Storočný starček, který vyliezol z okna a zmizol

Publikoval Michal Kočí dňa 28.12.2012 o 18:52 v kategórii Audioknihy

Pokiaľ ste fanúšikom Forresta Gumpu, túto knihu budete milovať. Allan Karlsson, hlavný hrdina knihy Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je nie nadarmo prirovnávaný práve k Forrestovi Gumpovi. Rovnako ako on, aj Allan za svoj život zažil veci, o ktorých sa bežným smrteľníkov iba sníva. Respektíve, stretol za svoj dlhý život množstvo vplyvných ľudí počnúc americkým prezidentom, cez brata Alberta Einsteina až po čínského či severokórejského vládcu a ovplyvnil tak osud Európy, Ázie a ďalších kontinentov.

Ako už názov knihy prezrádza, Allan je storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Čo názov knihy už neprezradí je, že zmizol práve v deň oslavy svojich stých narodenín. V tomto momente sa v knihe rozbehnú dve dejové línie. Jedna sleduje prítomnosť, teda to čo sa deje po starčekovom úteku z domova dôchodcov a druhá rozpráva Allanov príbeh, od jeho narodenia až do súčasnosti. Na konci knihy sa línie stretnú a ako to už u humorných kníh býva, všetko sa dobre skončí.

Áno, všetko sa dobre končí. Vždy. Totiž, ako sledujeme Allanov osud či už v prítomnosti, alebo počas jeho života, zisťujeme, že Allan má jednu neuveriteľnú vlastnosť. Nech sa deje, čo sa deje, Allan z každého problému vyviazne, niekedy viac menej zázrakom, inokedy vďaka svôjmu dôvtipu.

Hlavný dej, teda ten v prítomnosti, sleduje Allana na ceste z domova dôchodcov, kedy ten ani nevie, kam má vlastne namierené. Jediné čo vie, že sa mu podarilo na autobusovej stanici tak nejak ukradnúť kufor a neskôr zistí, že tak náhodou bol ten kufor plný peňazí. Keď niekomu zmizne veľa, ale naozaj veľa peňazí, tak je vysoký predpoklad, že mu budú chýbať a že ich bude chcieť získať späť. No a keď sa do všetkého zapletie aj polícia, ktorá najskôr pátra po zmiznutom Allanovi ako po možnej obeti únosu a neskôr ako po možnom zločincovi, či možno aj vrahovi, je už jasné, že táto kniha vás udrží v neustálom napätí. Navyše, kniha obsahuje veľké množstvo vtipných scén, takže sa pri jej čítaní rozhodne nebudete nudiť.

Podružný dej zase sleduje životný príbeh Allana, jeho kariéru počas ktorej sa ukáže, že okrem výbušnín dokáže rozumieť aj iným veciam a chtiac či nechtias svojimi činmi ovplyvní nie len osud Európy, ale snáď všetkých kontinentov. Keďže Allan má v súčasnosti sto rokov, samozrejme prežil druhú svetovú vojnu a aj iné roky, mílníky v dejinách ľudstva, ako napríklad vojnu v Kórei, či studenú vojnu. A nie len že ich prežil, ale vo veľa týchto udalostiach dokonca hral keď nie hlavnú, tak aspoň vedľajšiu rolu.

Príbehy sú navzájom pretkané, svižné a vtipné. Pri čítaní sa človek nenudí, práve naopak, celý nedočkavý čaká, čo sa ešte môže prihodiť. A verte mi, prihodiť sa toho môže naozaj veľa.

Ja som knihu mal v podobe audioknihy a musím povedať, že jej to nie len že neubralo, ale práve naopak, pridalo na zábave. Skvelý herec Martin Stránský, ktorého určite poznáte najmä z dabingu, knihu narozprával tak pútavo, že by ju človek dopočuval aj keď by dej bol nezáživný, čo ale rozhodne nebol. Kniha sa predáva aj v tradičnej, papierovej podobe, takže ak uprednostňujete takúto formu a nevadí Vám vyššia cena (áno, audiokniha je o pár EUR lacnejšia), tak zvoľte túto podobu. Tak či tak, tento pútavý príbeh si za žiadnych okoľností nenechajte újsť.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 19.4.2024 o 01:37 - undefined

undefined

dňa 19.4.2024 o 01:37 - undefined

undefined

dňa 19.4.2024 o 01:37 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.