Prečo konferencia Developer Days za nič nestála

Publikoval Michal Kočí dňa 16.11.2007 o 14:20 v kategórii Ostatné

Včera sa v Bratislave konala konferencia Developer Days (program). Táto akcia podľa mňa Microsoftu nevyšla a to skoro vôbec. Prečo?

Výber prednášok. Jedným slovom nezaujímavý. Keď som sa registroval na akciu tak podrobný program ešte nebol zverejnený. Ak by som ho videl vopred dobre by som svoju účasť zvážil. Témy trpia niekoľkými problémami. Tak napríklad AJAX podľa mňa nie je žiadna novinka a dá sa o nej získať informácií a informácií. Mash-up aplikácie mi prišli ako absolútne nevhodné pre takúto konferenciu, nakoľko mne skôr prídu ako aplikácie pre neprogramátorov a preto by na dni pre programátorov nemali čo hľadať. Podobne aj Expression nástroje by som skôr chápal na akcii pre dizajnérov, nie pre programátorov, i keď tu už je to na polemiku.

Naopak, chýbala mi prezentácia zameraná na Visual Studio 2008. Ak je to konferencia pre vývojárov a zhodou okolností v mesiaci, kedy má výjsť ostrá verzia tohto nástroja, tak si myslím, že by svoje miesto medzi prezentáciami mala mať. Ukázať novinky ale tak nejak globálne, v rámci jednej prednášky. A nie v polovičke prezentácií poukázať na zopár drobností.

Kvalita prednášok. Tu sa ukázala klasika. Slovenskí prezentátori nezaujimaví ba až nudní. Kým napríklad prednášky Michaela Juřeka alebo Štepána Bachýnského držali poslucháča stále pri vedomí a aj z nezaujímavých tém (Mash-Up) spravila celkom zaujímavú témy, tak prednášky Miroslava Kubíčka alebo Romana Russeva poslucháčov uspávali.

A nejde len o nudnosť. Ide aj o pokrytie tém či spôsob prezentácie. Kým niektorí prezentátori (už klasicky skoro všetci českí) chodia na prednášky vždy výborne pripravený a kód nepíšu ale vačšinou len dotiahnu metódou copy&paste, tak niektorí budú už aj tak málo času zdržovať tým, že kód píšu na mieste. Napríklad spomenutý pán Kubíček. Všetko (alebo skoro všetko) písal na mieste, či už kód alebo markup. Za bežných okolností by to nevadilo, ale rýchlosť jeho písania je neuveriteľne pomalá, položky z intellisense vyberá zásadne klávesou space, kedy však musí v zápatí zapísanú medzeru odmazať alebo ak medzera neprekáža tak ju ponechá, čo zase otrasne vyzerá (v markupe mať medzeru pred rovnátok je proste hnus).

Najhorší prezentátor bol rozhodne pán Russev. A vyhral suverénne bez akéhokoľvek zaváhania. Pána Russeva poznám bohužial osobne, bol môj diplomový vedúci a ako mizerne pristupoval k nám, k diplomantom, tak mizerná bola aj jeho prednáška. Nič osobné, ale proste jeho prednáška bola absolútna strata času. Jeden evidentne preložený anglický powerpoint a úbohé (rozumej žiadne) demo. O demo sa aj snažil, ale evidentne nebol na prednášku pripravený. Najskôr mu nešlo spustiť, keď sa mu browser snažil dlho detekovať proxy a keď mu ju zdetekoval, tak mu to chcíplo na nejakej JavaScript chybe, ktorú sa mu nepodarilo odstrániť a to v deme ktoré nemalo viac ako 30 riadkov kódu. Záložné demo, už hotové, samozrejme nemal.

Proste, Russevova prednáška stála za prd ako po informačnej stránke tak aj po prezentačnej. To bola ukážka toho, ako sa to presne robiť nemá. Keď už niekto vykradne niekoho slajdy, tak nech tam aspoň doplní zaujímavé a podstatné informácie (práve verzii 1.1 by bolo dobré sa povenovať, bolo by dobré spomenúť ako Silverlight pracu, ako komunikuje s okolím a podobne) a nenechá tam iba marketingové informácie. Tie si človek prečíta na úvodnej stránke technológie.

Podčiarknuté a sčítané, až na zopár svetlých výnimiek bola táto konferencia úplne o ničom. A nezachráni to ani tričko ani obed zdarma. Aj tak každý kto sa má aspoň trochu rád ich bagetu odmietol a išiel sa najesť inam.

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 19.4.2024 o 10:54 - undefined

undefined

dňa 19.4.2024 o 10:54 - undefined

undefined

dňa 19.4.2024 o 10:54 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.