Borland Delphi 2005 - prvé (letmé) dojmy

Publikoval Michal Kočí dňa 1.12.2004 o 21:37 v kategórii .Net

Úvodom
Týmto príspevkom rozhodne nechem globálne hodnotiť Delphi 2005. Cieľom je iba poukázať na prvé dojmy - vytvorené behom prvých niekoľko hodín práce s týmto prostredím. Ak porovnávam Delphi 2005 s predchádzajúcou verziou, porovnávam vždy s verziou Delphi 7. Delphi 8 som neskúšal. Pri porovnávaní s Visual Studiom mám zase na mysli Visual Studio 2003.
Nazval by som toto asi ako dojmy z preklikávania vývojového prostredia. Jedná se len o krátke popis toho, čo som si všimol ako prvé...

Štart prostredia
Štart prostredia je v porovnaní s Visual Studiom pomalý. Hrozne pomalý. I keď, vzhľadom na to, čo všetko sa dá v Delphi programovať (viď nižšie), dá sa z časti táto pomalosť pochopiť. Ale ozaj je to pomalé...

Možný vývoj
Potešilo ma, že v Delphi 2005 sa dajú programovať ako .Net aplikácie tak aj Win32 aplikácie. .Net aplikácie sa dajú vyvýjať ako v Delphi, tak aj v C#, samozrejmosťou je možnosť vývoja Win aplikácií, rovnako aj Web aplikácií a Web služieb. Pri vývoji Win aplikácií je možné použiť ako Windows Forms tak aj VCL Forms. Ponuka možných typov projektov je ozaj široká.

Vývoj ASP.Net aplikácií
Pri vytváraní ASP.Net aplikácie si môžete vybrať, či chcete použiť IIS, Cassini, alebo iný web server. Pri IIS si môžete rovno nastaviť práva aplikačného adresára ako aj názov aliasu.

 

Nápoveda
Nápoveda je prepracovaná, nejedná sa už o klasické WinHelp súbory a teda v novom formáte už je možnosť (rovnako ako vo Visual Studiu) zapnúť si filter na konkrétny okruh tém. Takto si napríklad môžete nechať zobrazovať iba témy, ktoré sa týkajú Delphi, C#, prípadne len Delphi pre vývoj Win32 aplikácií. To je fajn.
Čo však fajn rozhodne nie je, je fakt, že help prešiel až takou veľkou zmenou, že sa vytratili časti ako See Also, Example, apod. Škoda, v tomto bola silná stránka Delphi...

Zdrojový kód
Ako je dobrým zvykom, pri vývoji Win32 aplikácií máte k dispozícii zdrojový kód od Borlandu a teda máte možnosť vždy nahliadnuť čo a ako Borland implementoval. U .Net aplikácií Vám túto možnosť nahradia nástroje tretích strán (napríklad Reflector).

Code Insight
Code Insight (niektorým snáď známejším pod názvom Code Completition), prešiel tiež dizajnovou zmenou. Zobrazujú sa vždy všetky verzie metódy, ktoré majú rovnaký alebo vačší počet argumentov ako ste doposiaľ použili. Ak na chvíľu podržíte myš nad metódou, zobrazí sa Vám krátka nápoveda k metóde s popisom typov argumentov. Čo považujem za absolútne negatívum je fakt, že pri argumentoch sa nezobrazuje ich popis tako ako som zvyknutý z Visual Studia...

Refactoring
Delphi 2005 má aj jednoduchú podporu pre refaktoring kódu. Môžete premenovať metódu triedy s tým, že Delphi vyhľadá volanie tejto metódy a pri týchto volaniach zmení názov zo starého na nový.

Enterprise Core Objects
Ak sa nemýlim, ECO bolo k dispozícii už v Delphi 8 (možno aj v Delphi 7). Jeho použitím by malo byť môžné aplikáciu modelovať v UML, pričom toto UML by malo byť prepojené na kód a takisto aj kód by mal byť prepojený na toto UML. Ako dobre to funguje však neviem, neskúšal som...

Komponenty
S komponentami je to stále rovnaké. Pri .Net aplikácii máte k dispozícii štandardné komponenty ktoré máte aj vo Visual Studiu. Navyše sú k dispozícii komponenty z kategórie Borland Data Provider (špecifický typ providera) a z kategórie Enterprise Core Objects. Pri vývoji Win32 aplikácií sú k dispozícii s menšími obmenami komponenty, ktoré boli k dispozícii už aj v Delphi 7. Čo však nie je na prekážku.

Doplnky
Delphi 2005 si so sebou stále nesie ten starý a veľmi triviálny grafický editor. Ach, kedy ho už Borland nahradí niečim viac použiteľným. To isté platí pre Database Desktop. K dispozícii máte aj XML Mapper. Jedným z doplnkov je aj možnosť vyexportovať súbor projektu pre Visual Studio. Poteší pri prechode na Visual Studio.

Záverom
Tak teda neviem, sám mám z tejto novej verzie Delphi rozporuplné dojmy. Snáď po ďalších pokusoch vylezú na svetlo môjho sveta nejaké ďaľšie pozitívne dojmy, lebo zatiaľ u mňa prevažujú tie negatívne. Po nabobudnutí ďaľších dojmov ich samozrejmie zhrniem a zverejním, sám som zvedavý, ake budú...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

K tomuto článku nie su pridané žiadne komentáre.

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.