Tvorba môjho webu v Silverlighte

Publikoval Michal Kočí dňa 9.1.2009 o 23:45 v kategórii Silverlight

Pred týždňom či pred dvomi som na web nahral môj web, ktorý je spravený v Silverlighte. Nie je to žiadna obrovská a sofistikovaná aplikácia ani dielo, ktoré by na svete nemalo páru, to nie. Je to však pravdepodobne jedna z prvých Silverlight web stránok, ktorá na Slovensku vznikla. No a v tomto príspevku sa skúsim zhrnúť čo ma viedlo k tomu spraviť web za pomoci technológie Silverlight, čo som si z toho odniesol, aké mám očakávania a aké to vlastne bude mať dôsledky.

Dôvody

Tak začnem tým, že sa pokúsim objasniť, čo ma viedlo k tomu, aby som na web, akúsi moju domovskú stránku, spravil práve za pomoci technológie Silverlight. Aby to nebolo také jednoduche, priznám sa absolútne bez mučenia, že ma k tomu viedlo viacero dôvodov:

Znalosť a sila technológie. Technológiu Silverlight poznám od momentu kedy bola ešte v plienkach, kedy sa ešte volala WPF/E a kedy nebola ešte ani v Beta 1 verzii. Túto technológiu považujem za skvelú a v niečom revolučnú - v tom, že vývojárom, ktorí programujú na Microsoft .Net platforme dal Microsoft do ruky silnú technológiu (konkurenciu Flashu) s tým, že ich nenúti učiť sa nový jazyk a vo väčšine prípadov dokonca ani novú sadu tried. Jednoducho od teraz majú títo vývojári šancu tvoriť RIA aplikácie v jazyku, ktorý poznajú, v editore ktorý poznajú a na platforme, ktorú poznajú.

Ide to. Áno, chcel som ukázať, že to ide. Že aj programátor, ktorý nemá žiadne špecialné vlohy pre tvorbu dizajnu dokáže vyprodukovať relatívne jednoducho niečo, čo nevyzerá obzvlášť hnusne v prijateľnej kvalite a v rozumnom čase. Toto som chcel ukázať sebe, ale aj tým, ktorý na môj web náhodou alebo úmyselne dorazia. Tiež som chcel ukázať, že toto je rozhodne cesta, ako sa webové stránky alebo ich časti dajú tvoriť a možno že aj toto bude pre niekoho impulz sa na túto technológiu pozrieť, alebo ju rovno aj použiť.

Penetrácia. Aj toto bol jeden z dôvodov. Kým v niektorých kútoch sveta (napríklad USA) je penetrácia Silverlightu docela vysoká (odhady hovoria o 50%), na Slovensku je ešte aj v IT komunite docela nízka (v októbri na mojom blogu bolo približne 6% návštev z počítačov s nainštalovaným Silverlightom verzie 2, približne 10% s verziou 1 alebo 2). Preto ak sa mi podarí aspoň nejaké množstvo užívateľov presvedčiť, aby si nainštalovali Silverlight, budem len rád.

Štúdium a prax. Nikde sa človek tak dobre nenaučí novú technológiu ako priamo v praxi, na aspoň trochu reálnom príklade. Takže mne sa rozšírili vedomosti aj prax a pevne dúfam, že sa mi niektoré poznatky podarí aj prostredníctvom tohto blogu odovzdať ďalej. Síce už mám za sebou tvorbu drobnej kompomenty (nahrávanie súborov na server) v Silverlighte do reálnej aplikácie, ktorá je pravidelne používaná viacerými používateľmi a je nimi pochvaľovaná, ale každá skúsenosť navyše sa počíta.

Cieľ a dôsledky

Mojim cieľom bolo spraviť aspoň drobný web v Silverlighte, jeho užívateľom sprostredkovať príjemný zážitok. Na druhej strane bolo cieľom nemusieť ohýbať HTML na tvorbu aplikácie s animáciami a celkovo bohatším UI. Netvrdím, že by to nešlo, ale aj mne samému táto web stránka dokázala, že v Silverlighte je to proste ohromne jednoduché, rýchle a akýmsi zázračným spôsobom aj prirodzené.

K mojim cieľom, ktoré mám na pláne naplniť v blízkej budúcnosti je skúsiť poznatky odkomunikovať ďalej sériou príspevkov na tomto blogu a vo voľnom čase sa snažiť aplikáciu prípadne trochu vylepšiť, či už po funkčnej stránke alebo po dizajnovej. Takže prsty skrížené, nech sa mi toto podarí. Vtedy budem spokojný a budem môcť s pokojom na duši prehlásiť, že cieľ sa mi podarilo naplniť v plnej miere.

S cieľom úzko súvisia aj dôsledky. Dúfam, že táto vlaštovička na slovenskom internete naštartuje ďaľších programátorov a že Silverlight riešení bude pribúdať. Hlavne nech sa podarí pretrhnúť začarovaný kruh: mála penetrácia - málo aplikácií - malá penetrácia - málo aplikácií - ...

Výzor aplikácie

Výzor Silverlight aplikácie - domovskej stránky - Michal Kočí

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 18.4.2024 o 17:47 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.