5 tipov čo spraviť, než vypublikujete svoju mobilnú aplikáciu

Publikoval Michal Kočí dňa 30.1.2016 o 20:49 v kategórii Mobilné aplikácie

Úspešne ste dokončili svoju mobilnú aplikáciu, alebo si to aspoň myslíte. A nastal ten šťastný okamih na jej vypublikovanie. Gratulujem. Ale nezabudli ste na nič?

Radosť z toho, že máte aplikáciu hotovú je obvykle obrovská. A nutkanie ju okamžite dostať medzi ľudí a užiť si svoj okamih slávy ešte väčšie.

Ale zastavte sa na chvíľu a zamyslite sa: prečo ste aplikáciu robili? Aby ste uspokojili svoje ego? Alebo aby ste pomohli vašim budúcim užívateľom? Snáď je to to druhé. A preto musíte vyladiť čo sa dá a myslieť trochu do budúcnosti.

Tu som pre vás pripravil 5 tipov, ktoré by som bol rád býval vedel, než som vypublikoval svoju prvú aplikáciu (a ruku na srdce, nie len prvú). A aj keď sa vám môže zdať, že sú to drobnosti, verte mi, nie sú. Poďme teda na to.

1. Otestujte si aplikáciu na fyzickom zariadení

Vývoj mobilnej aplikácie je oveľa príjemnejší v emulátore (aspoň pre iOS), nemusíte mať stále zapojené zariadenie, štart aplikácie je rýchly, všetko vidíte príjemne na monitore. Ale...

Ale emulátor je jedna vec a fyzické zariadenie druhá...

Výkon je úplne iný. Ste vývojár, máte super hardware a tak vám aplikácia v emulátore beží super svižne. Zoberte ju a vyskúšajte na stoeurovom telefóne s Androidom. Tak ako, je to rozdiel, čo?

No a tiež prst nie je myš. Na emulátore na elementy najčastejšie klikáte myšou, trafíte sa presne tam, kam chcete. Na zariadení musíte použiť prsty. Stále dokážete na ovládacie prvky trafiť tak presne, ako by ste chceli? A čo ešte keď sa so zariadením pohybujete?

Je to jednoducho nutnosť, testovať aplikáciu na fyzickom zariadení tak často, ako je to možné. Nevynechať, nepodceňovať. Čím viac času môžete s vašou aplikáciou na zariadení stráviť, tým lepšie.

2. Pridajte si do aplikácie trackovanie (ale umožnite jeho vypnutie)

Do aplikácie ste pridali množstvo super fukncionality, ktorú budú užívateliamilovať, pravda? Nuž, to je relatívne. Možno ste jej pridali až príliš veľa.

Možno ste tam pridali niečo, čo málokto používa a vám to len zaberá miesto na obrazovke. Alebo v nej máte super funkcionalitu, ku ktorej sa však ťazko dostať. To sa však nedozviete bez toho, aby ste vedeli, ako vašu aplikáciu užívatelia používajú.

A ak neviete, čo z nej a ako užívatelia používajú, ako ju chcete v budúcnosti zlepšovať? Bez trackovania? Naslepo? Hádaním? Podľa seba?

Pridajte si do aplikácie trackovanie správania užívateľov, napríklad použite Google Analytics, ten funguje aj pre mobilné aplikácie. A budete mať dostatok dát, na základe ktorých viete v budúcnosti aplikáciu vylepšovať.

Ale nezabudnite, nie každý má rád trackovanie, niekto môže mať pocit, že ho sledujete. Takže pokiaľ to nie je nutné, nemapujte si údaje na konkrétneho užívateľa a hlavne, povoľte užívateľom trackovanie vypnúť.

My používame takúto formuláciu: Chceš nám pomôcť zlepšiť našu aplikáciu? Ak áno, povoľ prosím odosielanie anonymných údajov o jej používaní.

Pokiaľ úžívateľom slušne a rozumne vysvetlíte, že je anonymné a že slúži na zlepšenie aplikácie a poviete im to slušne, väčšina si ho nechá zapnuté.

3. Dajte užívateľom možnosť poslať vám spätnú väzbu

Čo ak užívateľ nie je úplne spokojný s vašou aplikáciou? Alebo ešte horšie, je vyslovene nespokojný, nahnevaný, frustrovaný? Možno ju prestane používať, možno vám to pôjde vytmaviť do hodnotení, dá vám jednu hviezdičku a následne aplikáciu odinštaluje.

Lenže, pokiaľ sa o užívateľských problémoch nedozviete, ťažko ich budete vedieť odstrániť. Prípad, kedy vám dá užívateľ jednu hviezdičku a napíše komentár je ešte ten lepší, aspoň viete, čo by ste mohli zlepšiť.

Snažte sa tomu však predísť. Dajte do aplikácie možnosť poslať vám e-mail alebo iný, jednoduchý spôsob ako s vami užívatelia môžu komunikovať. Uvidíte, že to využijú aj ľudia, čo sú spokojný, možno vás aj pochvália, možno pre vás budú mať skvelé nápady na zlepšenie.

Nehovorím však, aby ste spravili všetko, čo vám užívatelia napíšu. Nie vždy to dáva zmysel či zapadá do vášho konceptu. Ale zamyslite sa nad tým. Zvážte to. A hlavne užívateľovi odpíšte. Verte, že aj keď užívateľovi odpíšete, že funkcionalitu neplánujete, ale slušne mu vysvetlíte prečo (a má to dobrý dôvod), tak to pochopí. Minimálne bude vedieť prečo a aj to je lepšie, než ho ponechať nahnevaného a neinformovaného.

4. Poproste užívateľov o hodnotenie vašej aplikácie (ale nie hneď)

Ak máte super rozpočet na promo vašej aplikácie, tak ste super šťastný. Ale aj tak, nejaké promo navyše nikdy neuškodí. Dobrý a bezplatný spôsob ako vašej aplikácii pomôcť je, zozbierať reálne a dobré hodnotenia priamo v AppStore/Google Play. Lenže...

Lenže užívatelia sú lenivý. Aj ja som. A možno aj vy. Kedy ste naposledy dostali chuť pri používaní aplikácie ísť a ohodnotiť aplikáciu, dať jej 5 hviezdičiek, len tak od seba? Hm, možno aj nikdy...

Poproste preto užívateľa vašej aplikácie priamo v aplikácii, aby ju ohodnotil. Aby jej dal 5 hviezdičiek, ak je s ňou spokojný. A aby vám napísal, ak spokojný nie je.

Ale, urobte tak citlivo. Nažiadajte ho o to príliš často. Neotravujte ho v momente, kedy nechce byť rušený. Viem, nájsť interval, spôsob a ten správny moment, kedy užívateľa o hodnotenie poprosiť nie je jednoduché, ale skúste to. Poriadne sa zamyslite a skúste nájsť to pravé pre vašu aplikáciu.

Robíte hru? Čo tak keď užívateľ odohrá 1-2 hodiny či niekoľko levelov? Robíte čítačku kníh? Čo tak po prečítaní 100 strán ale nie keď práve číta? Porozmýšlajte, určite nájdete vhodný moment.

Majte však na mysli, že užívateľ bude viac náchylný ohodnotiť vašu aplikáciu až keď ju istý čas používa, až keď je s ňou spokojný a chápe jej prínos. Preto si dobre premyslite, kedy prvý krát užívateľa o hodnotenie poprosíte.

5. Nechajte v aplikácii len ozaj potrebnú funkcionalitu

Natrepať do aplikácie množstvo funkcionality, to je také naše. Ukázať, že to vieme. Ešte toto pridám, to bude super. A toto, to budú ľudia milovať. Nuž, dobre to zvážte.

Každá funkcionalita navyše môže obsahovať chybu. Je to kód navyše, ktorý musíte spravovať. Ktorý musíte pretestovať pri novej verzii. Zaberie vám časť obrazovky, ktorá by sa mohla využiť na niečo iné.

Dobre zvážte, čo ešte do aplikácie pridať. Naozaj dobre. Pridať do nej veci môžete kedykoľvek. Odobrať? To už také jednoduché nie je. Pred odobratím či premiestnením funkcionality musíte zvážiť, čo to urobí s vašimi používateľmi (robí sa ľahšie, ak máte patričné dáta, teda trackovanie).

Pokiaľ by vašej aplikácii prospela nejaká funkcionalitu a ľudia ju budú naozaj chcieť, verte mi, vypýtajú si ju. Netrpte zbytočne pocitom, že tá, práve tá funkcionalita tam musí byť a to hneď od začiatku. Častokrát nemusí. Stanovte si minimálnu množinu funkcionality a tú spravte poriadne. A ďalšiu pridávajte postupne, pomaly a s rozmyslom.

Hodnotenia od užívateľov

Jednu vec som vám zamlčal. Že to nebude jednoduché. Nuž a je to vonku. Aj keď spravíte všetko podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, po vypublikovaní aplikácie vám ju pri troche šťastia (alebo nešťastia) začnú užívatelia hodnotiť.

Ale o tom si porozprávame nabudúce...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.