Poštátnicová radosť, Mifko-Škola 1:0

Publikoval Michal Kočí dňa 31.5.2006 o 20:52 v kategórii Ostatné

No, síce ďaľší netechnický príspevok, ale s takýmto úspešne dosiahnutým míľnikom sa mi nedá nepochváliť. Dnes sa mi totiž po niekoľko ročnom boji podarilo dotiahnuť k úspešnému koncu moje vysokoškolské štúdium. A čo k úspešnému, keď už sda chválim, tak poriadne. Podarilo sa mi totiž odštátnicovať na samé jednotky. Nie že by na tom záležalo, nie že by môj titul dokazoval aký som makač, ale mám z toho proste radosť. A keďže ma škola napĺňala (najmä časovo :)) posledných niekoľko rokov, nedá mi nerozobrať túto moju životnú časť trochu podrobnejšie...

Keď som nastupoval do prvého ročníku, asi nikto (vrátane mňa) moc nečakal, že štúdium raz ukončím. Nie že by mi to nepálilo, ale jednoducho sa mi nechcelo učiť, škola ma nebavila, uprednosťňoval som zábavu a než sedieť niekde nad knihami, radšej som bol s priateľmi alebo nad knihami alebo nad počítačom. Asi dotretieho ročníku bolo každé skúškové rovnaké - nechuť k učeniu, flákanie, zopár opravných termínov a chuť sa na všetko vysrať. Avšak v treťom ročníku sa zrazu moje nálady začali meniť, začal som cítiť, že keď som sa dostal do tretiaku, musím, jednoducho musím tú školu dokončiť. Začal som k štúdiu pristupovať zodpovednejšie, začal som sa učiť a na oplátku sa začali dostavovať prvé výsledky. Známky sa začali meniť z jednotiek na trojky trojek na jednotky, čo si začali všímať aj spolužiaci a začali do mňa rýpať v zmysle aký som ja bifľoš a podobne :)

Čím vo vyššom ročníku som práve bol, tým viac som sa znažil a tým lepšie mi štúdium išlo. Z časti to bolo spôsobené tým, že som si začal uvedomovať že štúdium je moja priorita a že chcem školu šťastne, čo najskôr a s čo najlepsím výsledkom dokončiť a z časti mi sadlo aj predmety. Predmety o IT mi sadli ako riťka na šerblík, cítil som sa pri nich ako ryba vo vode. Dokonca som zašiel tak ďaleko, že som na niektorých prednáškach musel vyučujúceho opraviť, keď nebol úplne presný. Samozrejme sa to nie vždy vyplatilo, na druhej strane, nie každý je ješitný natoľko, aby ho také niečo vzalo a zachoval ku mne aj naďalej korektný vzťah. Nie každý vyučujúci má potrebu sa ukájať na študentoch, vie si priznať chybu, veď predsa nikto nie je neomilný a ani nikto nevie všetko.

Niektorí ľudia zvyknú tvrdiť, že čím je človek vo vyššom ročníku, tým je štúdium ľahšie. Osobne musím tento názor vyvrátiť, nakoľko kým v prvých troch rokoch sme mali približne päť skúsok na semester, vo vyšších ročníkoch to bolo trochu drsnejšie, boli aj semestre s 10 a viac skúškami. Niektoré boli ohodnotené polovičným počtom kreditov, ale nie vždy si to aj skúšajúci uvedomoval ;)

No a teraz, po ťažkom boji s diplomovou prácou (Prínosy platformy Microsoft.Net), po úmornom učení (cca dva týždne, poväčšinou po nociach) sa boj skončil a mne ozaj padol obrovský kameň zo srdca.

Moje dojmy a názory by som vyjadril asi nasledovne:

  • Kto tvrdí že Ekonomickú školu človek nespraví len ako ho prejde električka nemá pravdu. Nie je to extra ťažká škola, ale ani ľahká a znevažovať ľudí je to najľahšie.
  • Úroveň školstva v SR je na dlhý predlhý rozhovor. Kopec predmetov stálo za prd, ale kopec mi ich ozaj niečo dalo. Som rád že som si rozšíril obzory.
  • Obdobne je to s učiteľmi. Niektorí by proste mali prestať učiť a ísť robiť niečo čo ich bude baviť a nebude im poskytovať možnosť ukájať sa na iných. Našťastie kopec učiteľov má ozaj prehľad, má chuť učiť a učia dobre.
  • Nečakám a netvrdím, že titul je niečo čo ukazuje inteligenciu alebo poskytuje pocit nadradenosti. Beriem ho ako odplatu za oddreté roky v škole a teším sa z neho. Ľudí, ktorí ho nemajú beriem za rovnocenných, ľudí súdim podľa reálnej inteligencie a nie podľa toho či majú chuť študovať alebo nie. Osobne poznám zopár (dosť) inžinierov, ktorým by som titul zobral a poslal ich fárať do bane :)
  • Asi mi trochu bude škola chýbať. Hej, znie to čudne, ale moja chuť študovať bude snáď naplnené, najbližšie sa chystám na Microsoft certifikáty.
  • Práve v tomto momente sa teším na nasledujúce dni, ktoré znamenajú oslavy s ľuďmi ktorých mám rád.
  • Jupíííí :)

No a konečne sa chcem dostať k tomu, k čomu má tento príspevok slúžiť. Má byť obsahom môjho blogu, ktorý bude slúžiť ako vďaka všetkým, ktorý mi pri štúdiu pomáhali akýmkoľvek spôsobom, v akej koľvek podobe ale pomáhali a podporovali ma. Možno to bude znieť ako klišé, ale ozaj sa im chcem poďakovať. No a sú to títo ľudia:

  • V prvom rade samozrejme rodina: mama, brat a babka (hrozná škoda, že sa toho babka nedožila). rodina pri mne stála stále, podporovala ma, podržali ma vždy keď bolo najhoršie, vždy keď som s tým chcel seknúť ;)
  • Spolužiačky, ktoré sa o nás starali: Lulu (Lucia S.), Cimi (Danka S.) a Luciferr22 (Lucia S.). Tieto nám zabezpečovali materiál potrebný k skúškam v elektronickej podobe čo aj keď človek chodil na prednášky vždy veľmi ocenil.
  • Spolužiačky a spolužiaci, ktorý vypracovávali tézy na štátnice: Lulu (Lucia S.), Cimi (Danka S.), Luciferr22 (Lucia S.), Ivan S., Igor L., Anka F., Stanchek (Peťo S.). Samozrejme že som sa k nim pridal aj ja a čo to som vypracoval aj ja :)
  • Spolužiaci, s ktorými sme sa boli učiť u Ivana na chate a drtili sme to do hláv dlho cez deň, v noci, dokonca až do rána: Ivan S., Miki (Michal) a Robik (Robo K.). I keď sa mi podarilo vytiahnuť si otázky ktoré by som asi spáchal aj bez tohto drtenia, aj tak som sa s nimi veľa naučil, veľa mi to dalo a hlavne mi to učenie pridalo na predštátnicovom kľude.
  • Spolužiaci, ktorí tvorili moje okolie, s ktorými som zažil a snáď ešte zažijem kopec srandy, spolu sme stresovávali pred skúškami a spolu sme ťažko bojovali: Ivan S., Miki (Michal K.), Robik (Robo), Stanchek (Peťo S.), Lulu (Lucia S.), Cimi (Danka S.), Luciferr22 (Lucia S.), Anka F, Andrej H, Judita J., Milka Š. a kopec ďaľších. Bohužial som teraz v takej nálade, že sa mi ťažko lovia mená z pamäte, takže proste všetkým ;)
  • Môjmu oponentovi diplomovej práce Lacovi Š., ktorý si dal tú námahu a prečítal celú moju prácu, obodoval ju a vymyslel normálne otázky. Za to že si našiel čas a podporil ma.
  • Kamarátom a kamarátkam z Devínskej, ktorí mi držali palce, ukludňovali ma a tiež podporovali: Andulka, Džizi, Luky, Monika, Zuzka, Zuzka, Aďo, Luboš, Maroš, Nemčúr, RoboT, Rostoč a isto zopár ďaľších. Som rád že ich mám.
  • Bývalým spolužiakom ktorí tiež držali palčeky: Baštr, Dučo, Mirec, Pyšta (a jeho Janka), Vladič. Tiež Duška, moja srdcovka :)
  • Luďom s ktorími pracujem alebo som pracoval a tiež na mňa mysleli: Andrejka - Peťo - Maťo - Stanko + poistný Peťo. Ivka - Peter - Julka - Janka.

Isto som na niekoho zabudol, sklerôza je moje druhé meno :) Všetkým sa vopred ospravedlňujem, ale čo sa dá robiť. Poradie mien je poväčšinou náhodné, niekedy podľa abecedy. Ak má niekto pocit že má byť medzi uvedenými, ozvite sa, ak je to tak, rád Vás pridám. Všetkýmsa chcem ozaj poďakovať, skoro všetci ma podporujú (podporovali) nie len pri študiu ale obvykle aj v súkromnom živote. Kto ma pozná vie že si to ozaj cenním.

Takže tak, ide na prvú z rady osláv. Keď tak nad tým rozmýšlam, najväčšia radosť u mňa pramení z toho, že je konečne koniec :)

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

dňa 29.3.2024 o 15:55 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.