AddOns pre Internet Explorer

Publikoval Michal Kočí dňa 21.12.2006 o 22:14 v kategórii Software

Ak nepoznáte stránku Add-Ons for Internet Explorer a IE používate, potom by ste ju mali navštíviť. Uznávam, pravdepodobne tam nenájdete také množstvo pluginov pre IE aké sa dajú nájsť pre iné prehliadače, zato tam určite nájdete dva, ktoré Vám môžu výrazne pomôcť pri vývoji a/alebo pri riešení problémov vznikajúcich pri vývoji web aplikácií.

Konkrétne mám na mysli dve veľmi príjemné rozšírenia:

  • Microsoft Fiddler je HTTP debugovacia proxy, ktorá Vám vie pomôcť pri sledovaní odchádzajúcich HTTP požiadaviek (requests) a patričných HTTP odpovedí (responses).
  • Internet Explorer Developer Toolbar je lišta do IE, ktorá Vám poskytne rôzne informácie o stránke, prípadne Vám dokáže zobraziť jej štruktúru (štruktúru tabuliek, jednotlivých elementov, ...)

Fiddler je skvelý nástroj, ktorý po spustení v IE zapne sám seba ako proxy server a tak odchytáva všetku komunikáciu Internet Explorera. Vy sa následne v GUI Fiddlera môžete poprehrabávať odchádzajúcimi požiadavkami a prichádzajúcimi odpoveďami. Môžete si pozerať aké HTTP hlavičky putovali oboma smermi, aké cookies išli na server či späť a podobne.

Ako príklad použitia môžem poukázať na riešenie problémov s Kerberosom. Vo firme máme web server, na ktorom beží aplikácia požadujúca Kerberos. Táto aplikácia fungovala ak k nej užívateľ pristúpil z Windows XP + IE6, nefungovala ak k nej pristúpil z Windows 2000 + IE6. Zabité celé dopoludnie napokon viedlo k úspešnému výsledku práve vďaka Fiddlerovi. Ukázalo sa, že web server v hlavičkách požaduje autentifikáciu a Windows XP v kombinácii s IE6 použijú Kerberos kým IE6 na Windows 2000 používal NTLM. Problém sa nakoniec vyriešil korektným nastavením požadovanej autentifikácie na web serveri a zmenou bezpečnostných nastavení IE6, ktorý by design nepoužíva Kerberos ak beží na Windows 2000.

Fiddler by Vám rozhodne nemal chýbať ak z času na čas potrebujete odsledovať HTTP komunikáciu. Prípadne ak aj žiaden problém nemáte, ale zaujíma Vás spôsob, akým HTTP komunikácia prebieha.

Developer Toolbar je lišta, ktorá Vám dokonale prezradí štruktúru stránky. Môžete prechádzať celú DOM (Document Object Model) štruktúru jednotlivých web stránok, pričom ako prechádzate jednotlivými elementami tak sú Vám tieto graficky zviditeľňované (sú zabalené do farebného štvorca, ktorý Vám pár krát zabliká) na stránke. Rovnako si môžete zapnúť grafické zviditeľnenie jednotlivých div elementov či buniek tabuľiek - rovnako sú obkreslené farebným štvorcom. Zapnúť si tiež môžete zobrazovanie doplňujúcich informácií o CSS štýloch alebo obrázkov. Jednoducho, ak si chcete nechať spraviť predstavu o skladbe HTML stránky, tento doplnok Vám s tým docela elegantne pomôže.

Na záver len dve veci. Za prvé, oba menované doplnky bežia ako pod IE6 tak aj pod IE7. Za druhé, ak máte tip na ďaľší užitočný doplnok do IE podeľte sa o neho v komentároch :)

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 19.4.2024 o 17:00 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.