Sprostredkovanie inštalácie Silverlightu užívateľom Vášho webu

Publikoval Michal Kočí dňa 18.1.2009 o 15:37 v kategórii Silverlight

Keď príde na Vašu stránku užívateľ, ktorý nemá nainštalovaný Silverlight, je len na Vás, aby ste mu inštaláciu čo najviac spríjemnili a zjednodušili. Aby jeho zážitok z inštalácie bol transparentný a aby vopred vedel, čo ho čaká, treba si dať obzvlásť záležať na stránke, respektíve jej časti, ktorá bude užívateľovi inštaláciu komunikovať a umožňovať.

Jedným z najjednoduchších a najbezbolestnejších spôsobov, ako dostať Silverlight na stránku ak používate ASP.Net je použitie komponenty Silverlight (z menného priestoru System.Web.UI.SilverlightControls z assembly System.Web.Silverlight), ktorá umožňuje jednoduché a pohodlné nastavenie rôznych vlastností. Napríklad aj HTML fragmentu, ktorý sa bude renderovať práve v prípade, kedy návštevník webu Silverlight nainštalovaný nemá. Na toto slúži vlastnosť PluginNotInstalledTemplate, ktorá sa dá nastaviť priamo v markupe.

Čo by ste teda mali užívateľovi zobraziť, ak mu chcete inštaláciu zjednodušiť a sprehľadniť? Najmä nasledovné:

  • Informáciu o tom, že stránka vyžaduje Silverlight a že tento nie je nainštalovaný
  • Informáciu o tom, že inštalácia trvá iba chvíľu
  • Odkaz na inštalátor (pre Silverlight 2.0 je to http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=124807)
  • Náhľad na to, čo užívateľa čaká, keď si Silverlight nainštaluje
  • Iný obsah, ktorý môže užívateľa odviesť na inú stránku, ktorá Silverlight nepoužíva

Pri tvorbe môjho webu (www.michalkoci.com) som teda spravil náhľad na Silverlight verziu webu, spriehľadnil som ju v grafickom editore a tento obrázok som použil ako pozadie pre informáciu pre užívateľa. Cez tento náhľad užívateľom bez nainštalovaného Silverlightu zobrazujem informáciu: "Už ste blízko. Nainštalujte si Silverlight plugin do Vášho prehliadača, ktorý je potrebný na prehliadanie tejto webovej stránky. Inštalácia trvá iba minútu.". Okrem nej má užívateľ k dispozícii aj výrazné tlačítko inštalácie, ktoré ho vezme na stránku s inštalátorom. A pre užívateľov, ktorý nemajú záujem o inštaláciu Silverlight pluginu ponúkam odkaz na ďaľšie moje weby - Blog, Služby a stránku venovanú ostrovu Thassos.

Ak teda príde užívateľ na môj web bez nainštalovaného Silverlight pluginu, zobrazí sa mu nasledovné:

Web bez nainštalovaného Silverlight pluginu

Ak príde s nainštalovaným Silverligtom, zobrazí sa mu už samotná Silverlight komponenta a web potom vyzerá nasledovne:

Web s nainštalovaným Silverlight pluginom

Toto všetko nemusíte robiťa môžete užívateľovi nechať zobraziť štandardný obrázok, ale je to naozaj to, čo chcete svojim užívateľom zobraziťa dopriať? Štandardný obrázok?

Štandardný obrázok pri nenaištalovanom Silverlight plugine

To dúfam, že nie. A čo vy, stretli ste sa pri prvej návšteve bez Silverlightu so zaujímavou ištalačnou stránkou?

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 25.4.2024 o 14:54 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.