Prečo je Fullscreen v Silverlighte niekedy nepoužiteľný

Publikoval Michal Kočí dňa 19.4.2009 o 18:33 v kategórii Silverlight

Mám rád Silverlight a jedna z vecí, ktorá sa mi na ňom páčila od začiatku bola podpora pre Fullscreen mód, teda beh cez celú obrazkovku. Fullscreen však nie je vždy použiteľný tak, ako si človek predstavuje...

Čo je proste zlé sú tri obrovské problémy Fullscreen módu:

Podpora klávesnice. Vo Fullscreen móde je nekomplentá podpora klávesnice. Konkrétne funguje iba veľmi malá podmnožina kláves, podľa MSDN (Silverlight Full-Screen Support) kvôli bezpečnosti:

When a Silverlight plug-in is displayed in full-screen mode, keyboard events are prevented from being passed to keyboard event handlers in the application. The only valid keyboard input that is acted upon is the set of keystrokes that return the Silverlight plug-in to embedded mode. This limitation of keyboard input during full-screen mode is a security feature, and is intended to minimize the possibility of unintended information being entered by a user.

Vo Fullscreen móde fungujú šípky, Tab, Enter, Home, End, Page Down, Page Up a Space. Preto až budete nechápavo pozerať na TextBox, do ktorého sa nedá písať vo Fullscreen móde, spomeňte si na bezpečnosť.

Podpora clipboardu. Toto súvisí s predchádzajúcim bodom. Jednoducho, napriek tomu, že TextBox bežne umožňuje užívateľovi kopírovanie do a zo schránky, vo Fullscreen móde to jednoducho nejde.

Podpora udalostí prehliadača. Konkrétne podpora udalostí, ktoré sa používajú na podporu skrolovacieho kolečka myši, ktoré Silverlight defaultne nepodporuje (ach). Sú to dve udalosti okna (DOMMouseScroll a onmousewheel) a jedna dokumentu (onmousewheel). K ich odberu sa prihlasujete ak chcete podporu kolečka, o túto podporu však vo Fullscreen režime prídete - tieto udalosti vyvolané nie sú, zrejme preto, že Fullscreen pravdepodobne mimo browser.

Tieto tri problémy mi kompletne zkazili náladu a znechutili Fullscreen mód Silverlightu. Jednoducho z aplikácie, na ktorej momentálne pracujem, ktorá tieto tri funkcionality používa a chcela by ich používať aj vo Fullscreen móde spravila takého malého polofunkčného kriplíka.

Tak teraz stojím pred dilemou, čo ďalej. Nechať to tak a zmieriť sa s tým, alebo odstrániť fullscreen mód. Jedno horšie ako druhé. Ach, kiež by veci boli niekedy menej nemotorné...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 29.3.2024 o 01:12 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.