorý spustím s jedným parametrom - názvom adresára, kde mám zdrojové súbory. Do tohto istého adresára mi konverzia uloží skonvertované súbory.

Konvertujem tak FLAC a APE, oba na MP3 s bitrate 320kbps:

FOR /R %1 %%G IN (*.flac) DO ffmpeg.exe -i "%%~dG%%~pG%%~nG%%~xG" -acodec libmp3lame -ab 320k  "%%~dG%%~pG%%~nG.mp3"
FOR /R %1 %%G IN (*.ape) DO ffmpeg.exe -i "%%~dG%%~pG%%~nG%%~xG" -acodec libmp3lame -ab 320k "%%~dG%%~pG%%~nG.mp3"

Konvertujem aj MOV do AVI, s bitrate 5000kbps:

FOR /R %1 %%G IN (*.mov) DO ffmpeg.exe -i "%%~dG%%~pG%%~nG%%~xG" -vcodec mpeg4 -b 5000k -ab 192k  "%%~dG%%~pG%%~nG.AVI"

Takto sa mi podarí videá z fotoaparátu dostať do rozumného formátu a rozumnej kvality a veľkosti. Súbor potom spúšťam napríklad takto (ak predpokladám, že súbory som nahral do adresára c:\convert):

convert.cmd c:\convert

Veľmi jednoduché riešenie. Ľahko sa dá dať aj niekomu menej skúsenému (napríklad priateľke) na počítač, dať cmd súbor aj ffmpeg do jedného adresára, vytiahnuť odkaz na plochu, nastaviť u odkazu parametrom adresár. Potom sa konverzia spustí jednoducho jediným dvojklikom...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.