Premenovanie fotiek podľa EXIF informácií

Publikoval Michal Kočí dňa 28.7.2006 o 01:40 v kategórii Software

Šikovný plugin do Total Commandera Vám umožní nechať si premenovať fotky podľa informácií v EXIF vo vašich fotkách, čo je po dovolenke aspoň pre mňa spása - premenovanie fotiek tak aby mali v názve súbor dátum a čas odfotenia je vďaka tomuto pluginu a Total Commander-ovmu multi premenovaciemu nástroju zábava na pár sekúnd.

EXIF je súbor obsahujúci informácie o fotke a tento zapisuje do fotografií snáď každý digitálny fotoaparát. Týmito informáciami môže byť čas závierky, clona, použitý fotoaparát a mnoho ďaľších informácií. Pre mňa je však jediná zaujímavá informácia čas a dátum, kedy bola fotografia vytvorená.

Total Commander je súborový manažér, ktorý podporuje štyri rôzne typy prídavných modulov (pluginov). V tomto prípade sú zaujímavé pluginy zo skupiny Content Plugins - tieto poskytujú informácie o súboroch (ich obsahu), ktoré je možné použiť napríklad pre zobrazenie informácií v zozname súborov alebo (a to je to čo som potreboval) pri hromadnom premenovávaní súborov. Plugin ktorý vie čítať EXIF dáta zo súborov sa príznačne nazýva Exif. Najrýchlejší spôsob je stiahnuť si plugin a v Total Commander-ovi (ďalej len TC) vliezť do zip súboru s týmto pluginom. TC automaticky zistí, že v zip súbore sa nachádza plugin a ponúkne jeho inštaláciu.

Ďaľším krokom je nahratie fotografií do jedného adresára (pred experimentovaním je vhodné ponechať si pôvodne fotografie bokom - pre každý prípad), všetky súbory označiť (menu Označiť -> Označiť všetko) a spustiť multipremenovací nástroj (menu Súbory -> Multi-Premenovací-Nástroj). Ak už máte nainštalovaný Exif plugin, pod tlačidlom Zásuvný modul sa vám vyroluje menu, kde si pod položkou exif vyberiete tú dátovú položku a v tom tvare, akú chcete v názve použiť, napríklad dátum vytvorenia v tvare rok, mesiac a deň bez medzier:

V mojom prípade som chcel mať pomenované súbory podľa dátumu a času vytvorenia fotky v tvare RokMesiacDeň.HodinaMinútaSekunda a potom pole Premenovacia maska: Názov súboru má hodnotu:

[=exif.DateOriginal.YMD].[=exif.TimeOriginal.hms]

Tým, že Total Commander používam denne pri práci a teda ho mám nainštalovaný sa mi toto riešenie zdá ako najvhodnejšie, najrýchlejšie a najelegantnejšie, ale možno existujú aj iné - kľudne sa o ne podeľte v komentároch...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.