Raspberry Pi a inštalácia Node.js

Publikoval Michal Kočí dňa 9.7.2015 o 19:02 v kategóriach Node.js a Raspberry Pi

Kúpili ste si Raspberry Pi a rozmýšlate, čo s ním vlastne budete robiť? Alebo už v tom máte jasno a chcete si na ňom bežať svoje drobné Node.js projekty? Skvelá voľba a ak neviete, ako Node.js na RPI nainštalovať, čítajte ďalej.

Trochu bezpečnosti než začneme

Ak ste si práve zaobstarali tento mini počítač a rozbehali na ňom Raspbian, určite viete, že je na ňom defaultný úžívateľ pi. A ten má defaultné heslo. A vôbec, ani defaultného užívateľa na ňom nechcete a už vôbec nie s heslom, ktoré sa da dohľadať za pár sekúnd. Lebo to nie je ani trochu bezpečné.

Takže si vytvoríte nového používateľa, v ukážke to bude používateľ jasam: pri vytváraní ho chcete hneď pridať do niektorých skupín. Do ktorých? Pokiaľ neviete, ale chcete aby patril do tých, v ktorých je užívateľ pi, vylistujte si, v ktorých skupinách pi je:

grep 'pi' /etc/group

Keď už viete, vytvorte si užívateľa a nechajte ho zaradiť do vami želaných skupín:

sudo useradd -m -G adm,dialout,cdrom,sudo,audio,video,plugdev,games,users,netdev,input jasam

Ak ho budede chcieť neskôr pridať do ďalších skupín, pozriete si najskôr zoznam dostupných skupín:

less /etc/group

A potom ho do jednej pridáte, v tejto ukážke do skupiny root:

sudo usermod -aG root jasam

Buďte prosím opatrný a vždy si rozmyslite, do ktorých skupín užívateľa pridáte. Ak vám niekto prelomí heslo, získa oprávnenie všetkých skupín, v ktorých je váš užívateľ zaradený. A tak je striedmosť na mieste.

Výborne, užívateľa máte, aj je zaradený do skúpín, takže mu môžete nastaviť heslo, aby sa mohol prihlásiť:

sudo passwd jasam

Posledná vec, ktorú chcete je, aby nový užívateľ mohol používať sudo na spúšťanie, tak mu ho musíte povoliť. Spustite:

sudo visudo

A pridajte do neho tento nový riadok a zmeny uložte:

jasam  ALL=(ALL:ALL) ALL

Teraz je najvyšší čas zakázať užívateľa pi, aby sa už do systému nemohol prihlasovať. Odhláste sa z terminálu a prihláste sa novovytvoreným používateľom. Keď ste, odstráňte užívateľovi pi jeho heslo, čím znefunkčníte jeho prihlásenie.

sudo passwd -l pi

Mohli by ste ho samozrejme aj odstrániť, ale takto vám v systéme ostane a ak bude treba, viete mu kedykoľvek znovu nastaviť heslo a prihlásiť sa ako on.

Inštalácia Node.js

Fajn, užívateľa máte, defaultného ste zakázali, ste prihlásený pod sebou, tak je najvyšší čas si naištalovať spomínaný Node.js.

Našťastie existuje verzia pre tento systém a tak si ju stiahnite.

wget http://node-arm.herokuapp.com/node_latest_armhf.deb

Nakoľko medzi napísaním tohto článku a vašim čítaním mohlo uplynúť veľa času, najlepšie a najistejšie bude, ak sa pozriete rovno sem na to, aká verzia je dostupná a nainštalujete si tú, ktorú práve chcete. Tento príklad inštaluje poslednú dostupnú verziu, v tomto momente 0.12.6.

Keď sa vám úspešne stiahla, tak si ju nainštalujte (názov balíčku musí byť rovnaký s tým, ktorý ste si stiahli, takže ak ste si stiahli inú verziu, použijte správny názov):

sudo dpkg -i node_latest_armhf.deb

A tým máte Node.js nainštalovaný. Ešte si jeho úspešnú inštaláciu overte a to tak, že si necháte zobraziť nainštalovanú verziu:

node -v

Nabudúce sa pozrieme ako sa pohnúť ďalej. Spravíme si prvú aplikáciu, spustíme ju najprv len tak a neskôr ako službu. A tým tento mini seriál rozhodne neskončí :)

Chceli by ste sa rýchlo a ľahko naučiť programovať webové aplikácie v Javascripte a bežať ich na Node.js? Jednoduché. Rád vás to naučím na mojom školení Node.js - serverových aplikácií v Javascripte.

Takže ostaňte naladení...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.