Cassini: malý, ale šikovný web server (alebo ako som narazil pri testovaní Community Servera)

Publikoval Michal Kočí dňa 23.2.2005 o 00:16 v kategórii Ostatné

Tak som dnes neodolal, keďže som sa v Michalovom príspevku dozvedel, že už je vonku Community Server (CS). Zvedavosť je zvedavosť. Stiahnutie bez problémov, inštalácia tiež. Inštalácia prebieha za pomoci niekoľkokrokového (uff, aké dlhé slovo) sprievodcu. Síce na mňa hodila chybu JavaScriptu, ale zjavne bezdôvodne, keďže sa CS bez problémov rozbehol.

CS na mňa zapôsobil milo, okrem blogov obsahuje aj fóra a galérie. Pri letmom klikaní a testovaní jeho možností to behalo svižne, bez chýb a pôsobilo to takým pekným, uceleným dojmom. Nemal som čas dopodrobna odsledovať, či sa odstránili veci, ktoré mi vadia najviac (napríklad že pri písaní príspevku v stávajúcom .Text môžem vložiť hypertextový odkaz, ale nemôžem mu nastaviť target), ale letmo som postrehol, že na písanie príspevkov sa používa iný editor (alebo aspoň rozšírený editor).

Bohužial, nemôžem sa zbaviť pocitu, že je tak trochu stavaný skôr na hromadné hostovanie blogov. Koketoval som s myšlienkou, že ním nahradím tento stávajúci .Text, ale chcel by som tak urobiť čo najbezbolestnejšie, navyše, nechcem, aby môj blog bol na adrese blog.michalkoci.com/blogs/mifko, to rozhodne nie. Preto som si chcel v IIS rozbehať nový server (napríklad mifko.localhost.sk), aby som si nerozbíjal stávajúce nastavenie IIS-ka. Kto to skúšal na WinXP vie, že som tvrdo narazil...

Tak nejak podvedome som si spomenul na webový server Cassini (stiahnuť sa dá z www.asp.net), ktorý by mal zvládať hostovať aj ASP.Net aplikácie. Napočudovanie som ho ani nemusel sťahovať, inštalačka sa mi válala na disku, takže som ho mohol vyskúšať.

Je ozaj super. Okrem toho, že je vrátane zdrojových kódov tak ho netreba ani inštalovať (inštalátor ho iba nakopíruje do adresára). Zdrojový kód prekompilujete priloženou dávkou (build.bat) a ten sa skompiluje do jedného DLL (Cassini.dll) a jedného EXE (CassiniWebServer.exe) - dokopy majú cca 80kB.

Cassini nebeží ako windows service, ale ako obyčajná aplikácia. Môžete ju alebo spustiť bez parametrov a tie vyplníte v okne, ktoré sa Vám zobrazí, alebo ich zadáte z príkazovej riadky a do okna Vám ich automaticky predvyplní a server automaticky spustí.

Jedna spustená inštancia servera (bežať Vám ich môže, koľko len chcete) sa pre Vás bude javiť ako jedna aplikácia v IIS. Nastaviť pritom môžete aplikačný adresár, port na ktorom má služba bežať (skvelé ak Vám na štandardnej 80-tke beží IIS) a virtuálny root.

ASP.Net aplikácie behajú pod Cassini bez problémov (na žiaden som nenarazil), skúšal som na ňom rozbehať ako Community Server, tak starý .Text a oba fungovali bez problémov.

Takže, nahradil som ním svoju požiadavku na nový server v IIS a môžem konečne vyskúšať prinútiť Community Server, aby mi fungoval v roote servera, tak ako mi teraz behá stávajúci .Text. Ovšem len za predpokladu, že mi Community Server prinesie vychytávky, ktoré budem reálne potrebovať...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.