Zvláštny spôsob boja proti spamu

Publikoval Michal Kočí dňa 9.10.2004 o 22:36 v kategórii Web

Som rozčarovaný. Slovo rozčarovaný používam náhradou za rôzne vulgarizmy, ktoré nechcem na svojom blogu pestovať. Spam ako taký ma rozčuluje a samozrejme tiež otravuje, aj preto mám v MS Outlook-u aktívny Spam Filter. Nezachytí síce všetko, ale vačšinu áno. Ostatné si pomažem sám. Viem, že spam, ktorý sa mi dostane do mailovej schránky je už len zlomok z celkového spamu mieriaceho ku mne, pretože vačšina mailových serverov má už zapnutý spamový filter. To, že jeden filter označil môj mail, ktorý som posielal známemu, za spam sa ma docela dotklo, avšak spôsob, akým filter označil môj mail za spam ma docela udivil...

Dávno, pradávno som si založil mailovú schránku na POBoxe, ktorú doteraz používam, moji známi su na ňu zvyknutý a nemám, respektíve nemal som dôvod ju meniť. Keďže tento server má POP3 prístup platený, nechávam si preposielať poštu na mailovú schránku, ktorú mi zriadil môj provider (Slovak Telecom). Ak by som sa v budúcnosti rozhodol zmeniť providera, jednoducho zmením na POBoxe adresu, kam sa majú maily preposielať. Keď posielam správy, posielam ich cez SMTP server môjho providera. To že zaviedol autentifikáciu mu nevyčítam, avšak každý mail ktorý odošlem má v hlavičke, že mail síce došiel z adresy vymyslenaschranka@pobox.sk ale že bol posielaný cez užívateľa vymyslenaschranka@telecom.sk. To by až tak nevadilo. Dokonca som prekusol aj pätičku, ktorú Slovak Telecom pridáva do mailu (informácia o preskenovaní pošty antivírusom). Je to síce drzosť, do plateného mailu pridávať reklamu na antivír, ale čo už...

Takže, dostávam sa pomaly celej veci. Posielam cez SMTP server Slovak Telecomu, ale adresa odosielateľa je z domény POBoxu. Server prijímateľa, v tomto prípade môjho známeho, mal zapnutú kontrolu nazvanú Sender Policy Framework (SPF), ktorá si skontroluje podľa domény mailu odosielateľa (v tomto prípade pobox.sk) povolené IP adresy definovanými týmto serverom, z ktorých mail môže prísť. A keďže mail ide cez mailový server Slovak Telecomu, tieto IP adresy sa určite nezhodujú. No a mail je hneď vyhodnotený ako spam. Podľa tejto logiky mi teda nepomôže ani nainštalovať si na svoj počítač vlastný SMTP server, mail by aj tak bol vyhodnotený ako spam.

U známeho SPF na jeho žiadosť vypli, ale zároveň bol upozornený, že odosielateľ (teda ja) bude mať problémy aj u iných príjemcov, vraj napríklad u domén zoznam.sk.

Pre mňa z toho plynie dôsledok, že budem musieť zmeniť spôsob odosielania mailov, len by ma zaujímalo, či som jediný, ktorý takto posiela emaily. Nuž čo už, služby POBoxu asi naďalej nebudem využívať, asi ľudí, ktorý majú v adresári moju adresu na POBoxe budem musieť predsa len naučiť používať moju adresu u Slovak Telecomu. A keď náhodou v budúcnosti zmením providera, tak ich budem učiť novú adresu opäť.

Osobne považujem SPF za nezmysel, najmä preto, že podľa mojho názoru kvalitný spamový filter by nemal označiť za spam taký mail, ktorý spamom nie je, alebo by mal takto označiť čo najmenej mailov. Nemyslím si však, že je málo ľudí, ktorí používajú podobný spôsob posielania emailu ako ja...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.