Silverlight 4 - krajšie zajtrajšky pre RIA aplikácie

Publikoval Michal Kočí dňa 19.11.2009 o 00:12 v kategórii Silverlight

Microsoft dnes uvoľnil beta verziu Silverlight 4, klasicky na PDC konferencii (mne osobne sa vydávanie softvéru pri príležitosti konferencií vrcholne nepozdáva, evokuje to vo mne dôraz na konkrétny termín než na kvalitu). Aký dopad má toto vydanie na vývoj na poli RIA aplikácií?

Keď Microsoft vydal Silverlight 1, bola to bomba. Keď vydal verziu 2 a s ňou možnosť vyvýjať v manažovanom programovacom jazyku (napríklad C#), bola to ešte väčšia bomba. Verzia 2 bol doslova trhák. Verzia 3 bola naopak nemastná, neslaná. Noviniek nebolo toľko a aj tie čo boli, boli vývojárskou obcou prijímané relatívne chladne, pretože neboli dotiahnuté - napríklad na prvý pohľad bola pridaná požadovaná podpora pre OOB (Out-Of-Browser), avšak na druhej strane bola táto zaťažená sandbox módom, ktorý znamenal rovnako nízke práva ako pri behu v browsery.

Čas však pokročil a Microsoft dnes vydal (zatiaľ beta verziu) Silverlight 4 - a Silverlight 4 je bez preháňania bomba. Noviniek je toľko a tak zaujímavých, že ak by sa Microsoftu (a samozrejme vývojárom tvoriacim Silverlight aplikácie) podarilo zvýšiť penetráciu aspoň na 90% (momentálne je údajne cca 45%), potom by sa Silverlight naozaj mohol stať tým, čím ho Microsoft na začiatku s obľubou nazýval - Flash Killer. Flex, najväčšia konkurencia Silverlightu síce tiež prináša niektoré novinky (viď odkazy na konci článku), ale Microsoft má v niektorých oblastiach stále navrch (napríklad v komponentách, ktoré vlastne definujú viac správanie ako výzor - preto napríklad tlačítko môže vyzerať ako tlačítko, ale aj ako čokoľvek iné - napríklad hrajúce video v kruhu).

O novinkách s Silverlight 4 sa môžete dočítať všelikde, mne osobne sa klasicky najviac pozdáva článok od Tima Heuera. Aký má teda dopad táto verzia na vývojárov RIA aplikácií? Veľký. To čo teraz ponúka Silverlight je neuveriteľne široká funkcionalita, ktorá s jednoduchým vývojom dáva záruky možnosti rýchleho vývoja bohatých RIA aplikácií. Veci, ktoré vývojári čakali od verzie 2 a neskôr aj od verzie 3 - ako napríklad API pre tlač, veľké práva OOB aplikácií (práva na priamu prácu s file systémom), inštanciovanie a používanie COM komponent, práca so schránkou, drag&drop súborov, plná podpora klávesnice vo full screen režime, podpora skrolovacieho kolečka či pravého tlačítka myši - sú konečne vo verzii 4 prítomné a preto zo Silverlightu robia prvotriednu platformu pre vývoj RIA aplikácií a RIA line of business aplikácií. Ak ste ešte Silverlight neskúsili, jednoducho tak urobte.

Silverlight 4 je verzia s veľkým V na začiatku. Veľká verzia, veľký mílnik vo vývoji RIA aplikácií. O tejto verzii toho istotne budeme ešte veľa počuť a ja sa teším. Silná pozícia Flexu (áno, Flex je tiež veľmi silná a šikovná technológia) jasne tlačí Microsoft k pokroku. K tomu, aby pridal, aby zintenzívnil vývoj a aby prinášal stále novšiu a lepšiu funkcionalitu. A treba povedať, že Microsoft sa tejto úlohy ujal veľmi dobre. Odviedol kus veľkej a dobre práce. Rozhodne nás čakajú ešte krajšie zajtrajšky...

Súvisiace odkazy:

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 16.4.2024 o 08:18 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.