Potrebujete vytvoriť inštalátor? Skúste WiX

Publikoval Michal Kočí dňa 20.8.2007 o 18:06 v kategórii Software

Ak ste programátor a tvoríte aplikácie, a nemusia to byť len Windows aplikácie, je veľmi pravdepodobné že skôr či neskôr budete k nejakej z nich potrebovať vytvoriť inštalátor. Na trhu je dostatok produktov, ktoré Vám umožňia inštalátor vytvoriť. Dnes sa pozriem na jeden, s ktorým mám za posledné dni docela dosť skúseností a začína sa mi páčiť čím ďalej viac.

Hovorím o programe Wix (Windows Installer XML), ktorý je pôvodne z dielne Microsoftu. I keď, nejde o program aký by ste si možno predstavili, nejaké GUI kde si všetko pekne vyklikáte a je hotovo. Wix na to ide trochu inak. Wix je totiž sada konzolových aplikácií, ktoré Vám z jedného či viacerých XML súborov dolážu vytvoriť inštalačný MSI balíček.

Takže, čo to vlastne ten WiX je? Je to free a open source aplikácia, sada nástrojov ktoré Vám vedia zo scriptov zapísaných v XML vygenerovať MSI inštalačný balíček, prípadne naopak, z MSI Vám vedia vygenerovať scripty, ktoré môžete zmodifikovať a znovu skompilovať do MSI. Táto vlastnosť sa dá použiť/zneužiť aj na inú vec - ak potrebujete z MSI balíčku vyextrahovať (rozbaliť, vydolovať, uložiť) nejaký súbor, jedna z utilít WiX-u to dokáže (dark.exe). Pre WiX dokonca existuje aj plugin do Visual Studia - Votive - nejedná sa síce o grafické rozhranie, ale aj sada šablón pre projekt (kompatibilné s VSS) a intellisense potešia.

To že sú tieto utility konzolové má ďaľšiu výhodu - môžete generovanie inštalačného balícku zakomponovať do Vášho build skriptu, takže vždy keď aplikáciu zbuildujete, máte zároveň hotový aj inštalátor s najnovšou verziou programu.

Čo teda WiX zvládne? Defaultne zvládne samozrejmé veci ako kopírovanie súborov, prácu s registrami či so súbormi či podmieniť inštaláciu na nutnú podmienku (napríklad ak potrebujete aby bol na počítači nainštalovaný IE špecifickej verzie, alebo aby na počítači bežala špecifikovaná verzia operačného systému).

WiX Vám pomôže aj s vytvorením grafického rozhrania inštalátora. Je potom celkom jednoduché zakomponovať rôzne dialógy ako napríklad výber adresára, výber typu inštalácie, zadanie registračných údajov a podobne. Samozrejme, čím viac od inštalátora budete chciet, tým zložitejší XML dokument budete musieť vygenerovať.

No a WiX nekončí len u základných inštalačný operácií, ale existujú do neho aj rozšírenia na prácu s databázou, COM a COM+ komponentami a iné.

No a ako sa mne pracuje s WiX-om? Zo začiatku je to trochu chaos, ktorý bol v mojom prípade však skôr zapríčinený chaotickými požiadavkami na inštalátor. Po prečítaní skvelého manuálu som mal vo WiXe jasno, a cca za tri-štyri dni som vytvoril docela komplikovaný inštalátor inštalujúci aj komponenty tretích strán, ktorý je už vopred pripravený na prípadný upgrade. WiX sa mi páči a rozhodne ho odporúčam aj Vám - však keby aj nie, tak by som asi nepísal tento príspevok.

Linky:

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 18.4.2024 o 08:22 - undefined

undefined

dňa 18.4.2024 o 08:22 - undefined

undefined

dňa 18.4.2024 o 08:22 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.