Novinka v IE8 - Aktivity

Publikoval Michal Kočí dňa 14.3.2008 o 18:28 v kategórii Web

Jednou z noviniek v Internet Explorer 8 (IE8) sú aktivity. Aktivity sú "možnosti kontextového menu ktoré rýchlo pristupujú k službám z ľubovoľnej webovej stránky". Čo sa za týmto pomerne komplikovaným popisom skrýva, ako by ste vedeli aktivity zaimplementovať do Vášho webu a prečo by ste to robili?

Čo sú aktivity

Komplikovaný opis v podstate skrýva jednoduchú, zato docela užitočnú funkcionalitu. Funkcionalitu, ktorá stavia na fakte, že sa často stáva, že užívateľ informáciu z jedného webu kopíruje a prípadne vyhľadáva na webe inom. Typickým príkladom by mohla byť adresa - ste na jednom web, narazíte na adresu a chcete ju nájsť na mape. Tak si adresu označíte, skopírujete do schránky, otviríte si Google Maps (alebo alternatívnu webovú aplikáciu), adresu zo schránky vložíte do vyhľadávania a adresu si necháte nájsť.

Keď sa nad týmto príkladom zamyslíte, nebolo by dobré mať možnosť, ako informáciu z jedného webu dostať na web druhý? No, samozrejme že by bolo, keby to bolo možné a navyše maximálne užívateľsky príjemné. No a presne to sú activity, jedna z hlavných noviniek IE8.

Ako to funguje - pohľad užívateľa

Predstavte si teda vyššie opísanú situáciu. Ste na nejakej stránke, napríklad na portály kam nakupovať a ste v zozname miest. Vidíte zoznam miest a chceli by ste vedieť, kdeže sa to tá Bratislava vlastne nachádza (uznávam, mohol som si vymyslieť aj lepší príklad ;))

Takže si označíte text "Bratislava" a hneď na Vás vybehne kontextové menu

Menu si rozbalíte a vidíte, čo s označeným textom môžete robiť, môžete si ho dať definovať v Encarte, poslať emailom, prípadne vyhľadať v mapách na Live Maps

Keďže si chcete Bratislavu vyhľadať na mape, nabehnete myšou nad položku "Map with Live Maps" a hneď aj vidíte náhľad mapy s vyhľadanou Bratislavou

Položku vyberiete a na novej záložke sa Vám otvorí celá mapa - s Nájdenou Bratislavou

Čo je na tom pekné je to, že je to pre užívateľa hrozne jednoduché. A čo je na tom ešte krajšie je to, že pre vývojára nejakého webu, ktorý by aktivitu chcel tiež vytvoriť aby ju používatelia IE8 mohli používať, je to ešte jednoduchšie. Zvládne to každý, kto zvládne vytvoriť jeden XML súbor a ten alebo zaregistrovať na stránkach Microsoftu, alebo uložiť na svojom serveri a na svoje stránky pridá tlačítko, ktoré zavolá JavaScript, ktorý Aktivitu v IE8 zaregistruje.

Navyše, užívateľ si samozrejme môže aktivity spravovať, takže nežiaducu kedykoľvek môže odstrániť.

Ako to funguje - pohľad programátora

Programátor, ktorý sa rozhodne vytvoriť aktivitu, ktorá bude využívať služieb jeho webu môže túto registrovať na webe Microsoftu (ťažko vopred hodnotiť, či majú kritériá na uverejnenie vysoké alebo nie) alebo si registráciu zabezpečí sám, a to pridaním JavaScriptu do svojich stránok - ide vlastne len o jeden riadok kódu.

Čo to teda na tej stránke bude publikovať, čo sa to vlastne bude do IE registrovať? Prakticky len jeden XML súbor ktorý musí byť vytvorený podľa vopred stanovenej schémy (OpenService Activity Format). Jedná sa o neveľký súbr, v ktorom musíte/môžete špecifikovať najmä:

  • Základné info o aktivite (URL webu, názov, popis, ikona, kategóriu)
  • Informácie o náhľade (či poskytujete náhľad a ak áno, potom aká je jeho URL, rozmery náhľadového okna, aké parametre sa majú stránke poslať, ako volať URL či cez POST alebo GET)
  • Kontext aktivity - môže byť výber textu, document alebo hyperlink
  • URL aktivity a parametre a ich hodnoty, ktoré sa majú odoslať

Základ - URL

Základom funkčosti je samozrejme HTTP protokol. Aj samotná akcia, aj prípadné náhľadové okno je len výsledok volania URL adresy a predania jej parametrov. Cez parametre tak môžete odoslať napríklad vybraný text na stránke, alebo zopár ďaľších informácií ako napríklad URL stránky na ktorej bola aktivita vyvolaná.

Využitie

Využitie aktivít je zrejmé. Ak na svojom webe identifikujete aktivitu (naozaj to dobre pomenovali), ktorú by užívateľ mohol chcieť vyvolávať aj z inej stránky, potom mu môžete ušetriť prácu, pričom jeden XML súbor napíšete naozaj rýchlo, čiže Vaše náklady sú skoro nulové. Uvediem len jeden ukážkový príklad, kde by som si vedel predstaviť na slovenskom internete vhodnosť použitia aktivít, i keď takých príkladoch sú isto stovky.

Príklad - Kam Nakupovať SK

Portál Kam Nakupovať sa zamieriava na módu a firmy na ňom prezentujúce svoju ponuku môžu na portáli uverejňovať akcie, výpredaje alebo prezentovať svoje kolekcie. Na tomto webe si viem predstaviť nasledovný prípad použitia - vyhľadanie akcií napríklad podľa mesta (rovnako ako príklad s mapami), alebo podľa názvu obchodu či značky

Užívateľ si napríklad surfuje na stránke Nike a zapáči sa mu nejaký model tenisiek. Keďže je práve v Košiciach, kde obchody nepozná, zaujíma ho kde by tam našiel obchod, ktorý značku Nike predáva. Označí si slovo Nike a dá si ho vyhľadať na Kam Nakupovať cez aktivitu, ktorú si predtým nainštaloval, keďže je veľký fanúšik módy aj tejto stránky. Hneď dostane výsledok. Ako ďaľší logický krok bude nasledovať vyhľadanie adresy na stránke s mapami.

Revolúcia

Jedná sa o revolúciu? To asi nie, v každom prípade sa jedná o uľahčenie práce užívateľovi a hlavne o iný pohľad na navigáciu medzi stránkami.

Osobne som však skôr zdržanlivý optimista, predpokladám použitie aktivít u veľkých serverov (tým, že môžu byť aktivity naviazané aj na stránky tak si viem predstaviť aktivitu odosielajúcu stránku na Vybrali.SME.SK) nie však u malých serverov. Napriek relatívne nízkej nákladovosti si myslím, že by si takéto aktivity nenašli dostatočné množstvo užívateľov. Ale kto vie?

Kde začať?

Ak sa chcete o aktivitách dozvedieť viac, najmä po technickej stránke, rozhodne začnite stiahutím IE8 Beta 1 Whitepapers.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.