Máte mobilnú aplikáciu? Pripravte sa na hodnotenia od užívateľov

Publikoval Michal Kočí dňa 1.2.2016 o 10:30 v kategórii Mobilné aplikácie

V minulom príspevku som vám dal 5 tipov na čo nezabudnúť, než vypublikujete svoju mobilnú aplikáciu. Načal som v ňom hodnotenia a práve tým sa chcem dnes venovať viac.

Dostali ste teda aplikáciu úspešne do obchodov. Začali si ju sťahovať a používať prví užívatelia a niektorý z nich dostali alebo dostanú chuť ju ohodnotiť. A tu sa to všetko začína...

Pripravte sa na jednohviezdičkové hodnotenia

Toto sa ľahšie povie, než spraví, ale spraviť to musíte. Musíte sa mentálne pripraviť na to, že jednoducho dostanete jednohviezdičkové hodnotenia.

Často krát bez komentára, často krát s komentárom, pri ktorom by ste si najradšej vytrhali všetky vlasy. Jednoducho, je množina ľudí, ktorí pôjdu a pekne vám to naložia (aspoň tak to niekedy pôsobí).

Hodnotenia ako Blbosť! či Nuda! očakávajte určite. Jednoducho, človek si niečo nainštaluje a možno ani nerozumie tomu, na čo to je. A potom vám to riadne vytmaví.

Rovnako rátajte s tým, že budete držaný ako rukojemník, čo je obzvlášť nemilé, keď aplikáciu dávate k dispozícii zadarmo, nezarábate na nej a chceli ste len niekomu pomôcť. Takže vás nemôžu prekvapiť ani hodnotenia ako Keď tam autor pridá ... tak dám 5 hviezdičiek či Nevie to ... preto len 1 hviezdička a podobne.

Nechápte ma zle. Ja nevravím, aby ste sa uspokojili s tým, že máte zle hodnotenú aplikáciu. To určite nie. Určite robte čo je vo vašich silách pre to, aby aplikácia bola super, o tom žiadna.

Ale ešte som nevidel aplikáciu, ktorá by mala len dobré hodnotenia. Tak to jednoducho je. Zvolili ste si život vývojára mobilných aplikácií a toto je jedna vec, s ktorou sa musíte naučiť žiť.

A niektoré "hodnotenia" jednoducho musíte zahodiť za hlavu a ísť ďalej. Netráviť čas rozjímaním nad neproduktívnymi hodnoteniami, ale tento čas radšej investovať do zlepšovania vašej aplikácie.

Komunikujte s hodnotiacimi

Človek je tvor komunikatívny a väčšina z nás neznáša, pokiaľ je komunikácia jednosmerná. Preto pokiaľ môžete, komunikujte s vašimi hodnotiacimi.

Pokiaľ ste spravili aplikáciu pre Android, v Google Play máte možnosť odpovedať na hodnotenia. A viete čo? Choďte a odpovedzte na ne. Pokiaľ máte čas, tak na všetky. Ak nemáte milióny užívateľov, tak tých hodnotení zase nebude tak veľa, aby ste si na to nedokázali nájsť čas.

Pokiaľ je hodnotenie zlé, je to samozrejme nemilé, ale povzneste sa nad to. Dostali ste tip na zlepšenie či konkrétnu výtku? Poďakujte, porozmýšlajte a dajte vedieť, či s tým niečo plánujete robiť. A možno to už máte vyriešené. Poproste, nech to vyskúšajú a že ak budú chcieť, môžu následne zvýšiť počet hviezdičiek, že vás to poteší.

Žiaden tip na zlepšenie? Nuž berte to s nadhľadom a humorom a skúste aj tak milo odpovedať. Skúste vysvetliť, na čo vaša aplikácia slúži a že vás mrzí, že tomuto užívateľovi nepomohla. Alebo ho požiadajte o konkrétne pripomienky, dajte tam svoj e-mail a poproste ho, nech vám napíše viac, že vám to pomôže sa zlepšiť.

Logicky, ak je hodnotenie dobré, odpovedá sa hneď lepšie. Keď už vás nič iné nenapadne, aspoň poďakujte Niekto si dal tú námahu a využil svôj čas na hodnotenie vašej aplikácie. Ukážte, že si to vážite (a hlavne si to aj vážte). Môžete tiež poukázať aj na inú (relevantnú) funkcionalitu vašej aplikácie, možno o nej nevie a bude aplikáciu ľúbiť ešte viac.

V každom prípade platí, že čo odpoviete vidia všetci, tak zachovajte slušnosť, budte milý a hlavne to myslite vážne. Pretvárku a faloš je cítiť na sto honov.

Nehodnoťte si svoju aplikáciu sám a nezískavajte falošné hodnotenia

Keď si niekto pred inštaláciou číta hodnotenia, robí to preto, lebo chce vedieť o aplikácii čo najviac. Zaujímajú ho reálne skúsenosti. Reálne, nie falošné.

Neklamte vašich (budúcich) používateľov. Jasné, každý chce čo najviac dobrých hodnotení. A na začiatku možno žiadne hodnotenia mať nebudete. Ale viete čo? Radšej žiadne, než falošné.

Ľudia nie sú sprostí. Falošné hodnotenia prekuknú. Možno nie všetky, ale naozaj chcete, aby prvý dojem z vašej aplikácie bol ten, že k nej autor má falošné hodnotenia?

Stretli ste sa už niekedy s aplikáciou, ktorá má pár hodnotení a zhodou okolností všetky z jedného dňa alebo týždňa? Že najlepšie hodnotenie, ktoré aplikáciu vychváli do nebies je od autora, ktorého meno sa až moc podobá na autora aplikácie?

Ja som už takých videl niekoľko a úprimne? Pokiaľ nemusím, neinštalujem. Nechoďte touto cestou. Nerobte to. Toto naozaj nemáte za potreby.

Spravte super aplikáciu a poproste o hodnotenia

Toto je jediná správna cesta a načal som ju už v minulom príspevku. Spravte dobrú, čo dobrú - skvelú aplikáciu! A keď treba, tak ju ešte vylepšite.

Načúvajte svojim užívateľom, získavajte spätnú väzbu a zmysluplné požiadavky zapracujte. Len tak získate pravé, nefalšované hodnotenia od spokojných užívateľov. A keď to spravíte dobre, tých skvelých hodnotení bude oveľa viac ako tých zlých.

Keď máte dobrú aplikáciu, nehanbite sa z času na čas vašich užívateľov poprosiť o hodnotenie. Isté percento užívateľov, ktorí vašu prácu ocenia, sa vždy nájde.

A verte mi, nie je nad to, ked si môžete prečítať super hodnotenie od reálnych užívateľov. Nabije vás to energiou na dosť dlho. A tú využite na ďalšie zlepšenie aplikácie

Tak vám držím palce!

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.