Squash

Publikoval Michal Kočí dňa 13.11.2006 o 00:45 v kategórii Ostatné

V poslednej dobe som trochu prepadol Squashu. Zatiaľ nemám odohratých veľa hier, odhadom tak 20 až 30, ale tento šport je tak zábavný a zároveň náročný, že v blízkej dobe asi na tempe neuberiem, ale skôr pridám. Momentálne chodím na squash tri krát do týždňa a dúfam, že to tak aj ostane. No a tento príspevok má byť letmým štartom pre tých, ktorí squash nepoznajú a hľadajú pravidlá či ine informácie. Tých je na slovenskom internete totiž ako šafránu. Ja som ich však zopár našiel a rád sa podelím.

Začať by som asi mal Slovenskou squashovou asociáciou - bohužial ich web dávam do pozornosti len šťastným majiteľom iných prehliadačom ako je Internet Explorer. Asociácia totiž zrejme ešte nezaregistrovala, že najpoužívanejší internetový prehliadač súčasnosti je už v siedmej verzii a že v tejto si ich web jednoducho nepozriete. Ich škoda. Ak však nehľadáte nejaké štatistiky či iné veci, ktoré sú skôr zamerané pre pravidelných či závodných squashistov, tak Vám ich web aj tak neponúkne poriadne nič zaujímavé, snáď okrem pravidiel (v DOC formáte), tieto však nájdete aj v pre laikov čitateľnejšej podobe, ako popíšem o kúsok nižšie.

Ako u každého športu, squash nie je výnimkou, treba jednoducho asi začať pravidlami, ich preštudovaním, aby keď človek prvý krát vstúpi na kurt tak aby netápal a aspoň čo to o squashi a jeho pravidlách vedel. Ako inak totiž natrénujete napríklad podanie, pokiaľ nebudete vedieť ako sa má správne podávať? Takže ak nechcete čítať dlhé a nezáživné oficiálne pravidlá na vyššie uvedenom odkaze, pozrite si radšej pravidlá inde. Napríklad pravidlá, ktoré uverejnil Squash Club Piešťany. Ak Vás ani tieto nezaujali, potom na dajú nájsť ešte jedny celkom pekne popísané, navyše aj s ilustráciami a to pravidlá, ktoré uverejnil Šport centrum Pohoda v Trnave.

Tým sa dostávam trochu ďalej a to k momentu, kedy máte pravidlá naštudované a chcete sa pohnúť trochu ďalej. Zase zabudnite na web asociácie a poriadne si popozerajte weby spomínaných dvoch centier: Squash club Pieštany a šport centrum Pohoda, Trnava. Na ich weboch nájdete zaujímavé informácie, ako napríklad o čom je squashový zápas, základné údery a cviky pred hrou (vrátane videa backhandu a forehandu) či anglicko-slovenský slovník squashu.

No a akonáhle budete mať tie správne informácie naštudované, potom šup do nejakého squash centra. Ich zoznam nájdete napríklad na stránke asociácie (nezabudnite, iba ak nemáte IE7) prípadne na webe AMSquash Ligy, ak Vám stačí zoznam bratislavských squash centier.

Ak poznáte nejaké iné dobré stránky o squashi, nechajte odkaz v komentároch, prípadne sa kľudne podelte aj o svoje zážitky. Ja chodievam okrem iných mne blízkych ľudí hrávať s kamarátom, ktorí hrával aj závodne za juniorov a podľa jeho slov sa mu darilo. A verte tomu, že Michal ma nabije aj ľavou rukou. Ale, ide v prvom rade o zábavu a snáď keď sa budem držat jeho rád, tak sa to časom zlepší. Tak, dosquashovania...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.